3 римски храма разкриха археолози на Перперикон (галерия)

https://www.24chasa.bg/novini/article/4982680 www.24chasa.bg
Проф. Николай Овчаров показва главата на Тракийския конник и бронзофана фигурка на Аполон, открити при разкопките на римските храмове. СНИМКА: Ненко Станев

Три езически храма от Римската епоха и 45 представителни сгради бяха разкрити при тазгодишните довършителни разкопки на Акропола на Перперикон, обяви археологът проф. Николай Овчаров.

Първият храм е на самия връх и хипотезата е, че вероятно е на Аполон, защото при разкопките в него е открита бронзова фигура на божеството. Вториаят храм е бил на Тракийският конник, който е събирателен образ на старите тракийски божества. Археолозите открили мраморна глава на божеството, която вероятно е фрагмент от плоча с размери поне 1 метър. В скалата, в която е вкопан храма има и 2 ниши, вероятно служели като олтари.

Третият храм е градски митрериум, в който има басейн за вода и каменни седалки. Освен това има и издълбани в скалата халки, за които са се вързвали бикове, пренасяни в жертва на бог Митра.

"Сградите на Акропола са изключително импозантни. Най-голямата е дълга 26 метра, била е на поне 2 етажа, покрита с керемиди", каза проф. Овчаров. Според него ясно се вижда градоустройството на римския град на Перперикон. Малки улички между постройките водят към главна улица с широчина около 3 метра, която отвежда към главния площад, който е имал колонада, част от която е запазена. Археолози и реставратори са успели да консервират и 7 средновековни жилища, които са били вкопани в основите на римските сгради.

"Запазването на т.нар. землянки беше изключително трудно, защото пръстта им се отмива от дъждовете. Реставраторите успяха да си свършат перфектно работата и сега туристите могат да видят интериора на жилищата от 12 век", каза проф. Овчаров.
През следващата година археологът смята да започне разкопаването на южното подградие на Перперикон. "Очаквам интересни находки в тази част на хълма, която е била заселена в римския период. Още при теренните обхождания установихме поне 7 сгради", каза проф. Овчаров.

В южното подградие той и екипа му са разкрили и градска чешма или фонтан, който е изключително сложно съоръжение с размери 5 на 6 метра и дълбочина 4,20 м. Три от стените на цистерната са изсечени в скалата, а четвъртата е представлявала зид от квадри, завършващ с корнизни фризове.
"Фонтанът има 2 канала. От единия е изтичала вода, а вторият е своеобразен преливник, непозволяващ на водохранилището да се препълни", поясни археологът. Той не изключва възможността съоръжението да се окаже римски храм на нимфите, но това щяло да стане ясно след разкопаването на целия район.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Опита да направи образованието ни игра и забавление, става най-младият професор Иво АНГЕЛОВ На 87-годишна възраст в неделя издъхна бележитият ни математик, политик и дипломат Благовест Сендов. За мнозина той беше познат като председател на Народното събрание в смутните времена от 1995 до 1997 г., но най-големите му успехи идват в научната сфера

Рибите ми помогнаха да се издигна в съдийството, казва кумът на Камата - Атанас Узунов Футболната легенда Христо Стоичков е станал специалист в улова на шарани в Америка. Това разкри неговият кум - бившият футболен съдия Атанас Узунов, който тези дни отпразнува своя имен ден. 64-годишният топрефер е общински съветник в Пловдив

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции