Икономист: Твърде малко ченгета и твърде много чиновници в МВР

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5092704 www.24chasa.bg

Георги Ангелов препоръча на полицаите да прочетат предложенията, вместо да вярват на синдикатите и напомни, че в нито едно министерство не са намалели заплатите след реформи.

Ето какво написа по повод на полицейския протест във фейсбук страницата си икономистът Георги Ангелов:

Колко полицаи има в България? Според официалните данни на МВР щатната численост на персонала в министерството е 49 692 души (т.е. близо 50 хиляди). Според други официални данни, предоставени от МВР на Евростат, полицаите в България са 26 772.
Има две интерпретации:
1. В МВР има огромен брой служители, които не са полицаи - което означава, че е нужна реформа в министерството.
2. Другата интерпретация е, че МВР дава изкривени данни на Евростат, за да прикрие факта, че България е първенец по брой полицаи на човек от населението. В този случай също има нужда от реформа.
Допълнение: твърде вероятно е и двете да са верни едновременно.
Полицейските синдикати казват, че заради реформата заплатите в МВР ще намалеят с 40%. Всъщност, реформата предвижда нещо съвсем различно - добавките да се включат в основната заплата. С други думи, на нито един служител в МВР няма да му намалее заплатата. Същото беше направено в останалите министерства преди 3-4 години и никакъв спад на заплатите не се реализира - дори обратното. Препоръчвам на полицаите да прочетат предложенията вместо да вярват на полицейския синдикат.

  • Данъци се плащат от всички, за да има за всички

    Данъци се плащат от всички, за да има за всички

    Само за няколко седмици НАП отвори доста широк фронт срещу сивия сектор и неплащането на данъци. Приходната агенция въведе тотален данъчен контрол над горивата, после мина към фирмите с големи касови наличности, последната акция е проверка на онлайн търговците. Действията на НАП са похвални, защото сивият сектор и неплащането на данъци
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо