Полицаи изнудват колегата Борисов (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5092817 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов връчва на главния секретар писмено поетите от него ангажименти с компромисни предложения към полицаите. Преди това запозна и цялото правителство с тях. СНИМКА: Пиер Петров

20-те заплати остават, протестите продължават

Полицейските синдикати отхвърлиха в сряда следобед компромисното предложение за реформа в заплащането в МВР, което им направи Бойко Борисов. И

обявиха, че

продължават с

протестите и

блокадите

на пътища.

Обезщетението от 20 заплати при напускане на системата да се запази за настоящите служители на МВР, а за хората, които постъпят на служба след 1 януари, то да стане до 10 заплати, предложи премиерът.

“Тези, които са си сега, да си работят за 20-те заплати, новите, които идват, ще пазят реда и хората”, мотивира се министър-председателят.

Компромисът, който предлага Борисов, предвижда и запазване на парите за т.нар. порцион на стойност 120 лв. месечно вместо предложените от финансовия министър Владислав Горанов 80 лв.

Борисов подкрепи финансовия министър да бъде премахнато вдигането всяка година на полицейските заплати с 2% чрез т.нар. добавка за прослужено време. Горанов настоява то да стане част от основната заплата.

“Това е правилно, защото сега всяка година получават увеличение само защото си седят на едно място”, обясни Борисов.

Премиерът

подкрепи и

намаляването

на отпуските

на полицаите от 30 на 20 дни.

“И в момента има тарикати, които трупат по 400 дни и не си взимат отпуските. И ние им ги плащаме при напускане, а иначе им плащаме и извънредна работа”, аргументира се Борисов.

“Това е, което мога да направя, и повече няма да отстъпя”, категоричен бе той. Премиерът дори разписа предложението си на лист и го връчи на главния секретар на МВР Георги Костов.

Министър-председателят поиска и новаструктура на МВР Целта е всички чиновници вече да не работят по специализирания закон, а да бъдат прекатегоризирани в трета категория труд като всички останали държавни служители.

“Не виждам каква е разликата да работиш в отдел “Кадри” на МВР или в Министерския съвет”, обясни Борисов. Той не посочи срок за изпълнение на тази реформа. Не го уточни и вътрешният министър Румяна Бъчварова, въпреки че бе попитана два пъти.

Отделянето на

чиновниците от

униформените трябва да стане до февруари 2016 г., защото това е задължение на Бъчварова и военния министър Николай Ненчев, възложено с пенсионната реформа на вицепремиера Ивайло Калфин. То е записано в Кодекса за социално осигуряване.

“Ако не се направят тези реформи в МВР, в края на следващата година в последните 2 месеца няма да има заплати за нито един”, заяви в парламента Бъчварова. Тя обясни, че има и други варианти за стабилизиране на системата, които предстои да бъдат обсъдени.

Едната възможност била нетипичните дейности да бъдат отделени от МВР.

“Другата e преструктуриране, така че по-лесно да се управляват структурите, бюджетите и икономиите, които ще трябва да направим от числеността на МВР”, коментира Бъчварова.

В сряда правителството одобри промени в закона за МВР, с които се създава

държавна фирма,

която поема

печатането на

паспорти и

регистрацията

на автомобилите

Работещите в звената, които ще бъдат отделени, отивали в държавно предприятие. За там имало 2500 позиции, обясни Бъчварова. В подкрепа на правителството срещу полицаите се обявиха четирите работодателски организации. Те настояха за съкращения на чиновниците в МВР и призоваха синдикатите да се разделят с порочните практики. В позицията си бизнесът нарича полицаите “галеници на властта”.

Наказват участвалите в блокади на пътища

Участвалите в незаконни протести и блокади на пътища полицаи ще бъдат наказани, обяви в сряда главният секретар на МВР Георги Костов.

“Дисциплинарните наказания са, ако при изпълнение на служебните задължения се извършват противоправни действия. При нарушения на Закона за движение по пътищата или на Закона за митингите и събранията на гражданите следва да се вземе административно отношение”, обясни Костов.

“Недопустимо е униформени служители без разрешение да дават пример на обществото как се вършат незаконни действия.” Това пък коментира преди заседанието на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов.

“Има законови начини и бяхме обявили, че ще водим разговори по темите, които ги интересуват”, добави премиерът. “Това да затвориш двумилионен град и да показваш сила е абсолютно нередно, армията даде пример как трябва да се прави. И те не са съгласни, но има надлежен ред, по който се прави”, посочи Борисов. Той опита да се пошегува, че първоначално помислил, че протестите са от радост, защото кабинетът дава още 180 млн. лв. за заплати в МВР за тази година. Премиерът допълни, че полицейският синдикат може би е трябвало да протестира за това как 500 лв. гаранция е превенцията срещу наскоро бития от таксиджия полицай.

“Всеки, който си позволява да прави незаконни протести, ще попадне под ударите на закона”, отсече Борисов.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова обаче обясни, че нямало да преследва никого лично за участие в протестите.

Румяна Бъчварова: Ще разпиша всеки рапорт за напускане

Всеки подаден рапорт за напускане на МВР ще бъде разписан от вътрешния министър Румяна Бъчварова. Това обяви вчера самата тя в парламента.

“Разбира се, че ще бъдат разписани”, каза Бъчварова. Вицепремиерът заяви, че цифрите ще бъдат представени на базата на анализа на отделните дирекции за оптимизирането на числеността, като посочи, че това е начинът МВР да продължи да съществува.

Бъчварова бе категорична, че националната сигурност не е застрашена заради напускането на полицаи. Според синдикалисти от МВР още в петък вечерта е започнала вълна на напускане от районните управления, а прогнозите им са, че поне 1/4 от полицаите щели да си тръгнат от МВР заради орязването на социалните придобивки.

“Да, сега темата с обезщетенията е чувствителна, приехме това решение. Това беше моето предложение, преди окончателно да има такова от Министерството на финансите. Оттук нататък реформата продължава по друг начин. Няма да се откажа от нея”, добави Бъчварова. Тя не изключи дори да се наложат съкращения във вътрешното министерство.

“Класът прослужено време остава, но се формулира по начина, по който за държавните служители се включва в основното възнаграждение”, допълни още вътрешният министър.

На въпрос дали новите правила за заплащане няма да отблъснат желаещите да работят в системата на МВР, Бъчварова заяви, че това са условия, които ще бъдат валидни оттук нататък.

“Те ще са валидни и за хора, които от 10 години са в МВР. Ако трудовият пазар се разпределя основно в придобивките, означава, че няма хора, които държат на професионализма”, каза тя.

Плевнелиев зове за диалог и чуваемост

Президентът Росен Плевнелиев призова за диалог и за чуваемост по проблема за правата на заетите в сектор “Сигурност”. От Букурещ, където е на среща с президенти от Централна и Източна Европа, той апелира разговорите между правителството и протестиращите да продължат.

“Сигурен съм, че когато всички страни седнат на една маса, когато го няма елемента на изненадата – в последния момент и по един “скрит” начин да се търси съществена промяна на права на работещите в сектор “Сигурност”, тогава ще дойдат и правилните решения”, каза Плевнелиев.

Никога не съм се съмнявал в мъдростта и далновидността на държавното управление в лицето на президента на републиката, министър-председателя и колегите министри, каза в специално изявление военният министър Николай Ненчев след извънредно заседание на Съвета по отбрана.

Той е категоричен, че “в резултат на многогодишните реформи и трансформации въоръжените ни сили са завършили своята реорганизация. Ясно са разграничени различните категории военнослужещи и цивилни служители и социалния им статус”.

Не би имало никакъв смисъл да разходваме значими публични средства за съвременно въоръжение и техника, ако загубим личния състав, като основа и ключов фактор на отбранителните способности на държавата, твърди Ненчев. Той апелира към всички, които са подали рапорти за пенсиониране или напускане на системата, да преосмислят своето решение. 

500 полицаи палят свещи за депутатите, и военните започват блокади на улици

лизо 500 полицаи излязоха на протест по софийските улици в сряда. Те започнаха своя поход от Орлов мост. Блокираха за кратко движението, а като извинение раздадоха карамфили на попадналите в тапата шофьори. Иронични ръкопляскания избухнаха, когато групата стигна Народното събрание. Чуха се и крясъци “Мишоци” и “Боклуци”. Към парламента полетяха монети, а някои от полицаите запалиха свещи.

Няколко депутати излязоха при униформените. Красимир Каракачанов от ВМРО бе посрещнат с ръкопляскания и одобрителни възгласи. Полицаите дори го закичиха с карамфил, а той им обеща да работи против орязването на заплатите и бонусите им. Георги Кадиев също бе посрещнат радушно, но при излизането на Атанас Атанасов се чуха мощни освирквания. Униформените попитаха депутата от РБ дали според него е виновен граничарят, който при рикошет след предупредителен изстрел застреля афганистански мигрант.

“Протестираме срещу махането на добавките към заплатите ни, намаляване на заплатите при напускане от 20 на 10, както и намаляването на отпуските. Няма да приемем тези половинчати работи”, каза един от протестиращите.

За около час бе блокирано и движението пред Министерския съвет. През цялото време на мястото бе и шефът на полицията Христо Терзийски. Той на няколко пъти помоли движението да бъде пуснато, но без резултат.

Три прохода в страната бяха блокирани за около час. Протестиращи затвориха пътя за Гърция през прохода Маказа, ГКПП Кулата и ГКПП Илинден-Ексохи.

“Нека от София да дойдат и да видят къде и как работим. В гората няма нито стол, нито скамейка. За какво се блъскаме? Нека онези от кабинетите да дойдат в гората”, заяви граничарят Ясен Солучков.

Протести имаше и в Хасково, Пловдив, Смолян, Кърджали, Благоевград и Видин. Гранични полицаи от Рудозем и полицаи от РУ-Мадан блокираха за 45 минути основния път от Смолян към Кърджали,Златоград, Мадан и Неделино. За 50 минути бе затворена една от основните улици в Благоевград пред сградата на полицията. Над 100 униформени от Видин пък блокираха за минути главен път Е-79 на изхода на града.

И военните масово се организираха във фейсбук да подкрепят полицейските протести.

Военни моряци от Варна постигнаха съгласие да последват полицейското шествие към Аспаруховия мост. Обявиха, че излизат на улиците и военнослужещи от пловдивския гарнизон.

Протести организираха и армейци от Карлово, Русе и Бургас.