Здравна карта отсява излишните болници (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/4973195 www.24chasa.bg
Здравният министър д-р Петър Москов обсъжда закона с депутати от РБ. СНИМКА: Румяна Тонeва

Излишните болници ще се отсяват чрез Национална здравна карта. Те няма да подписват договор със здравната каса и лечението в тях ще се плаща в брой или чрез здравни застраховки.

Това следва от промените в ключовия за здравната реформа Закон за лечебните заведения, които бяха приети окончателно от парламента.

Гласуването на този закон показа, че управляващото мнозинство съществува, защото то гласува така, както и за правителство преди 8 месеца, каза здравният министър д-р Петър Москов след заседанието.

Здравната карта със задължителен характер става факт 10 г. след първия изработен проект Тя е замислена като основен механизъм за регулация, който трябва да “спре роенето на болниците” по думите на здравния министър. Националната карта се състои от областни здравни карти.

На базата на здравната карта се въвежда селективното договаряне - част от новата концепция за отношенията между здравната каса и болниците. В момента НЗОК е на практика задължена да подписва договор с всяко ново лечебно заведение, лицензирано от здравното министерство. В резултат договорните партньори, хоспитализациите и разходите се увеличават всяка година.

Здравната каса ще сключва договор по области само с лечебни заведения, включени в здравната карта на региона. Документът ще съдържа данните за демографското състояние, заболеваемостта и хоспитализациите в областта, броя на практикуващите лекари, болничните легла по видове, данни за броя, вида и разпределението на високотехнологичните методи и апаратурата за тях.

Депутатите дебатираха разгорещено по селективното договаряне. Повод за спорове стана текстът, че държавата ще определя с методика с кои лечебници да подписва здравната каса в регионите с излишък на болнични легла. Критериите ще се пишат от здравното министерство и ще се приемат от Министерския съвет.

Това е създаване на втори разрешителен режим, след като болниците са лицензирани веднъж и покриват условията на националния рамков договор, каза д-р Емил Райнов от левицата. Според него министърът може да не позволи на държавни болници да подпишат с касата и да се премине към фалит и приватизация. Предложението за приватизацията на болници бе окончателно отхвърлено в пленарната зала.

Този текст ликвидира всякаква конкуренция, има и хипотеза за корупционен натиск, каза д-р Хасан Адемов от ДПС.

Янаки Стоилов от БСП предложи в районите с лечебни заведения над нуждите районните здравни каси да подписват договори “на конкурсен принцип”, за да има равнопоставеност, конкуренция и прозрачност. То не бе прието.

Депутатите смекчиха и отхвърления от здравната комисия текст за задължително осигуряване на комплексно лечение, заради което болниците трябваше да се обединяват.

Комплексната грижа не е задължителна, а ще важи само за определени заболявания от основния пакет. Болници и диспансери пък ще се обединяват само по желание, без това да е условие за договор с касата.

В последната редакция депутатите приеха здравният министър да определи за кои заболявания ще се изисква комплексна грижа. Зад термина стои изискването болницата да осигури всички етапи на терапията на случая, а не части от нея. За целта депутатите допуснаха болниците да подписват договори помежду си за липсващите дейности, вместо да се обединяват.

Комплексно лечение ще се изисква например за онкологичните заболявания. Това означава болницата, където е опериран туморът например, да осигури и следващите етапи от лечението - лъчетерапия или химиотерапия. Ако тя няма такива структури и дейности, трябва да сключи договор с друго лечебно заведение и да очертае пътя на пациента за следващите етапи.

Парламентът отхвърли предложението на вносителя за задължителна акредитация. Тя остава само за структурите, които ще провеждат обучение на студенти и специализанти.

Пишат основен пакет дейности с чужд одитор

В него ще има повече прегледи за бременни и деца

Мултинационална одитна компания консултира създаването на основния пакет медицински дейности у нас. Тя е участвала и в остойностяването на медицинските дейности в Литва и Латвия, където също работели по клинични пътеки.

Това съобщи зам. здравният министър д-р Ваньо Шарков в кулоарите на парламента. Той оглавява работната група, която трябва да изработи основния пакет.

Задачата на чуждия консултант била “да наложи рамката" в определянето на основен пакет и остойностяването му у нас. Първоначалният вариант трябва да е готов до 15 .IХ. според д-р Шарков. Основният пакет ще влезе в сила чрез наредба 40 на здравното министерство, която всяка година определя за кои заболявания плаща здравната каса. Без този документ касата не може да изработи адекватен проектобюджет за следващата година. Той е очакван с особено нетърпение тази година, тъй като за първи път дейностите, които касата финансира, ще бъдат разделени на основен и допълнителен пакет.

Всички клинични пътеки и дейностите от извънболничната помощ, свързани с майчиното и детското здравеопазване, кардиологичните и неврологичните заболявания остават в основния пакет, каза д-р Шарков. Влизат и кардиохирургията, неврохирургията и инвазивната кардиология, както и травматологията.

Планувано е в основния пакет да влязат и имплантите и медицинските изделия, които се използват в тези специалности. Така екипът на здравния министър ще изпълни обещанието си, че здравноосигурените няма да плащат на ръка нищо в основния пакет.

Преди това обаче трябва да се направят промени в обмитяването на тези изделия, тъй като сега се обмитяват на килограм тегло, а не според стойността им, тъй като разликата в цените между България и другите страни е значителна, обясни д-р Шарков.

Извън основния пакет ще останат клиничните пътеки, които имат до 1 ден болничен престой, сред които има много очни, дерматологични, гастроентерологични. Те ще преминат в извънболничната помощ и ще имат статут на високоспециализирани и специализирани дейности.

Ще се увеличат прегледите и изследванията за бременните, те ще имат гарантиран достъп до специалист, увери д-р Шарков. Същото важи и за децата.

За момента не може да се каже дали ще има повече направления за специалист и изследвания, тъй като се предвижда отмяна на талоните на хартия. Те трябва да бъдат заменени от индивидуални пакети медико-диагностични дейности според нуждите на различните възрастови групи пациенти.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12