Пламен Стоянов: Децата в SOS грижа имат право на предимствата на живота, в по-благоприятна среда в града, като всички останали деца

https://www.24chasa.bg/novini/article/5026346 www.24chasa.bg

- Г-н Стоянов, защо приемните семейства от SOS Детско селище Дрен се преместиха в София и Перник?

- Детското селище се интегрира в по-благоприятната градска среда, за да се осигури на децата по-добър потенциал за развитие: по-качествено образование, по-достъпно здравеопазване, по-големи шансове за личностно израстване, по-близък контакт с биологичните родители и повече възможности за професионална реализация.Това са реални предимства на живота в града, на които като всички останали деца имат право и децата в SOS грижа.
Промяната е със съгласието и одобрението на международната организация SOS Children’sVillages International, което не е изолиран случай в България, а световна тенденция. Процесът също е в синхрон с държавната политика за извеждане на „скритите”, “анонимни” деца от изолирани населени места в по-големи градове с цел по-добра интеграция.

- Къде живеят сега SOS приемните семейства от Дрен?

- Сдружението осигури апартаменти в столицата и Перник, като те бяха избрани така, че да отговарят на конкретни условия. Сред тях, освен да са близо един до друг, за да се запази общността от SOS приемни семейства, други определящи фактори бяха наличието на голям брой детски градини, училища, центрове за медицинска грижа, добри транспортни връзки и т.н.

Жилищата в София са в кв. „Овча купел“ в близост до 5 училища и 7 детски градини. Това даде възможност на SOS приемните родители да изберат в кое учебно/детско заведение да запишат децата си, давайки им реални шансове за интеграция в обществото. В района има също така и 4 медицински центъра, 3 големи хранителни вериги и голям брой детски площадки. Регионът е комуникативен и предлага добри транспортни връзки, като в съседство са разположени SOS младежките домове и националният офис на Сдружението. Апартаментите в Перник се намират в кв. „Изток“, където в непосредствена близост има 2 големи основни училища, езикова гимназия, спортно училище и няколко детски градини. В района има и 2 хипермаркета и множество други търговски обекти.

 - Какво ще се случи с материалната база в Дрен?

- Най-правилното решение за бъдещото използване на изградената инфраструктура в Дрен ще бъде взето съвместно с община Радомир, като съсобственици и страни със споделена отговорност. Сдружението е готово да обсъди всички възможности и ще продължи да поддържа имота, докато се постигне споразумение за бъдещото му предназначение.

„Публикацията е подготвена с материали на Сдружение SOS Детски селища България“