Първите дами на Ориента засенчиха владетелите

https://www.24chasa.bg/Article/50028 www.24chasa.bg
Шейха Моза (вляво) е застанала до Сесилия Саркози, с която често я оприличават, на военен парад в Париж през 2007 г. СНИМКИ: РОЙТЕРС

В мюсюлманския свят жената винаги или почти винаги е в сянката на мъжа. Силният пол взема абсолютно всички решения, без те да подлежат на обжалване. Мъжът има абсолютно предимство при получаването на наследството. За разлика от жената той може да ходи и да се появява навсякъде.

Това се отнася обикновено и за лидерите на държавите, чието население изповядва исляма. Но има няколко първи дами, които напълно опровергават тези стереотипи и дори са изместили силните си половинки по популярност.

Една от тях ще посрещнем тържествено в България на 14 април. Става дума за шейха Моза Бент Насър ал Миснед - съпругата на емира на Катар шейх Хамид бин Халифа ал Тани, който пристига у нас по покана на президента Георги Първанов и изигра ключова роля за освобождаването на медиците ни в Либия в момент, в който щастливата развръзка изглеждаше напълно невъзможна.

Крал Мохамед VI взе Лейла Салма през 2002 г.
Крал Мохамед VI взе Лейла Салма през 2002 г.

Моза е втората, но най-любимата от трите жени на владетеля. Наричат я Желязната дама на Арабския свят и мъдрата кралица на Катар.

Мехрибан Алиева залесява в Баку гора “Гейдар Алиев”, наречена на покойния й свекър.
Мехрибан Алиева залесява в Баку гора “Гейдар Алиев”, наречена на покойния й свекър.

Често я сравняват с бившата първа дама на Франция Сесилия Саркози. За нея казват, че е по-лесно да спреш пясъчна буря, отколкото нейната воля. Освен че е дясната ръка на емира, тя е специален посланик на ЮНЕСКО по въпросите на просветата и висшето образование. Шейха Моза води неуморна борба за еманципирането на своите сънароднички. Нейна е главната заслуга за изграждането на академичен елит в Катар. Завършила социология и специализирала ориенталистика, в родината си тя е председател на Върховния съвет за семейството и зам.-шеф на Съвета по образованието.

Асма Асад редовно участва в колоездачни състезания в Сирия.
Асма Асад редовно участва в колоездачни състезания в Сирия.

Наистина нищо не може да спре шейха Моза. Заради дейността й иранският в. "Азаман" я обвини в намеса в държавните дела и в тайни дипломатически отношения с Израел. Без да й мигне окото, арабската Желязна дама даде изданието на съд. Британски магистрати й присъдиха обезщетение от 940 000 долара. Вместо да прибере парите, Моза ги даде за купуване на нови чинове, учебници, компютри за катарските училища и за стипендии за учениците.

Кралица Рания на тържество на списание “Тайм”, което я постави сред стоте най-влиятелни личности в света.
Кралица Рания на тържество на списание “Тайм”, което я постави сред стоте най-влиятелни личности в света.

Моза обаче все още е далече от йорданската кралица Рания - безспорно най-елегантната дама в Арабския свят, съвременната Шехеразада на Близкия изток.

Тя е съпруга на възкачилия се на престола в Аман през 1999 г. крал Абдула. При това той отмъкнал Рания ал Ясин "под венчило". Тя била сгодена за друг мъж и сватбата й била въпрос на време. Но случайно срещнала Абдула (тогава още само престолонаследник на баща си крал Хюсеин) и между двамата пламнала любов от пръв поглед.

Рания, която е от палестински произход, има бакалавърска степен от Американския университет в Кайро със специалност бизнес администрация. работила е за престижни световни компании като Ситибанк и “Епъл” и говори перфектно английски и френски език.

Крал Абдула е един от най-прогресивните арабски монарси. И той, и Рания се стараят да подражават на обикновените хора във всекидневието. Те редовно могат да бъдат забелязани да карат водни ски и колело или да бягат за здраве. Отгоре на всичкото кралицата е полковник от йорданската армия - нещо безпрецедентно в Арабския свят.

Рания бе обявена за най-елегантната жена за 2004 г. Списание "Тайм" я постави сред стоте най-влиятелни личности в света за 2006 г. Рания е единствената първа дама в ислямския свят, която си позволява да нарушава каноните за женското облекло при официални събития. Тя редовно се появява не само с панталони, но и с такава пола, която едва покрива коленете й.

Вече седма година в Мароко нежно пълзи нежна революция. Не, не става дума за политическа промяна, а за революция на нежния пол.

Главната заслуга за това е на принцеса Лейла Салма Бенани - съпругата на крал Мохамед VI. Двамата се венчаха през 2002 г.

Тогава стана чудо. За пръв път в историята на Мароко кралската сватба бе отпразнувана публично с тридневни тържества, а снимки от нея бяха разпространени от медиите. Жителите на страната зърнаха и на живо своята първа дама. Освен това монархът отваря вратите на двореца си в Рабат за простолюдието. На церемонията присъстват 1600 мароканци от всички провинции на страната, облечени в традиционните местни носии. Заедно с младоженците тогава се венчаха едновременно 200 двойки от най-различни социални слоеве.

Самата принцеса е момиче от народа.

По образование е компютърен инженер. И за разлика от предшественичките, които приемаха титлата "майка на принцесите", тя предпочете да бъде титулувана просто принцеса. 60 на сто от мароканките смятат, че Лейла Салма е в състояние да подобри техния статут, тъй като познава проблемите на обикновените хора.

Мохамед VI също често се появява сред народа. Той е първият монарх в Мароко, решил да скъса с тайнствеността. Кралят редовно може да бъде забелязан да кара най-обикновена кола по улиците на Рабат, облечен в скромен костюм.

Казват, че в Сирия командва не държавният глава Башар Асад, а съпругата му Асма Ахрас.

Сирийската президентша е банкер по образование. Завършила е в Лондон, където е родена през 1975 г. и където прекарва по-голямата част от живота си. След дипломирането си е работила в такива институции като Дойче банк и "Джей Пи Морган".

Тя и Башар Асад се венчаха на тайна сватбена церемония на 31 декември 2000 г. - точно на границата между ХХ и ХХI век. Само няколко месеца президентът бе поел кормилото на властта след смъртта на баща си Хафез Асад.

Асма стана първата дама в арабската република, която непрекъснато се появява на публични места. Покойният Хафез Асад държеше своята съпруга далеч от прожекторите. Башар обаче е доста по-отворен от баща си и предпочита да се явява винаги с нежната си половинка.

Като човек, отраснал в Европа, Асма не пропуска да подчертае този факт. Освен бизнес дама тя е и заклета спортистка. Асма редовно участва в колоездачни състезания и дори често се класира сред най-добрите участници.

Азербайджан има доста накърнен имидж, въпреки че е смятан за ключов съюзник на Запада. Подобно на всички източни съветски републики страната е управлявана от една династия. Корумпирани чиновници прахосват петролното й богатство от Каспийско море. Полицията смила от бой тези, които смеят да излязат на протест срещу управниците, а западните наблюдатели почти единодушно твърдят, че всички избори там са били фалшихицирани.

Въпреки това Азербайджан има сериозен коз в лицето на първата си дама Мехрибан Алиева - съпругата на президента Илхам Алиев. Той наследи починалия си баща, стария партиен функционер от времето на СССР Гейдар Алиев, който дори бе спряган за генерален секретар на ЦК на КПСС след смъртта на Константин Черненко през 1985 г., но бе изместен от Михаил Горбачов.

Мехрибан Алиева е лустрото на Азербайджан, въпреки че като кандидат за депутат през 2005 г. спечели в избирателния си район добре познатите от недалечното ни минало 92 на сто от гласовете. Тя е изключително популярна сред бедните жители на задкавказката република. Те вярват, че част от нейното обаяния и богатство ще се прехвърли върху тях, писа някога Ройтерс. “Тя обеща да построи нови училища, спортни центрове, да създаде работни места и ние сме сигурни, че ще го направи”, казват симпатизантите на Мехрибан Алиева.

За нея се носят и легенди. Нейни привърженици разказват, че дълго време в района им имало криза с водоснабдяването. Дълги години никой чиновник не им обръщал внимание. Едва когато се обърнали към първата дама, проблемът бил разрешен като с магическа пръчка само за броени дни.

По образование Мехрибан е очен лекар, но никога не е работила по специалността си. Започнала е като фотомодел, а след това е работила в казино, достъпно в СССР само за чужденци. Говори се, че именно тогава тя се запознала с Илхам Алиев, който като човек от богопомазано семейство можел да влиза в игралната зала.

Сега Мехрибан е посланик на ЮНЕСКО и активно се занимава с благотворителна дейност и организирането на културни мероприятия.

Тя обаче влезе под кожата и на лидерите на страните от НАТО, на чиито срещи е присъствала, придружавайки съпруга си. Алиева дори успяла да омае френския президент Никола Саркози и била забелязана да разговаря с него - разбира се, в отсъствието на съпругата му Карла Бруни. (24часа)