13 500 млади на стаж с 300 лв. заплата

https://www.24chasa.bg/Article/501912 www.24chasa.bg
В шатрата на социалното министерство пред Паметника на съветската армия в София до края на седмицата социални експерти консултират безплатно за възможностите за заетост у нас и в ЕС по линия на Европейския социален фонд. СНИМКА: РЕНЕТА ПОПОВА .

13 500 току-що завършили студенти и абитуриенти ще могат веднага да започнат работа като платени стажанти във фирми. Тази възможност дава новата схема по Оперативната програма за човешките ресурси, одобрена преди дни от комитета за наблюдение, съобщиха от социалното министерство.

За целта България ще получи от Европейския социален фонд 35 млн. лева.

Стажантите ще получават 6 месеца по 300 лв. заплата плюс социални и здравни осигуровки. Идеята е да се съкрати максимално престоят на младите с образование извън трудовия пазар, тъй като е доказано, че дългото чакане се отразява зле и на самочувствието, и на квалификацията, и на желанието им за развитие, обясни социалният зам.-министър Красимир Попов.

Огнегълтачи, акробати на кокири и сръчни жонгльори привличат вниманието пред паметника на Съветската армия в столицата. В шатрата там обаче строги експерти обясняват що е социална Европа. 
СНИМКА: РЕНЕТА ПОПОВА
Огнегълтачи, акробати на кокири и сръчни жонгльори привличат вниманието пред паметника на Съветската армия в столицата. В шатрата там обаче строги експерти обясняват що е социална Европа. СНИМКА: РЕНЕТА ПОПОВА

Кандидатите още отсега могат да се регистрират в бюрата по труда. Също там се очакват и офертите на работодателите, които могат да опишат от какви кадри ще имат нужда.

Красимир Попов
Красимир Попов

За да се улесни навлизането им в работата, ще им бъдат обучени специални наставници. За тях също се предвижда възнаграждение - по половин минимална заплата месечто. Ако от юли най-ниското възнаграждение у нас се вдигне на 270 лв., това значи, че бонусът за калфата ще е 135 лв.

"Личен асистент" е сред най-търсените социални услуги

Най-вероятно схемата ще тръгне наесен.Тя няма нищо общо с популярната програма на социалното министерство "Старт в кариерата", финансирана от републиканския бюджет по Националния план по заетост. Тази година нейният старт е от юни. В министерствата, агенциите, областните и общинските администрации ще бъдат наети 500 висшисти за 9 месеца.

Те ще вземат по 400 лв. заплата плюс осигуровки. Условието е да са завършили сега или миналата година висше с много добър успех.

Пак с европейски пари през есента ще започне изграждането на 28 центъра за професионално ориентиране на ученици. Предвидени са 10 млн. лв., обясни просветният зам.-министър Петя Евтимова.

От години никой не се занимава с това да запознае децата с пазара на труда, не им помага да опознаят силните и слабите си страни, което ги обрича на лутане, а често и на случаен избор, каза тя. Ще бъдат включени 466 000 ученици, предвидени са пари и за подготовка на 150 кариерни консултанти. Организацията е ангажимент на просветното министерство и се очаква центровете да заработят още през септември. Най-атрактивният проект на програмата за човешките ресурси - "Аз мога", който позволява обучение по чужд език, компютър или директно изучаване на нова професия от работещи на трудов договор, също получава допълнително 25 млн. лв., обясниха от социалното министерство. Проектът стартира през януари с бюджет 26 млн. лв. за 27 000 души.

Кандидатите са вече над 60 000 Обикновено това са хора между 35 и 50 г., с 400-700 лв. заплата, които мислят как да се усъвършенстват, твърдят от агенцията по заетостта. Най-търсени били курсовете по английски, немски, испански и италиански, а в компютърните науки повечето изучавали Correldraw и Photoshop. От професиите най-желано било готварството. Сега се обучават 20 000, а одобрените за ваучер са 41 000. Допълнителната сума ще стигне за 60-те хил. кандидати, смятат от социалното министерство.

ЛИЛЯНА ФИЛИПОВА

Красимир Попов, социален зам.-министър: Разпределяме парите от ЕС до декември

- Г-н Попов, как оценявате усвояването на парите по програмата за човешки ресурси?

- Темпото е стабилно, както по отношение на договорените, така и на изплатените средства. В момента се изпълняват 62 процедури за безвъзмездна финансова помощ в размер на 1,328 млрд. лв. Получени са 5370 проектни предложения и са сключени 1420 договора за близо 1 млрд. лв., което е малко над 43% от общия бюждет на програмата. България има право на общо 1,213 млрд. лв. за периода 2007-2013 г., като плащанията ще продължат до 2015-а.

Реално платените средства по оперативната програма са 123,9 млн. лв., без да са включени лимитите по авансови плащания. По действащи проекти за 2009 г. са включени 196 818 души - със 102 505 повече в сравнение с 2008 г.

- Какви са амбициите ви до края на годината?

- Ще се стремим да разпределим целия бюджет на програмата, да определим мерките и схемите. Така ще намалим риска от неусвояване на средствата. Ако имаме проблем, ще го хванем отрано.

Освен това се опитваме да ускорим плащанията. Търсим допълнителни варианти да опростим и договарянето. Напоследък все по-често избираме ваучерната схема, защото грантовата е свързана с изготвяне на проекти, което много бави нещата. Когато се работи по проект, стартът трябва да се обяви официално, за да се поканят кандидатите, да им се дадат 2 месеца за подготовка, още 2 месеца се оценяват проектите и още 1 отива, докато се подпишат договорите. Докато с ваучерите всичко става много по-бързо - човек отива в бюрото по труда, получава ваучер за избраното от него обучение и в рамките на месец парите стигат до обучителната организация. В началото имаше известно забавяне, докато Агенцията по заетостта регламентира и схемата за одит, но сега вече всичко е наред и плащанията занапред ще са редовни.(24часа)

Още 9000 асистенти за хора с увреждания

Нови 35 млн. лв. ще бъдат дадени за още 9000 лични асистенти на хора с увреждания по нова операция "Алтернативи", която ще продължи до края на 2012 г. Ще я изпълнява Агенцията за социално подпомагане в партньорство с всички желаещи общини.

Тъй като тя не е свързана с подготовка на проекти, може да се организира бързо и ще се опитаме да я започнем още в края на лятото, обещаха от агенцията.

Максмалната заетост на личния асистент е 160 часа месечно, като разпределението им е гъвкаво според нуждите. Часовете обаче не могат да се прехвърлят от месец на месец. Възнаграждението на асистента е 2 лв. на час плюс предвидените в Кодекса на труда отпуски и осигуровки. Предвижда се и обучение на новите асистенти. Сумата за целта е 10 лв. на човек на ден.

Право на личен асистент имат хора с трайни увреждания, които не могат да се самообслужват.

Досега по оперативната програма са наети близо 8000 лични асистенти и още 5000 социални асистенти и домашни помощници. С пари на бюджета пък са наети 3100. Потребностите от тези услуги обаче са огромни и затова предвиждаме нови кадри, обясниха от социалното министерство.

20 млн. лв. се отпускат по схемата "Шанс за всеки", която е за подкрепа на специализираните кооперации на хора с увреждания. Всяка от тях ще може да кандидатства за грант в размер на 200 000 лв. Парите са за обучение, специализиран транспорт, социални услуги в работна среда и за наемане на инвалиди. Тази схема ще бъде допълнена по програма "Конкурентоспособност", по която пък тези предприятия ще получат пари за технологично обновление. От края на лятото могат да кандидатстват всички предприятия за инвалиди по смисъла на Закона за хората с увреждания.

По схема "Нови възможности" общините пък ще могат да вземат до 300 000 лв. за създаване на нови социални предприятия - обществени перални, трапезарии, предприятия за озеленяване, благоустройство и за техническа подкрепа на общинските администрации. Планира се заетост поне за 800 души от най-уязвимите групи - инвалиди, самотни майки, бивши затворници. Идеята е, че в кризата техните шансове намаляват драстично и се нуждаят от специална подкрепа.

10 млн. лв. отиват за програма "Съпричастност", целяща овластяване на организациите на хората с увреждания. Всяка от тях ще може да кандидатства за грант до 2 млн. за предоставяне на социални услуги или за дейности, свързани с промяната на нагласите на обществото към инвалидите. (24часа)

С 11 млн. връщат отчаяни на работа

11 млн. лв. се дават по схемата "Вземи живота си в свои ръце". Тя е за обезкуражени, които отдавна са се отказали да търсят заетост и дори не са регистрирани в бюрата по труда.

До 200 000 лв. ще бъдат отпуснати безвъзмездно на неправителствени организации, образователни и обучителни групи и фирми за идентифициране на отпаднали от трудовия пазар и връщането им обратно чрез мотивация, професионално обучение и 3-месечен стаж при работодател.

Обезкуражените са хора с ниско образование, без специалност или трайно безработни, много често роми, уточниха от социалното министерство.

1,2 млн. лв. ще бъдат дадени за подобряване на качеството на услугите на социалното министерство. Ще се изгради единно звено за телекомуникационни услуги за гражданите.

6 млн. ще получи Агенцията по заетостта, за да наеме 250 трудови медиатори в бюрата по труда, които да обслужват по-адекватно инвалидите, ромите и трайно безработните. За по-добър контакт с бизнеса пък ще се обучат 1200 служители на агенцията. (24часа)

Обучават учители и джипита

42 000 учители, или 3/4 от всички педагози у нас, ще получат шанс да повишат квалификацията си с европейски пари до края на 2014 г., съобщиха от социалното министерство. Предвидени са 60 милиона лева.

С предимство ще бъдат младите специалисти до 29 г.

Няма значение дали преподавателят е в държавно, в общинско или в частно училище.

По програмата те ще получат достъп до 1-годишни специализации във висши училища или в департаменти за повишаване на квалификацията, ще ходят на 30-дневни обучения за получаване на международни сертификати.

Част от средствата ще отидат за чуждоезикови курсове, за купуване на модерна педагогическа литература. На по-изявените ще бъде осигурена възможност за публикации в специализирани педагогически издания. Ще се разработят и програми за превенция на насилието в училище.

Предвижда се и модерна система за мотивация на учителите, както и за класация според техните постижения. Ще се направи и национален регистър на педагогическите кадри.

Проектът е много амбициозен, защото действително дава шанс за по-добро качество на образованието, каза просветният зам.-министър Петя Евтимова. Начинът за кандидатстване ще бъде определен в следващите два месеца от министерството на образованието.

По друга схема се дават 10 млн. лв. за професионално усъвършенстване на джипитата и лекари от спешната помощ, обяви Иван Кръстев, шеф на отдел в социалното министерство. Здравното министерство щяло да разработи конкретния план.

Идеята е джипитата да имат достъп до съвременни научни публикации, да се усъвършенстват в поставянето на диагнози в сложни случаи. Обучението им ще е дистационно, по интернет, но се предвиждат и семинари.

В квалификационни курсове ще бъдат включени и 6258 лекари от спешната помощ. Това е наложително, тъй като все по-често те се оказват неподготвени за реалността, твърдят от здравното минисетрство.

Преди дни агенцията по медицински одит към ведомството на Анна-Мария Борисова констатира, че квалификацията на на лекарите в "Спешна помощ" все по-често не отговаря на медицинските стандарти. (24часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От вчера заплатите на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца, изчисли сайта "Офнюз". Разбира се в случая говорим само за основната заплата без разнообразните финансови бонуси за представителите ни в Народното събрание

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното