Вече ни управляват децата на ДС и БКП, утре идват внуците

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5018432 www.24chasa.bg

В един новооткрит ресторант в центъра на София вечер няма свободни маси още от първата му работна седмица.Три години след откриването му заведението вече се разпростира на 3 пъти по-голяма площ, но ако нямаш предварителна резервация, вероятността да бъдеш настанен в активните часове на денонощието е минимална.Успехът не се крие само в добро меню, обслужване и прилични цени. Това го предлагат и стотици други на много по-търговски места.Този ресторант обаче има добре премислена концепция - той е нещо като музей на соца - заложил е интериорно на носталгията по близкото минало, а клиентите са основно между 25 и 35 години. Млади мъже и жени, израснали в годините на прехода, които реално не знаят почти нищо за мрачната страна на 45-годишното тоталитарно управление. Те свързват социализма с модерен винтидж стил, който насажда нереалистично положителни митове в умовете им на мястото на една много срамна историческа фактология.

 Времена, в които десетки хиляди сънародници са били избити без съд и присъда, а милиони други - лишени от право на свободно придвижване, свободно изразяване на мисълта, изселвани, потискани, гонени от университети, с умишлено разбити професионални кариери, поставени в ситуация да си купуват с разрешение на партията кола и дори телевизор...Поколението, родено по време на прехода, а и тези след тях можеха да знаят всичко това, ако парламентът не беше отхвърлил тази седмица предложението да се изучават в училище престъпленията на комунистическия режим. Идеята бе подкрепена от реформаторите и от Патриотичния фронт. И докато съвсем разбираемо БСП, която е пряк наследник на комунистическата партия, гласува “против”, неясно защо към нея се присъедини и групата на ДПС, представител в Народното събрание на десетки хиляди семейства български турци, брутално унижени по време на възродителния процес. Предложението на депутата Борис Станимиров бе подкрепено също от 9 депутати от ГЕРБ, като всички останали от групата гласуваха "въздържал се". Изключително интересно би било всеки един от тях да обясни какви точно са били мотивите му. Всъщност герберите за втори път спират вкарването в учебниците на престъпленията на комунизма (първият е през 2009 г.).

По-нелепо и показателно за липсата на елементарна последователност в цялата ситуация е, че точно 13 дни преди отхвърлянето на предложението същият този парламент премахна със 111 гласа давността на престъпленията при комунизма.Решение, необратимо закъсняло и безсмислено - изродите, измъчвали и избивали интелигенцията в лагерите на смъртта през 60-те години на миналия век, реално бяха помилвани от неефективното правосъдие точно по време на прехода и измряха един по един от естествена смърт. Така че кого ще застигне днес премахнатата давност? Може би жертвите от възродителния процес? Едва ли. След 25 години преход моментът за справедливо възмездие е отдавна изпуснат.Единственото мъдро в наши дни е ясно да се дефинира какво се е случвало през тези 45 години и то да се преподава на поколенията, за да не се забравя никога и подменя с удобни лъжи и полуистини. Нима безсмисленият бомбен атентат в черквата “Св. Неделя” от 1925 г., при който са убити над 200 души, между които деца, жени и герои от въстанията и националноосвободителните борби, може да се нарече с различна дума от “тероризъм”?В държави като Германия и Чехия разкриха досиетата на тоталитарните служби веднага след падането на Берлинската стена, агентите бяха изолирани от властта, а жертвите им - реабилитирани. Те започнаха на чисто. В България, напротив, процесът се изроди - ключовите фигури от бившата ДС и БКП и техните креатури завзеха бизнеса и държаха и продължават да държат в силна зависимост с досиета и компромати държавници и политици.Казват, че тази симбиоза щяла да прекъсне със смяната на поколенията, но не - днес на местата на партийците са техните синове, а утре местата им ще заемат внуците. Партийната идеология днес е просто семеен бизнес.И няма как да е различно, когато истината за тези мрачни времена и герои продължава да се подменя упорито.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Има ли “схема”, трябва и парола

    “Много поздрави от Р!” била паролата, с която здрави хора получавали решения от ТЕЛК за инвалидност. Това съобщи прокуратурата, след като 6 души във Варна бяха задържани. Има ли “схема”, трябва да има и парола, кодирано съобщение, което казва едно, а означава съвсем друго. То така е и в други корупционни хватки - има си “крилати фрази”.
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.