По 55 ст. на кило изкупуват черешите

https://www.24chasa.bg/Article/499597 www.24chasa.bg
Тази година в черешовите масиви за бране ще се влиза само от 8 до 20 часа. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Рекет за изкупните цени, кражби от масивите, побои обикновено съпътстват черешовата кампания в Кюстендилско. През миналата година дори се стигна до убийство.

Сега обаче се вземат сериозни мерки прибирането на реколтата да мине по-спокойно.

Черешари твърдят, че при добра година от един дка насаждения могат да се изкарат между 600 и 1000 лв. печалба. Средно по около 20 ст. пък е твърдата цена, която вземат наетите берачи за предаден килограм плод.

По 55 ст. на кило изкупуват черешите

Около 16 хил. дка са черешовите масиви в момента в региона. От 1989 г. досега те са намалели с около 12 хил. дка, изчисляват от института по земеделие в Кюстендилско.

От 25 май в общината в Кюстендил започна приемането на молби за разкриване на пунктове за изкупуване. Таксата, която ще плащат стопаните им, е 15,20 лв. на кв. м месечно. Изкупвателните фирми задължително ще издават на хората, които продават черешите, документ за изкупеното количество, заверен от община Кюстендил.

На пунктовете е въведено и точно работно време, за да се спрат нощните кражби от масивите. Сега те ще са отворени от 9 до 22 часа, а брането на череши ще става от 8 до 20 ч.

Новата организация предвижда собствениците на градини да отговарят за придвижването на берачите от изходния пункт и обратно в началото и в края на работния ден.

До вчера 5 фирми бяха подали молби, общината им е издала 88 разрешителни за разкриване на изкупвателни пунктове. "Напливът тепърва ще започне", твърдят обаче от кметството.

Регистрират пунктовете за изкупуване на череши и в РИОКОЗ - Кюстендил. Изискването се налагало, защото те били временни обекти за търговия с храни, обясниха оттам.

"Много е условно още да се говори и за стартова цена на изкупната кампания", коментираха още от общинска администрация. При 55 стотинки за килограм стартира изкупуването на ранните череши. Борбата обаче винаги е била при късните сортове.

За първи път в кампанията се включва и жандармерията. Това става с разрешението на главния секретар на МВР Калин Георгиев. В охраната ще участват още Гранична полиция, Гражданска защита, районното управление на МВР, общинско предприятие "Охрана", кметовете и кметските наместници. По места стопаните организират и собствена охрана. Част от финансирането й се поема от община Кюстендил.

"Неприятно ще изненадаме тези, които планират кражби от черешовите градини, защото ще използваме и уреди за нощно виждане”, каза шефът на областната дирекция на полицията комисар Георги Джоглев.

"Никакво предаване на череши по одаи и гаражчета. За тях няма да има разрешителни за пунктове", категоричен е и кметът Петър Паунов.

Общо седем борси за изкупуване на череши ще има в Кюстендил. В селата се предвиждат още няколко места, където ще бъдат открити пунктове.

"Искаме да спрем изкупуването на крадени череши. Няма да издадем разрешително за пункт, без да са взети квитанции от нас. В тях ще се отбелязват личните данни на човека, предал плода, количеството и цената", коментира кюстендилският кмет. Кампанията ще се контролира и от офиса на НАП - Кюстендил.

Берачите ще се движат по списък с организиран транспорт, а след 8 вечерта няма да се допускат хора в градините.

Контролни пунктове на полицията ще има на трите основни направления за черешовите масиви. Те ще бъдат на пътищата за Коняво и Таваличево, Соволяно и Драговищица и за Невестино. Ще се проверяват всички автомобили, които превозват череши. Така берачите и прекупвачите няма да могат да изнасят набраната продукция без документи, обясниха от полицията.

От 17 юни пък стартира традиционният празник на черешата в Кюстендил, организиран от кметството.

Елица ИВАНОВА

От 2 до 5 лв. струват на пазара в Кюстендил

Между 2 и 5 лв. е цената на черешите на пазара в Кюстендил, показа репортерска проверка. По-евтините ги продават дребни производители, които са ги набрали от собствените си градини. Плодовете са за прясна консумация и не са особено трайни.

"По-скъпите са с по-добри вкусови качества, по-едри са", обясниха търговци. Но признаха, че нямат нищо общо с кюстендилската череша, а са "внос" от Петрич. На пазара в София пък по време на кампанията всички череши са кюстендилски, или поне така уверяват етикетите. И цената им е наполовина по-ниска от тази в Кюстендил.

"Още не е дошъл сезонът. Същинската кампания започва, когато станат готови късните сортове. Ранните не търпят преработка и не се изкупуват от основните играчи", твърдят черешари.

Освен местните на пазара в Кюстендил от години трайно са се настанили и италиански изкупвачи на череши.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към момента безработните са вече 257 000. За един ден имаме нов рекорд – освен тези близо 5 000 души в понеделник, за вчера са около 6 000. Ние вървим с наистина бързи темпове. Това заяви в предаването "Плюс-минус. Коментарът след новините" лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Прогнозата на синдикатиите е

Едва 8% от българските предприятия смятат да се възползват от държавната помощ за заплатите по схемата 60:40. Останалите 92% ще съкращават персонала, ще режат заплати, ще пускат хората в платени и неплатени отпуски или още умуват какво да правят. Това разкрива експресно проучване на Българската стопанска камара за нагласите и възможностите на

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки