Йорданка Фандъкова: София ще кандидатства за европейска зелена столица

https://www.24chasa.bg/novini/article/5028181 www.24chasa.bg

София ще кандидатства за европейска зелена столица, това стана ясно по време на среща между Йорданка Фандъкова, кандидат на ГЕРБ за кмет на София и представители на Гражданска инициатива „София – зелена столица“. Срещата се състоя в предизборния щаб на ГЕРБ – София и на нея присъстваха представители на „Грийнпийс“, Група ГРАД, „Спаси София“ и индустриален клъстер Електромобили, които са част от 22 организации, обединени в гражданската инициатива. Присъстваха също кандидатите за общински съветници от ГЕРБ Малина Едрева, Лорита Радева, Николай Стойнев, Зафир Зарков, както и кандидатите за кметове на райони инж. Димитър Димов („Надежда“), Любомир Дреков („Лозенец“) и Ева Митова („Подуяне“).

Йорданка Фандъкова покани експерти от гражданските организации, които преди месец внесоха предложението общината да кандидатства, да се включат в подготовката на кандидатурата на София за европейска зелена столица. 

„Убедена съм, че София има потенциал да стане европейска зелена столица. Всички проекти, които реализирахме в последните години, целят намаляване на вредните емисии и по-чиста околна среда“, каза Йорданка Фандъкова. Тя припомни, че София вече произвежда електроенергия и компост от отпадъци и има изградени 7 детски градини, които използват изцяло възобновяеми енергийни източници.

„Вече имаме одобрен проект за инсталация, която произвежда пелети – целта ни е с тях да заменим твърдото гориво, което е един от основните източници на фини прахови частици“, заяви Фандъкова. Столична община в последните години започна рекултивация на старите депа за битови отпадъци, чийто терени се залесяват.

„В момента изграждаме системата за управление на трафика, с която се дава предимство на колите на градския транспорт. Ефектът от нея ще е намаляване на времето за придвижване в града с 1/3 и с 25% намаляване на вредните емисии“, подчерта още Йорданка Фандъкова.  

 Парламентарни избори 2021. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.