Без мрън-мрън у дома, имат по 2 телевизора

https://www.24chasa.bg/Article/510625 www.24chasa.bg

За поне половината българки световните футболни битки в РЮА ще са досада.

Представително проучване на МБМД сочи, че от световните първенства по футбол се интересуват 53% от жените у нас.

При това далече не всички те са фенки, тотално обсебени от мачовете.

Без мрън-мрън у дома, имат по 2 телевизора

И без проучване може да се каже, че много жените ще са с опънати нерви, докато половинките им цял месец се наливат с бира пред телевизора или в кръчмите с приятели.

Без мрън-мрън у дома, имат по 2 телевизора

Но спокойно. Многото кавги вкъщи не са задължителни, а за дамите може да има и бонуси.

1. По два телевизора имат вкъщи 41% от домакинствата у нас според МБМД. Още 18 на сто от семействата имат и повече от два екрана. Това означава, че антагонистичният конфликт “Дай ми дистанционното, искам да си гледам сериала”, вкъщи може в значителна степен да бъде смекчен.

2. Дори жените, които не се интересуват от играта, има какво да видят на терена. Виж вдясно 10-те най-секси футболисти на този мондиал.

3. Докато мъжете гледат финалите, културно развлекателният афиш предлага различни удоволствия, от които жените може да се възползват - някои от тях виж на 3-а стр.

4. Мъжете проявяват склонност към по-щедри подаръци по време на големия футболен сблъсък. Поне така излиза от проучване на холандска компания за цветя. Според него, за да умилостивят жените си, през следващия месец британците се канят да харчат с щедри пръсти за подаръци. Като компенсация и извинение затова, че не им обръщат внимание.

Появила се е дори услуга “Отбележи гол у дома”, която информира мъжете къде е най-близкият до съответната кръчма магазин за цветя.

Така или иначе следващите 30 дни по света ще има много отчаяни съпруги. В Англия дори се появиха предупреждения за бум на домашното насилие по време на мондиала. Средно 38 на сто от жените се интересуват от футбол, като най-много фенки играта има сред бразилките - 57 на сто. Излиза, че за българките процентът е доста над средния световен. Единствените футболни прояви, които предизвикват повече интерес от мондиалите сред дамите у нас, са европейските първенства - 59%. (24часа)

Д-р Анелия Тренчева, фамилен психотерапевт: Само 1/3 от двойките ще го преживеят без “синини”

- Госпожо Тренчева, има прогнози, че по време на световното първенство по футбол може да ескалира насилието. Какви страсти събужда футболът?

- Футболът като игра е така формулиран, че в него има известна доза агресия, но обезопасена чрез наложените правила. Но трябва да се поддържа един много крехък баланс. Ако се играе без никаква агресия, мачовете ще са скучни, публиката ще се отегчава, няма да купува билети. Но ако на терена агресията е прекомерна, има опасност хора да се "заразят" и да избият.

За психично здравия човек е ясно, че отива да гледа мач, за да съпреживее малко от тази режисирана и цивилизована агресия. Той си дава сметка, че тя е в играта. Съпреживява емоцията на място и не я изнася извън стадиона. Но хората с проблеми в емоционалната сфера, които и в други условия трудно се справят с агресивните си импулси, не правят тази разлика и я пренасят от играта навън. Не разграничават кога агресията е на игра и кога - наистина.

Футболът много точно отразява мъжкото желание за доминиране, но в социално най-приемлива форма. Сигурно затова и неговите фенове са най-многобройни. Това е много символна игра. 22-ма мъже, които се борят за една топка, приличат на сперматозоиди, които се състезават за яйцеклетката. Вкарването на гол е символ на мъжка потентност и сила. Голмайсторът се възприема като свръхмъж. Затова и всеки мъж си има любим футболист, който му е модел, с който се идентифицира.

- Футболните страсти нажежават ли обстановката в семейството? Може ли да има ескалация на домашното насилие заради тях?

- Зависи от моделите за справяне с агресията в конкретното семейство. В тези, в които по принцип има насилие, е възможно някой да " изпуши", ако кумирът му се е провалил.

Ако съпругът се идентифицира с голмайстора, а той пропусне, може да стане агресивен, за да компенсира, понеже не приема провала. Който си е насилник поначало, той ще разтовари напрежението върху обичайните си жертви - жената, децата.

Предупрежденията, че е възможна ескалация на домашното насилие, се отнасят повече за англосаксонския свят, понеже там имат проблем с изразяването на емоциите, а проявите на агресия се санкционират жестоко и затова тя остава дълго потискана. При нас, българите, всякакви емоции се преживяват на всякакви нива. Затова не очаквам покачване на насилието. А и България не участва на първенството, така че няма причина за някакви изключителни емоции. Ще се изпият много бири, дълго ще се говори за футбол, но толкоз.

Ако има някакво общо покачване на агресията по време на световното, ще е заради момента - провежда се в условията на криза. Заради нея има голямата несигурност и оттам - тревожност. Тя може да избие в играта. В условия на несигурност мъжките индивиди реагират с агресия - тя е първият им импулс. Чак след това се проявяват заучени модели.

- Няколко типажа: 1.Той по потник дъвче фас и псува с дистанционно пред телевизора. Тя притичва с ракийката и салатката. 2. Тя и той с изстудена бира заедно крещят и псуват. 3. Тя е с приятелки на кафе, той с момчетата гледа мача по мъжки. Как се разпределят тези типажи сред българските семейства по време на световно по футбол?

- Първият образ е на традиционния патриархален брак. Така ще преживеят световното по футбол 40-50% от българските семейства. Вторият образ е на т.нар. модерен брак. На модерните жени им се налага да влизат в мъжките модели и да ги преживяват, за някои жени няма друг начин да принудят мъжа да им обърне внимание и това е единствен вариант за връзка. Такива са към 20-30% от двойките. Всеки от партньорите със своята си компания е вариант за 10-20%. Има и едни 10-ина процента връзки, които по време на световното ще се договарят: имаш 2 часа да си гледаш мачовете, но ще трябва да намериш и 2 часа за семейството - за децата, за помощ вкъщи. Последните два типа, или едва към 1/3 от двойките, ще преживеят световното без големи емоционални "синини".

ЖЕНЯ МИЛЧЕВА

Експертите:

ГЕОРГИ ИЛИЕВ, БИВШ НАЦИОНАЛ
ПРОГНОЗА: Според мен най-силният отбор е Бразилия. Европейците ще имат проблеми с различната обстановка. Бразилците вече са по европейци от повечето отбори.

БОРИСЛАВ МИХАЙЛОВ, ПРЕЗИДЕНТ НА БФС
ПРОГНОЗА: Домакините са напълно готови. Възхитен съм от условията в Йоханесбург. Атмосферата е колоритна и необичайна. Времето е подходящо за добър футбол.

ЕМИЛ КОСТАДИНОВ, ДИРЕКТОР В ЦСКА
ПРОГНОЗА: За мен, колкото и изненадващо да звучи, титлата ще спечели Германия. Защото в момента отборът им не е обременен от големи очаквания. Останалите ще имат сериозни проблеми.

ЕЛИН РАХНЕВ, ДРАМАТУРГ
ПРОГНОЗА: Испания трябва да стане шампион, защото играе футбола, който на мен ми е най-близък. Моделът на тима не е станал конфекция, оригинален е.

ГЕОРГИ ИВАНОВ-ГОНЗО, ШЕФ В “ЛЕВСКИ”
ПРОГНОЗА: Има доста фаворити. Лично аз съм за Аржентина. При толкова силни отбори със сигурност ще има изненади, очаква ни едно от най-интересните първенства. Португалия или Сърбия може да направят изненада.

ТОМАС ЛАФЧИС, ЕКСШЕФ НА “ЛЕВСКИ”
ПРОГНОЗА: Моят фаворит е Аржентина. Имам най-големи симпатии към тях. Като състояние не могат да се отписват Бразилия и Испания. Те имат най-големи шансове според начина им на игра.

ИВАН ВУЦОВ, БИВШ ИГРАЧ И ТРЕНЬОР
ПРОГНОЗА: Сигурен съм, че титлата ще се реши отново в спора Европа - Южна Америка. Нямам фаворит, но съм очарован от класата и игровата дисциплина на Аржентина с треньор Марадона.

СВЕТЛА ПЕТРОВА, ТВ ВОДЕЩ
ПРОГНОЗА: Моят фаворит винаги е бил Англия. И този път ще им стискам палци. Но никога на трябва да подценяваме Бразилия и Германия. А сега и Испания.