Немски фондации дават стипендии на българи

https://www.24chasa.bg/Article/504678 www.24chasa.bg
Елизабет Хорнунг

На 10 юни германското посолство у нас организира за първи път образователна борса, където посетителите ще могат да се запознаят с възможностите за изучаване на немски език у нас и в чужбина, както и за обучение в Германия.

Образователните оферти са за всички възрасти - детски градини, училища и университети.

Какво ново могат да научат ученици и студенти, обяснява Елизабет Хорнунг, ръководител на отдел “Култура и връзки с медиите” в посолството на Федерална република Германия в София.

- Каква информация за обучение ще бъде представена на образователната борса?

- Ще бъдат обявени различни стипендии за университети в България и Германия. Тези, които ще посетят борсата, ще научат и за практикантската програма на Бундестага. Всички българи, които са завършили поне бакалавърска степен, могат да кандидатстват. Одобрените получават стипендия за 5 месеца, която покрива всекидневните разходи и самолетния билет.

Те ще имат възможност да работят като част от екипа на един немски депутат и да видят как се прави политиката в Германия. Срокът за кандидатстване е до 30 юни.

Ще бъдат представени и различни фондации, които дават стипендии на българи - “Хайнрих Бьол", “Фридрих Еберт". Инициативата дойде точно от тези институции, които подпомагат финансово българи за престоя им в Германия. Изненадващо се оказа, че те срещат трудности с намирането на достатъчно стипендианти. Искаме да популяризираме програмите, които могат да помогнат на мотивирани млади българи. Традиционно тук интересът към стаж и обучение в Германия е голям.

- За кого са стипендиите?

- В голямата си част са за студенти. Обикновено студентът трябва вече да е започнал следването си в Германия. Основно изискване е да има добри оценки, но също и изявени обществено-политически интереси. Така се гарантира, че парите на данъкоплатците ще се върнат по някакъв начин за благото на хората.

- Кои специалности са предпочитани за стипендиите, давани от Бундестага?

- Няма ограничения за специалности. По-добре е, ако кандидатът е учил право, социология, журналистика или някаква друга хуманитарна специалност. Важно е той да се интересува от политика, а след завръщането си в България да желае да се ангажира с обществено-политически въпроси.

- Ще бъдат ли представени немски университети?

- На борсата ще дойдат експерти от DAAD - Немската служба за академичен обмен. Те разполагат с пълния обем информация за условията на всички университети в Германия и ще отговарят на съвсем конкретни въпроси. Ще представим също така и възможности за следване по немски програми в България като тази в Техническия университет - информатика и машиностроене. Такава има още в Химическия факултет и в българо-румънския център в Русе. Накрая студентите получават българска и немска диплома.

- Има младежи, които искат да учат в Германия, но нямат достатъчно добри познания по езика. Какво ще им препоръчате?

- За тях има колеж по езика. Той трае от няколко месеца до една учебна година. Курсовете се организират в различни университети в Германия. Цената за един семестър е колкото при редовното следване - 500-600 евро. Иначе за вход в немски университет е достатъчно диплома с положена матура тук и доказателство за достатъчни познания по немски език.

- Колко струва една учебна година в Германия?

- В повечето университети има такса от 500-600 евро на семестър, но тя често включва карта за градския транспорт и някои други финансови облекчения. Някои вузове още са безплатни - предимно в новите федерални провинции (бившата ГДР - бел. ред.).

- Какви са офертите за ученици и малки деца?

- Ще има информация за немските гимназии и курсове на Гьоте институт. Детски градини с обучение на немски език също ще се представят. Те са частни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Егоисти ли са богатите от ЕС

    Егоисти ли са богатите от ЕС

    Големи преговори паднаха в Брюксел как да се харчат парите на европейците за следващите години. От една страна, проблемът идва заради зейналата дупка от 75 милиарда евро след Брекзит. От друга обаче, богатите страни, водени от Германия и Франция, не крият желанието си да ударят секирата на парите, с които по-бедните държави в ЕС трябва да изравнят
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност