Война между леви и десни гамени

https://www.24chasa.bg/Article/505970 www.24chasa.bg

Негласно обявена война между крайнолеви и крайнодесни групировки е довела до мелето в Бусманци, където маскирани биха с метални пръти представители на организацията “23 септември”.

Това обясниха активисти на различните течения. Битката между анархисти и скинхедс, неофашисти и антифашисти, националисти и комунисти е отколешна, но томахавките напоследък били извадени.

“Може да се говори за война, защото вече всеки отмъщава на другия и така върви до безкрайност. Левите са по-гласовити и се оплакват. Но това не означава, че са кротки. За последната година имаме случаи на двама пребити наши съратници, но ние си траем”, обясни бившият лидер на Българския национален съюз Боян Расате. Самият той бе пребит от неизвестни пред дома си миналата седмица. Твърди, че не познава нападателите си.

Якето и ножа са иззети от дома на един от биячите.
Якето и ножа са иззети от дома на един от биячите.

Атаката срещу движение “23 септември” също не е първата. За 1 година над 10 пъти техни хора са пострадали. Един от ранените сега - Борис Боев, е бил с комоцио след нападение на 6 януари в Борисовата градина, разказа Милен Илиев, съмишленик на пострадалите от движение “23 септември”.

Вляво са окървавените седалки в трамвая.
Вляво са окървавените седалки в трамвая.

Сега Борис е под наблюдение в “Пирогов”, тъй като пак е с разбита глава. Осем активисти на крайнодясната организация “Национална съпротива - България” бяха арестувани за зверския побой в трамвая в неделя, съобщиха от МВР. Оказа се, че всички арестувани са познайници на полицията. Повечето са и футболни хулигани, които ходят на мачове, за да се бият, разказаха криминалисти. Двама са от ЦСКА, а останалите шестима от “Левски”.

ПАВЕЛ ЧЕРНЕВ
ПАВЕЛ ЧЕРНЕВ

Най-изявените футболни хулигани били цесекарите Васил Павлов-Шопа, на 32-години, и 19-годишният Матея Пенев. За Матея има данни, че е участвал в побоя и погрома на “червените” на стадиона в Мездра през март т. г.

В домовете на арестуваните ултрадесни активисти били открити огромен брой, ножове, железни палки, боксове и други хладни оръжия.
СНИМКИ: МВР
В домовете на арестуваните ултрадесни активисти били открити огромен брой, ножове, железни палки, боксове и други хладни оръжия. СНИМКИ: МВР

Има данни, че част от арестуваните и други представители на същото движение са били сред побойниците на протеста пред парламента на 14 януари 2009 г. Организатор в “Национална съпротива - България” бил Димитър Лазаров-Хомеса, който бил инициаторът и на атаката в трамвая. След кървавото нападение в неделя първи в ранния следобед е арестуван Михаил Молеров, който бил регистриран за притежание на незаконно оръжие и за две хулигански прояви. Той дал показания кои са били другите младежи с него и малко по-късно в полицейския капан попаднали още петима от групата. Молеров гравитираше около “Атака”. През 2007 г. той обвини човек на Расате, че се е опитал да го убие.

Якето и ножа са иззети от дома на един от биячите.
Якето и ножа са иззети от дома на един от биячите.

Рано тази сутрин столичните полицаи задържали и Матея. До късно в неделя били извършени огледи в домовете на задържаните, откъдето били иззети множество ножове, железни пръти, боксове и други веществени доказателства. Шестима от арестуваните вчера бяха обвинени за причиняване на телесни повреди и оставени в ареста за 72 часа. Потърпевшите са разпознали биячите си.

“Национална съпротива” се очертава една от най-силните и опасни крайни организации, доколкото тези формирования имат постоянна структура. В общия случай едни и същи активисти преливат от една към друга организация, голяма част от тях са и във футболните агитки. (Виж в таблицата приблизителна категоризация на крайните движения у нас.)

Да бъде потърсена съдебна отговорност чрез прокуратурата и съда на всички организации и лица, насърчаващи расизма, ксенофобията, дискриминацията и нетолерантността, настояха членовете на комунистическото движение “Че Гевара-България”.

В декларация Българският хелзинкски комитет настоя да се установи дали преди инцидента полицията е знаела, чe на една от спирките на трамвая се събира голяма група неонацисти и защо не е изпратен екип.

От БХК предупредиха, че “възходът на неонацизма е изключително опасна тенденция”. (24часа)

Павел Чернев: Тъпотия и гламавщина на малка група скинхедс

- Г-н Чернев, вие сте в движението “Стоп на ислямизацията”, което е срещу имигрантите. Боят на невинни ли е начин да се афишира тази съпротива?

- Боят със сигурност не е начин за съпротива срещу огромния прием на нелегални имигранти, който предстои в България. Натиск за това върху нашите институции от европейските партньори има отдавна, а страната ни не може да се справи. Нелегалната имиграция е цивилизационен проблем и саморазправата с пръти е безсмислена. Тя слага върху всеки един от нас белега на фашист, който бие. Това е много едностранчиво и в полза на нашите противници, които защитават правото на имигрантите да пребивават тук.

- Вие познавате ли биячите от Бусманци?

- Лично не ги познавам, но се досещам кои биха могли да бъдат. Радикално настроени хора от организациите на скинхедс, които за пореден път с тъпотията и гламавщината си превърнаха пострадалите в герои и дадоха безценно оръжие в ръцете на нашите противници да ни сравняват с биячи. Те трябва да бъдат наказани. Ако не бях на 41 г. вече, аз лично бих ги наказал. Не обичам неофашистите.

- Една организация ли бие хора, или са много?

- Според мен това е по-скоро група силно неорганизирани скинхедс, които се обединяват в няколко формирования – “Кръв и чест”, “Национална съпротива”, а най-големият им стимул са футболните мачове. Направете сметка що за мозъци са и решете каква организация могат да направят. Това е станало на територията на агитката на “Левски” “София-запад”. Това не ги прави автоматично виновни, но методите им са същите.

- Вие имате ли вземане-даване с всички тях?

- Имал съм. С онези с кафявите ризки. И понеже им бих шамари, бях глобен.

- Колко опасни са?

- Опасни са. Ще срещнат млади хора в трамвая, на улицата, ще ги пребият. Могат и да убият някого. Това е пряката опасност. А непряката е, че рушат и цапат всяка инициатива срещу това да се спре нелегалната имиграция и оттам – ислямизацията. (24часа)

Биячите хванати и пуснати и на 1 май

Предишната атака срещу симпатизанти на "23 септември" бе на 1 май. От храстите в Борисовата градина изскачат младежи и атакуват с боксове, камъни и шишета. Сред биячите са и нападателите от трамвая, арестуваха ги, но съдията ги освободи, разказва Милен Илиев от движението. Съдията бил "много нахилен".

Апелирам към органите на властта за адекватни и бързи мерки, тези хора са многократно задържани и пускани и така получават смелост за нови "подвизи" и чувство за безнаказаност, казва Милен. Дори призивите им са по-жестоки - "сега ги набихме, следващия ще ги убием".

Той и приятелите му избягват да посещават определени места. Неонацистите пускали в различни сайтове снимки на симпатизанти на "23 септември", на "Че гевара" и антифашисти с призиви да бъдат унищожени.

“Нека властта да мине на друга плоскост в борбата с престъпността, след Трактори и Октоподи насилието на битово ниво много повече засяга хората, макар да не е реклама пред ЦРУ и западните партньори”, казва Милен, който е телохранител и знае цената на човешкия живот.

Движение "23 септември" е неформална лява група, която се стреми съм социалистическо общество като модел за равенство, свобода и солидарност.

Изповядват идеите на Маркс и Енгелс, на Ленин и Сталин. Сега подкрепят революцията във Венецуела и Уго Чавес, защото “навсякъде по света хората по свой начин се стремят към горните принципи.”

Приятели са с движението "Че Гевара", подкрепят се. (24часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата