Дава ли сила спанакът? Не, желязото в него е мит

https://www.24chasa.bg/Article/50051 www.24chasa.bg

Виновен е морякът Попай. Той нагъваше по няколко консерви спанак и се изпълваше с неподозирана сила. Което пък вдъхнови навремето много майки да сервират на децата си зеленото чудо като здравословен път към огромните бицепси. Дали пък всичко не се оказа само един мит?!

Преди Попай да стигне до прегръдките на любимата си Оливия, му се налага да води битки с кръвния си враг Брут. И за да успее, преди всяка схватка се тъпче със спанак. Ритуал с последици - напомпаните му мускули разнасят легендата, че спанакът те прави по-силен, защото съдържа важното за кръвта желязо.

А мускулягата Попай продължава да дрънка: Никъде не тръгвам без моята консерва спанак!

Дава ли сила спанакът? Не, желязото в него е мит

От 1933 година насам морячето хапва от белия екран спанак и побеждава всякакви мрачни създания. С излизането на анимационния сериал продажбите на спанак в САЩ скачат три пъти. Това дори е записано на паметника на Попай в Кристал Сити, считан за метропола на спанака в Тексас, където се произвеждат около 80% от американския спанак.

Дава ли сила спанакът? Не, желязото в него е мит

То си е ясно, че спанакът не може да даде суперсили. За съжаление обаче науката  оборва тезата за многото желязо в спанака, което помагало за изграждането на мускули или образуването на кръвта. Уви, няма такова нещо! Той има по-ниско съдържание на желязо и от шоколада. Как се стига до тази заблуда, днес точно не може да се каже. Но има няколко версии.

Вероятна причина за упоритостта на слуха е математическа грешка. Швейцарският учен Гюстав фон Бинге прави през 1890 г. първия лабораторен анализ на спанака и записва, че в 100 грама от зеленчука се съдържат 35 милиграма желязо. Тази стойност веднага се харесва на специалистите по хранене и те обявяват спанака за доставчик на желязо за организма като номер 1.

Те обаче пропускат факта, че анализът на Бинге е правен върху спаначен прах, т.е. изсушен спанак. И тъй като пресният се състои до 90% от вода, съдържанието на желязо в 100 грама възлиза едва на 3,5 милиграма, което е една десета от сензационната стойност.

Друга теория пък вини за възникването на мита за спанака една нищожна запетайка, поставена случайно с един знак по-надясно от хранително-вкусов специалист и неговата секретарка.

Каквото и да се е случило, сега вече знаем, че спанакът съдържа наполовина по-малко желязо от шоколада (6,7 мг). Който държи храната му да включва остатъчни елементи, важни за кръвта, нека се ориентира и към лещата, черен дроб и ядки. Това е важно за жените, при които лесно се стига до недостиг на желязо и развиват анемия.

Но стига с оплювката на спанака. Съвсем без него не бива. Листният зеленчук ни очаква на пазара с многото си баластни вещества, минерали, витамини и растителни белтъчини. Съдържа и фолиева киселина, която е твърде важна за нервите. Колкото и малко желязо да има, то си е съставна част на кръвта, която транспортира и подсилва кислорода в белите дробове. Което пък прави дишането по-дълбоко.

За мнозина спанакът е скучна каша, понякога с яйце на око по средата. Но въздействията му против стареенето се усещат скоро след консумация и само като помисли човек колко други вредни храни и добавки може да замести спанакът, той бива поставен в нова светлина.

Простичка и бърза, но прекрасна антиейджинг рецепта: Нарязваме две глави лук и леко запържваме в малко олио или масло. През това време изваждаме от хладилника кутия замразен спанак, поставяме върху почти суровите парченца лук и намаляваме степента на котлона. След около 7 минути спанакът се е размразил, а лукът е задушен. Сега вече разбъркваме спанака и лука и за малко увеличаваме температурата на котлона, така че кашата да набъбне. По желание добавяме и малко сиренце или маслинки. Това е. Приятен апетит.

Спанакът е много полезен за кожата и против посивяването на косите. Поддържа способността на мозъка, подсилва сърцето, пази очите от износване, укрепва имунната система и забележете: задържа потентността. Полезен е също за зъбите и дава обороти при обмяната на веществата. Не е вълшебно средство, но наистина дава свежест и ободрява. Съдържа магнезии, важен за тъканите, витамин С - за имунната система, идеална смес е от витамини от групата В, които подхранват нервите и мозъка, а също така има и елемента мед, един от основните за хормоните на щастието и запазването цвета на косата. Да не забравим и каротина и витамин Е - за очите и сърцето.

Внимание - вреден е наново притопленият спанак!

Зеленчукът е полезен, но не и когато го подгряваме за втора употреба. През 60-те години в Германия се наблюдава серия от мистериозни случаи с бебета. Всички биват приети по спешност в болница с еднакви симптоми - посиняла кожа, ускорен пулс и дишане, диария и треска. Кръвта на тези деца е с цвят на шоколад. Има опасност от задушаване. Диагнозата: отравяне с нитрит. Лекарите установяват: няколко часа преди това всички бебета са яли каша от спанак, останала от предния ден и притоплена наново. Такъв е бил духът на времето, за оправдание на модерните майки.

Още нашите прабаби са знаели, че спанакът не бива да се притопля и е вреден. Но нима ще се отровим, ако доизядем гозбата, останала в тенджерата? Лаборатория в Реда-Веденбрюк, специализирана за хранителни продукти, прави изследвания дали пресният спанак съдържа нитрит, който може да доведе до натравяния при бебета. Резултатът от анализите: в сварения спанак има толкова малко нитрит, че наличието му дори не може да бъде уловено. Но химиците търсят и нещо друго - нитрат, който не е отровен, но лесно се превръща в опасния нитрит. В един килограм спанак има около 1,4 грама нитрат. Това са естествени стойности и те са доста под приетите норми. Но когато количеството е завишено и всичкият нитрат се превърне в нитрит при готвене, тогава става отровно.

Как възниква метаморфозата от нитрат до нитрит? Химичният анализ не показва наличието на нитрит след варене. Може би условията за съхранение влияят върху нитритните стойности? Дали пък температурата евентуално не е причина за появата на нитрита? За целта съхраняваме половината от сварения спанак за 24 часа при стайна температура, а другата половина - при 4 градуса в хладилника. 24 часа по-късно двете порции спанак са отново притоплени и след това мерим съдържанието на нитрит. И в двата случая резултатът е почти еднакъв - около 10 милиграма нитрит на килограм спанак - количество малко и със сигурност не отровно. Ден по-късно отново подгряваме спанака и отново проследяваме стойностите. И ето! При измерването 48 часа след първото сваряване и двукратно подгряване на яденето, съдържанието на нитрит скача неистово. Достига 0,4 грама на килограм. Едно кърмаче наистина може да се отрови при такова ниво. Но това е само ако сме държали спанака на топло. При съхранение в хладилник измерваме стойности дори по-ниски от предния ден.

9 съвета за здравословната му консумация:
1. Летният спанак съдържа по-малко нитрат от зимния спанак.
2. Спанакът на открито, съдържа по-малко нитрат от оранжерийния.
3. Дълбоко замразеният в кутии спанак по принцип има много малко нитрат, защото преди замразяване се бланшира и част от нитрата преминава във водата.
4. Ако не готвите зеленчука в деня на купуването му, непременно го сложете в хладилника. Защото дори и само по време на съхранение нитратът се превръща в нитрит.
5. След готвене не дръжте дълго спанака върху печката. Веднага щом изстине, го слагайте в хладилника. По този начин на другия ден можете да го подгреете отново.
6. Като измиете спанака преди готвене, го подръжте в голям гевгир - водата, а с нея и нитратът, да се отцедят добре.
7. Не дръжте гозбата повече от 2 дни в хладилника.
8. Имайте предвид, че горните измервания на нитрит са само теоретични и не общовалидни. Ако е престоял дълго в магазина или на сергията, или пък идва от другия край на страната, спанакът може да се сдобие с нитрит още преди приготвяне.
9. Бъдете предпазливи при храненето на кърмачета със спанак. Нитратът се превръща в нитрит не само в самия спанак, а дори в устата и червата. Едва след 6-месечна възраст бебетата развиват веществото, с което възрастните са в състояние да възстановяват блокирания от нитрита носител на кислород (хемоглобин) в кръвта.