Немски фондации дават стипендии на българи

https://www.24chasa.bg/Article/504678 www.24chasa.bg
Елизабет Хорнунг

На 10 юни германското посолство у нас организира за първи път образователна борса, където посетителите ще могат да се запознаят с възможностите за изучаване на немски език у нас и в чужбина, както и за обучение в Германия.

Образователните оферти са за всички възрасти - детски градини, училища и университети.

Какво ново могат да научат ученици и студенти, обяснява Елизабет Хорнунг, ръководител на отдел “Култура и връзки с медиите” в посолството на Федерална република Германия в София.

- Каква информация за обучение ще бъде представена на образователната борса?

- Ще бъдат обявени различни стипендии за университети в България и Германия. Тези, които ще посетят борсата, ще научат и за практикантската програма на Бундестага. Всички българи, които са завършили поне бакалавърска степен, могат да кандидатстват. Одобрените получават стипендия за 5 месеца, която покрива всекидневните разходи и самолетния билет.

Те ще имат възможност да работят като част от екипа на един немски депутат и да видят как се прави политиката в Германия. Срокът за кандидатстване е до 30 юни.

Ще бъдат представени и различни фондации, които дават стипендии на българи - “Хайнрих Бьол", “Фридрих Еберт". Инициативата дойде точно от тези институции, които подпомагат финансово българи за престоя им в Германия. Изненадващо се оказа, че те срещат трудности с намирането на достатъчно стипендианти. Искаме да популяризираме програмите, които могат да помогнат на мотивирани млади българи. Традиционно тук интересът към стаж и обучение в Германия е голям.

- За кого са стипендиите?

- В голямата си част са за студенти. Обикновено студентът трябва вече да е започнал следването си в Германия. Основно изискване е да има добри оценки, но също и изявени обществено-политически интереси. Така се гарантира, че парите на данъкоплатците ще се върнат по някакъв начин за благото на хората.

- Кои специалности са предпочитани за стипендиите, давани от Бундестага?

- Няма ограничения за специалности. По-добре е, ако кандидатът е учил право, социология, журналистика или някаква друга хуманитарна специалност. Важно е той да се интересува от политика, а след завръщането си в България да желае да се ангажира с обществено-политически въпроси.

- Ще бъдат ли представени немски университети?

- На борсата ще дойдат експерти от DAAD - Немската служба за академичен обмен. Те разполагат с пълния обем информация за условията на всички университети в Германия и ще отговарят на съвсем конкретни въпроси. Ще представим също така и възможности за следване по немски програми в България като тази в Техническия университет - информатика и машиностроене. Такава има още в Химическия факултет и в българо-румънския център в Русе. Накрая студентите получават българска и немска диплома.

- Има младежи, които искат да учат в Германия, но нямат достатъчно добри познания по езика. Какво ще им препоръчате?

- За тях има колеж по езика. Той трае от няколко месеца до една учебна година. Курсовете се организират в различни университети в Германия. Цената за един семестър е колкото при редовното следване - 500-600 евро. Иначе за вход в немски университет е достатъчно диплома с положена матура тук и доказателство за достатъчни познания по немски език.

- Колко струва една учебна година в Германия?

- В повечето университети има такса от 500-600 евро на семестър, но тя често включва карта за градския транспорт и някои други финансови облекчения. Някои вузове още са безплатни - предимно в новите федерални провинции (бившата ГДР - бел. ред.).

- Какви са офертите за ученици и малки деца?

- Ще има информация за немските гимназии и курсове на Гьоте институт. Детски градини с обучение на немски език също ще се представят. Те са частни.

  • За прокурора, спекуланта на дезинфектанти и чистачката в блока

    За прокурора, спекуланта на дезинфектанти и чистачката в блока

    В деня, в който “24 часа” написа на първата си страница, че спекула вдига цените на дезинфектантите до космически стойности, Софийската градска прокуратура излезе с препоръки към Йорданка Фандъкова...как домоуправителите да почистват жилищата по столичните квартали.  Честно - решихме, че това е първоаприлска шега