Христо Монов: Българският хелзински комитет е взел пари от семейството на Джок Полфрийман

https://www.24chasa.bg/novini/article/5099188 www.24chasa.bg

Българският хелзински комитет е взел пари от семейството на Джок Полфрийман, за да номинира един убиец за човек на годината. Това обяви пред Би Ти Ви Христо Монов, баща на убития от Полфрийман 20-годишен Андрей Монов.

Той определи като половинчато решението на БХК да свали номинацията след многобройните негативни обществени реакции, тъй като комитетът е оставил в класацията номинацията на Българско затворническо сдружение за реабилитация. Полфрийман е шеф на Управителния съвет на сдружението.

Ако от Хелзинския комитет не се осъзнаят, ще има антиноминации за тях, заяви Монов. По думите му правозащитната организация е финансово стимулирана и затова „върши неща в ярко противоречие с морала”.

Според Монов Българският хелзински комитет отдавна е компрометиран. Това показвал и фактът, че и в тазгодишната класация има едва няколко български номинации.

В своя позиция от БХК обявиха преди дни: Целта на класацията "Човек на годината" не е да провокира или създава конфликти, а напротив – да отбележи постиженията и работата на хора, които, защитавайки правата на човека, допринасят за развитието на цялото ни общество". Оттам поясниха още, че Джок Полфрийман е номиниран от своя съгражданка австралийка.