Лъчезар Иванов: Не знаех за поправката, не са ме питали

https://www.24chasa.bg/Article/508871 www.24chasa.bg
Лъчезар Иванов Снимка архив

„Еднозначно отговарям: не знаех, никой не ме е питал дали може или не може да се прави такава поправка". Така зам.-председателят на НС и председател на здравната комисия Лъчезар Иванов декларира позицията си за скандалния лобистки текст в Закона за наркотичните вещества, допуснат за обнародване в Държавен вестник преди около два месеца, съобщи БГНЕС.

Вчера народните представители от временната комисия по случая изслушаха директора и главен редактор на Държавен вестник Искра Коева и ръководителя на отдел "Стенографи" Виолета Тасева. Станало е ясно, че несъответствието в гласувания и обнародван първоначално текст, с който се забранява ползването на наркотични вещества в реклами, са забелязани от депутата Светослав Танчев.

В деня на обнародването на поправката при Тасева отишли Светлин Танчев и Стефан Катев, сътрудник в отдел "Пленарни заседания" и й съобщили, че има несъответствие между аудиозаписа на гласуването на измененията и обнародвания текст. Направена е последваща стенограма, която придобила вид в новата поправка, обнародвана дни по-късно. Тасева е запазила листче с текста, който Катев й е предал за изработване на новата стенограма, и го е дала на депутатите. Същото листче попаднало при Катев от Танчев, според обясненията на директора на стенографския отдел. Тя посочила, че двамата са я уверили, че това е станало със знанието на зам.-председателя на парламента и председател на здравната комисия Лъчезар Иванов.

"Каквото съм искал да кажа, съм го написал и подписал, а какви листчета са се подмятали, това на мен не ми е известно", заяви днес Лъчезар Иванов. "Защото дори и по телефона никой не е намерил за целесъобразно да ми позвъни и да ми каже: Г-н Иванов, ние имаме намерение да правим еди какво си - дори и това не е направено", убеждаваше Иванов журналистите в парламента. "Сега сутринта научавам от медиите, че вчера на изслушването е имало такова нещо, аз няма откъде да знам това", заяви депутатът.

Той увери, че едва след избухването на скандала с поправката е разбрал за проблема. "Нямам никакво участие, тъй като в периода не съм бил в страната, предал съм доклада на комисията по здравеопазване, а протоколите и стенограмите са на разположение", настоява на своята гледна точка Иванов. "На първо четене комисията без никакви поправки прие закона, на второ - също. Аз подписах закона и го предадох на председателя на НС както изисква правилника, след което бях извън страната. Моето становище е написано и подписано, а кой какво казва е право на всеки един от нас, аз каквото съм имал, съм го казал", заключи председателят на здравната комисия.

„Очевидно някои народни представители са имали очакване да бъде обнародван лобисткия текст, но когато не се е появил в „Държавен вестник" на 19 март, се е наложило да направят едно проучване в парламента къде е текстът, който са чакали да бъде обнародван", коментира депутатът от Коалиция за България и заместник-председател на Временната анкетна комисия по случая Мая Манолова, цитирана от агенция "Фокус".

„Не съм внесъл поправката, просто сигнализирах, че това, което е казано в пленарна зала се различава от това, което е публикувано", каза в кулоарите на парламента депутатът от ГЕРБ Светлин Танчев. „Разбрах, че има някакво разминаване и отидох да сигнализирам за него. Мой сътрудник ми сигнализира, че има някакво разминаване, което трябва да се сведе до ръководството и казах на г-н Катев", обясни Танчев. Той не пожела да каже дали съпредседателят на ПГ на ГЕРБ и председател на правната комисия Искра Фидосова е знаела за това, че е предложил да се направи поправка. „Аз съм говорил единствено с г-н Катев, че съм чул, че има разминаване и да се чуе записа. Нека всички тези разяснения станат ясни на заседанието в сряда", каза депутатът.