SOS приемните семейства от Дрен се интегрират в София и Перник

https://www.24chasa.bg/novini/article/5105661 www.24chasa.bg

SOS Детски селища България интегрира общността от SOS приемни семейства от с. Дрен в столицата и в гр.Перник. Семействата, грижещи се за по 3 до 4 деца, са настанени вспециално ремонтирани за техните нужди апартаменти. Те са напълно обзаведени и се намират в близост до училища и детски градини, които предоставят възможност за избор на най-подходящото учебно или детско заведение.

За 25 години Сдружението е помогнало на повече от 450 деца да получат семейна грижа и подкрепа, както е съдействало и на над 200 младежи за получаване на образование и намиране на работа. Чрез програмите за подкрепа на семейството до момента са били подкрепени над 4 500 деца в семействата си. Настоящата промяна на местоживеене на SOS приемните семейства е в продължение на световните тенденции в грижата за децата и изменящата се държавна политика и практики в международната SOS организация. По този начин се осигурява на децата среда с по-добри възможности за развитие: по-качествено образование, по-достъпно здравеопазване, по-големи шансове за личностно израстване, по-близък контакт с биологичните родители и повече опции за професионална реализация.

В София приемните семейства са настанени в кв. „Овча купел“ В района има четири медицински центъра, три големи хранителни вериги, пет училища, седем детски градини и голям брой детски площадки. Регионът е комуникативен и предлага добри транспортни връзки, като в съседство са разположени SOS младежките домове и националният офис на Сдружението.

SOS приемните семейства от Дрен се интегрират в София и Перник

Приемните семейства в гр. Перник са настанени в кв. „Изток“, където в непосредствена близост има две големи основни училища, езикова гимназия, спортно училище и няколко детски градини. В района има и два хипермаркета и множество други търговски обекти. Кварталът разполага с уреден градски транспорт и комунални услуги.

За оборудването на всички жилища SOS Детски Селища България са получили подкрепа от корпоративните сипартньори: Бульони MAGGI са осигурили обзавеждането за кухните в новите апартаменти, а Езиков център AVO, Софтуеър Груп, eKомера, както и частни дарители са подпомогнали пълното дообзавеждане, така че жилищата да предлагат отлични условия за отглеждането на деца.
Като най-голямата частна международна организация за закрила и работа с деца, SOS Детски селища осигурява възможно най-качествени грижи и подхожда с уважение и обич към всяко едно дете. В продължение на четвърт век Сдружението в България осигурява семейство и здравословна среда за развитието и израстването на лишени от родителска грижа деца и такива, които са в риск да загубят закрилата на своите родители.

Публикацията е подготвена с материали на Сдружение SOS Детски селища България