Ами ако изведнъж нахлуят 100 милиона бежанци?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4985490 www.24chasa.bg

АКО ЕВРОПА можеше да гледа малко по-далеч от носа си, щеше да помоли България да пусне руските самолети за Сирия. И щеше да подкрепи лошия и кървав диктатор Асад, защото без него ще стане 10 пъти по-лошо – и в Сирия, и тук при нас.

Сега Европа прави все по-неадекватни планове заради някакви си 300-400 хиляди бежанци. Но прогнозите са до края на годината да станат 800 хиляди, а догодина – милион и двеста. Ами ако в един момент нахлуят 10 милиона, 50 милиона, 100 милиона? А?

Тогава ще стане като цунамито в Индийския океан през 2004 година. Първо дошла една малка вълна, която изхвърлила на красивите плажове риби, раци, морски звезди. И народът хукнал масово да ги събира. После ги ударила истинската 15-метрова вълна, от която няма спасение.

Ще кажете – абсурдно е да дойдат 10 млн. а наведнъж, а

100 милиона са

чиста фантастика Но я помислете пак.

Общото население на Либия, Сирия и Ирак е около 60 милиона. От тях поне 30 милиона са готови веднага да хукнат на север, стига да могат. Или ако се уплашат още малко. Повечето от тези хора са изнежени, не са сурови бедуини. Либийците при Кадафи си мързелуваха бейгиби, Сирия бе развита светска държава, а в Ирак поне имаше ток и сигурен поминък. Сега това го няма. И демокрация няма. Представете си да нямате електричество, течаща вода и заплата. Селището минава ту в едни, ту в други кървави ръце. Едните режат главите на християните, други – на шиитите, трети – на сунитите. Жените, естествено, служат за удоволствие. Както и децата. Ще бягате ли? Да, естествено.

Да вземем само Сирия, която преди 5 години бе заможна и светска държава. През 2011 г. тя имаше 22 милиона население. Днес 12 милиона от тях са напуснали домовете си. Над 7 милиона от бежанците са се скрили в рамките на самата Сирия, главно в територията под контрола на Асад. Няма никаква демокрация, но поне си жив. Други 4,5 милиона са в чужбина – 2 милиона в Терция, 1 милион в Ливан и така нататък. Повечето са в палаткови лагери на мизерни подаяния. Всички до един незабавно биха тръгнали за Германия, Англия, Швеция, стига да им се отвори възможност. Сега изчакват, защото ги е страх от пътя и нямат пари за трафикантите. Но щом вълната от 2015 година прокара пъртината, няма да има спиране.

Затова спокойно

можем да

очакваме 30

милиона само от

тези 3 бивши

държави

И едва ли корабни блокади и огради ще ги спрат – има доста граници. Стотици вече нахлуват във Финландия през Карелия, след като прекосяват цялата Руска федерация. А и как можеш да хлопнеш вратата пред човек, който бяга от сигурна смърт?

Но тези 30 милиона потенциални бежанци далеч не са всичко. Явно животът се влошава и в Алжир (40 милиона), Судан (също 40 милиона), Еритрея (6 милиона и 400 хиляди), Нигерия (182 милиона) и така нататък, и така нататък. Там пък мощно нахлува главорезкият ислямизъм, дар от Саудитска Арабия. Отделни лястовици от тези народи вече пристигат и на българската граница. Общо в Африка живеят над 1 милиард, от които поне половината имат много сериозни проблеми със сигурността и поминъка. Така че тръгне ли цунамито за Европа, от черна Африка могат да се включат поне 50 или 100 милиона. Те и сега прииждат, но само църцорят като малко изворче в язовирната стена, преди тя изведнъж да се срине.

Струва ви се

абсурдно?

Я вижте историята на ЮАР. През 1904 г. там са живели около 5 милиона души, днес са над 50 милиона и отиват към 60 милиона. И причината изобщо не е в раждаемостта, нито в намалената детска смъртност. Спомням си, че през 60-те години през северната граница нахлуваха по 50 хиляди чернокожи имигранти на година. Властите вдигнаха огради, но всуе. По едно време разположиха картечници и направо стреляха в прииждащите тълпи. Те обаче падаха и пак прииждаха. Преди век сътношението между бели и черни в ЮАР е било около 1:2, днес е 1:10 и още расте.

Ливан е друга държава, в която през годините нахлуха доста бежанци. През 1926 г. там мюсюлманите са били 16 %, днес са 60 %. Християните пък са били 84 %, днес са 40 %. Много от тях се преселиха в Европа и САЩ. Няколко пъти ходих там да пиша репортажи през 70-те години заради гражданските войни и израелските, сирийските и палестинските нахлувания. По едно време милициите спираха автомобилите, преглеждаха паспортите и разстрелваха само заради едното име. На място. Как да не бягаш в Европа?

Така Европа да се готви за нещо много по-огромно. Миналата година се утъпкваха пътищата, сега се прокарват магистралите, догодина тръгва големият трафик. Освен

ако елитът на

Европа най-сетне

не направи нещо

разумно,

вместо да събира раци по плажа, преди да удари цунамито. Онзиден тя измисли някакъв глупав план да размести около 120 хиляди бежанци в по-малко ударените държави. Засега се споразумяха за 40 000. Добре, разселете ги, но как ще ги удържите? Нали всички се стремят към Германия като котки към валериан? Ще ги затворите в концлагери и ще пуснете ток по оградата? Или ще сложите картечници? Щом дори българите бягат от България, какво остава за сирийците?

Да се разместват и наместват бежанците по непривлекателните държави е като, да сложиш водопроводна тръба, по коато цунамито да мине тихо и кротко. Има само един разумен план, но европейският елит изобщо не се сеща за него. А той е очевиден – трябва веднага да се възстанови държавността в Либия, Сирия и Ирак.

Тези държави трябва колкото се може по-бързо да получат централно управление, ред и поминък. Как ще стане това – не знам. Но този, който може да го направи, трябва да бъде подкрепен веднага. В Сирия има само един такъв лидер – Асад.

В момента САЩ и Европа правят точно обратното – насърчават и създават хаоса и се опитват да го насочват в полза на демократичните ценности, така да се каже. Това напомня техниците на “Чернобил”, които се опитали да спрат единия от реакторите по новаторски начин, който не е описан в инструкциите. И тъкмо да успеят - бум!

Лош или добър, Асад е единственият, който може да възстанови светската държава в Сирия.

В момента в контролираната от него територия са над 50 на сто от населението. И то очевидно го подкрепя на принципа “ела зло, че без тебе по-зло”. Освен това Асад е единственият, който може да живее в мир с кюрдите – около 2 милиона. Той вече им даде пълна автономия.

Да кажем, че властта на Асад изведнъж се срине и армията му сложи оръжие. Какво ще стане тогава? Веднага ще нахлуят главорезите от “Ислямска държава” (ИД) и Ал Нусра. Всички християни и шиити ще минат под ножа, а и на сунитите няма да им се прости, защото са сътрудничили със сатаната.

Турция, естествено, ще продължи да наказва кюрдите – я с бомбардировки, я със сухопътни операции. А вълната от бежанци изведнъж ще стане на цунами. Само оттам могат да дойдат 10 милиона души като подплашени от горски пожар животни. След което хаосът ще продължи поне още 10 години, тъй като разчистването на джихадистите изисква много сериозна армия. А нито САЩ, нито Европа имат готовност за подобна операция.

Затова разумният план е да се спрат оръжията за ИД и “Ал Нусра”. “Добрите бунтовници” в Сирия не съществуват, не си правете илюзии. Около 2/3 от воюващите с Асад изобщо не са сирийци.

Ако иска да спре цунамито, Европа трябва да настоява пред САЩ, Турция и Саудитска Арабия изцяло да преосмислят политиката си в този район. “Контролираният хаос” вече взе да поглъща и Стария континент.

Дойде време за добрия стар реализъм. Приберете играчките.

  • Възела със Скопие и папата няма да може да разсече

    Възела със Скопие и папата няма да може да разсече

    Възелът за европейското битие на нашите съседи - македонците, се заплете толкова много, че само чудо би го решило. Толкова европейски и американски пратеници дойдоха в София да ходатайстват за Скопие, а работата отива на отлагане. Каквото в Северна Македония (а и в Албания, която страда без вина виновна) не искат и да чуят
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо