10-годишният Мано, който се простреля, търсел таблета си, но открил пистолета

https://www.24chasa.bg/region/article/5026790 www.24chasa.bg
Снимка на къщата на семейство Хюсеин в с.Добромирка, където се разиграла трагедията.

Утре погребват пакистанчето с британски паспорт в мюсюлманското гробище
на село Добромирка

10-годишното момче, което се простреля смъртоносно с преправен газов пистолет в дома си в севлиевското село Добромирка е търсело таблета си, когато попаднало на заредения пистолет на баща си, разказаха местните. Петокласникът Мано бил наказан да не играе на мобилното устройство и момчето използвало да претършува и да го намери, докато баща му не си бил вкъщи.

"Тази сутрин /в понеделник б.а./ разговаряхме с бащата. Човекът е в шок и едва се държи. Обясни ми, че с жена си и най-голямата му дъщеря били в Севлиево, когато се случил инцидента. Момчето е било само със сестра си. Надигнало матрак на леглото, за да търси таблета, но за зла участ се натъкнало на пистолета. Голяма трагедия, Мано беше дружелюбно и будно дете, даже участваше със сестрите си в самодейния състав към читалището, докато учеха в селото", разказа изпълняващата длъжността кмет Павлина Колева.

Пакистанецът с британски паспорт Навеед Хюсеин пристигнал и се установил в селото с трите си деца преди 10-тина години. Според хората в Добромирка майката на двете момичета и момченцето се била прибрала в Пакистан.

Бащата обаче се грижел много добре за децата. Купил голяма къща, имал автомобил, с който всеки ден ги карал и прибирал от училище в Севлиево. Местните приели чуждестранното семейство, те говорели добре български, интегрирали се, не създавали проблеми.

Преди 1-2 години поданикът на кралицата заживял с българка - учителка в Севлиево. Никой обаче няма идея защо му е бил на Навеед газовия пистолет, който бил приспособен да стреля с бойни патрони. Той не бил конфликтен и не показвал да е имал проблеми с някого."Преди много години имаше проблеми със свой съдружник. Заедно бяха отворили заведение в селото, но се разделиха и всичко приключи", каза кметицата. Тя обаче не знаеше дали Навеед има някакъв бизнес у нас или разчита на помощта на роднини от чужбина.

Както "24 часа" писа, малкият Мано се простреля смъртоносно в гърдите по обед в събота с преправен в боен газов пистолет. Сигналът за случилото се подал съсед около 13.10 ч. на тел.112. Той бил потърсен за помощ от 13-годишната сестра на момченцето, която открила окървавеното му тяло. Направената аутопсия показала, че куршумът е пронизал сърцето на детето и смъртта му е настъпила почти мигновено, казаха от окръжната прокуратура в Габрово.

Макар при огледа да не са открити следи от насилие, по случая е образувано досъдебно производство за убийство срещу неизвестен извършител. Назначени са балистична експертиза и втора на оръжието. Взети са и натривки от ръцете на момченцето, за да се установи дали само е произвело изстрела.

"По първоначални данни става въпрос за инцидент. Вероятно детето си е играело с оръжието, което не е било съхранявано по правилата от бащата", каза говорителят на Окръжната прокуратура Людмила Рачева.

Мано ще бъде погребан утре в мюсюлманското гробище в Добромирка.