Акушерката, счупила главата на бебе, удряла и други пеленачета (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/4977617 www.24chasa.bg
Емилия Ковачева в съда СНИМКА: Йордан Симeонов

Малтретирала ги на
4 дежурства. Търсят
родителите им, повдигат ѝ
нови обвинения

Акушерката Емилия Ковачева, която счупи главата на момиченце на 4 дни, е малтретирала със същата жестокост и други бебета по време на нощните си дежурства.

Това са установили разследващите, след като прегледали 300 гигабайта записи от камерите в болница “Софиямед”, съобщи прокурорът Николай Христов в Софийския градски съд. 41-годишната Ковачева поиска в петък магистратите да я пуснат от ареста, защото зад решетките била подложена на голям стрес и не можела адекватно да се защити.

Тя бе арестувана на 23 април, след като на 18 април в болница “Токуда” с висока температура, черепно-мозъчна травма и оток на мозъка бе приета Никол Димитрова, която се родила 4 дни преди това жива и здрава.

От записите на камерите в стаята на новородените се разбра, че бебето е удряно с юмруци, с шише за мляко, разтрисано и душено.

Разследващите прегледали всички записи от камери от 11 март до 18 април. Устройството имало възможност да записва само един месец, затова записи отпреди този период няма и не се знае дали и други деца преди това не са били жертви на насилие.

От 17 март до 18 април Ковачева дала осем нощни дежурства. На четири от тях била “поне по едно” бебе, като последното е Никол. Става дума за дежурствата в нощта срещу 18 март, 25 март, 16 април и 18 април.

“Материалите ще бъдат отделени в друго дело и на Ковачева ще бъдат повдигнати нови обвинения”, каза прокурорът.

Разследващите трябва да намерят родителите на децата. На бебетата ще бъдат направени изследвания, за да се види дали са получили някакви увреждания и какви от ударите на Ковачева.

“Не всяко бито дете трябва задължително да е със счупен череп или с оток на мозъка. Ударите по другите може да се свеждат до лека телесна повреда”, обясни прокурорът. Децата били удряни с ръка от Ковачева. Други акушерки, които да са малтретирали деца, нямало.

Колегите ѝ описали Ковачева като добър и спокоен човек. Психиатричната експертиза показала, че е вменяема и разбирала действията си. “Тя подхожда към бебетата по нечовешки начин”, коментира прокурорът.

“Ковачева е работила при нечовешки условия и огромна натовареност. Давала е 12-часови дежурства, а сега се опитват да я изкарат изверг ”, каза адвокатът ѝ Владислав Янев. “Много хора работят денонощно, но не изтезават до смърт деца”, отвърна му прокурорът.

Защитата поиска акушерката да излезе от ареста заради “всекидневно притеснение в очакване на обвинителния акт”. Адвокатът обвини прокуратурата, че има тенденциозно отношение към акушерката.

Съдия Христинка Колева я остави в ареста. Тя припомни, че Никол е удряна повече от 8 пъти с изключителна жестокост и определи акушерката като “обществено опасна личност”.