Ректор посрещна окупатори след 20 г. (видео)

https://www.24chasa.bg/Article/511576 www.24chasa.bg
Стачниците през юни 2010 г.

Вместо с декларации и ултиматуми, с носталгия и много спомени "превзеха" Великотърновския университет вчера участници в първата студентска окупационна стачка през лятото на 1990 г. За събитието пристигаха ентусиасти дори и от чужбина (виж видео и снимки от тогава и сега в галерията).

"Беше абсолютно спонтанно. Първо застанахме пред общината. После решихме, че студентите трябва да са в университета и заградихме входа с пейки", спомни си вчера шефът на интернет изданието на "24 часа" Станимир Въгленов.

Един месец продължила блокадата на Ректората на хълма Света гора в Търново. Протестиращите провалиха изпитната сесия, но постигнаха всички искания, разказа другият човек на "24 часа" Стефан Ташев. "Тогава бях на 19,5 г., сега съм почти на 40 г., нещата изглеждаха много по-красиви", каза депутатът от ДПС Камен Костадинов. "Фактът, че сега сте по-малко, е знак, че сте повярвали, че нещата са необратими и няма да окупирате отново", заяви настоящият ректор проф. Пламен Легкоступ.

Ректорът проф.Пламен Легкоступ разгледа фотоизложбата за окупационната стачка и настоя снимките да влязат в музея на ВТУ.

Снимка: Дима Максимова
Ректорът проф.Пламен Легкоступ разгледа фотоизложбата за окупационната стачка и настоя снимките да влязат в музея на ВТУ. Снимка: Дима Максимова

Виж още по темата тук, тук и тук

Видео: novinitepro.bg

Бившите окупатори Станимир Въгленов и Стефан Ташев (вляво).
Снимка: Дима Максимова
Бившите окупатори Станимир Въгленов и Стефан Ташев (вляво). Снимка: Дима Максимова

Видео: Архив на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий"

Стачниците през юли 1990 г.
Стачниците през юли 1990 г.