Българчета от училище “Гергана” в Ню Йорк изпълниха бродуейски мюзикъл

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5117852 www.24chasa.bg

The Sound of Music – най-любимият и на деца, и на родители американски семеен мюзикъл на всички времена – е почти неизвестен в България и не много познат и сред българите в САЩ. Този пропуск постепенно се отстранява с усилията на Български детски хор и училище "Гергана" в Ню Йорк. На 13 ноември децата от театралното студио на училището представиха в Генералното консулство на България в града оригинална адаптация на мюзикъла под заглавие „Как без музика?“. Представлението се играе за четвърти път, но с изцяло обновена продукция, в която децата на възраст от 7 до 13 години играят сами, без възрастни. Идеята за спектакъла, подборът на осем от най-известните песни от мюзикъла, музикалното оформление и съпроводът на пиано са на Магдалена Душкина, концертираща пианистка. Постановката е на Джина ДиДонато, актриса, певица и ръководителка на театралното студио на „Гергана“.

Представлението обединява почти всички дейности на училището – уроците по български език и литература, дето се усвоява и осмисля текстът, детския хор с диригент Красимира Иванчева и вокален педагог оперната прима Стефка Евстатиева, дето се учат хоровите песни, танцовото студио на Надежда Станева и класа по художествена гимнастика на Боряна Йорданова, дето се работи над танците и пластиката, художественото студио на Валя Иванова, дето се правят декорите, и не на последно място – родителският съвет, който се грижи за костюмите на децата.

Спектакълът се пее и играе на български – предизвикателство и за преводача на песните и автор на стихотворните монолози Валентин Хаджийски, колумнист и учител в „Гергана“, справил се и с най-непреводимите английски игри на думи в песента „До-ре-ми“, и за децата, които произнасят с разбиране старинни български думи. В нова светлина като актьори-певци се изявиха младите музиканти Лора Ал-Ахмад, корепетиторка на детския хор, и Георги Леков, които наскоро дебютираха с основната си специалност – пианото, в „Карнеги хол“. И други учители се включиха от публиката в полифоничното песенно веселие в края на спектакъла. Невидимата задкулисна работа по постановката е на училищната ръководителка Нели Хаджийска.

Българчета от училище “Гергана” в Ню Йорк изпълниха бродуейски мюзикъл

В програмата на представлението имаше текстовете на песните на двата езика и публиката, особено родителите на децата, бяха също насърчавани да припяват. Мюзикълът и филмът The Sound of Music са прослава на семейното пеене, което е цел и на училището. Смесеният хор на „Гергана“ от родители, учители и приятели пее на концерти заедно с децата и с възпитаниците на училището – вокална група „Гергана алумни“ – с идеята да съберат три поколения на сцената. Хорът, театърът, танците и рисуването са извънкласни допълнения към академичната програма на училището по български език и литература, история и география, подчинени на мисията на „Гергана“ да възпитава децата в любов към българския език и култура и да изгражда модерен, привлекателен образ на България.

Българчета от училище “Гергана” в Ню Йорк изпълниха бродуейски мюзикъл

Наскоро „Гергана“ влезе в новините и с домакинството си на гостуването в Ню Йорк на един от най-известните български детски хорове – „Пим Пам“ на композитора Борис Карадимчев. Гостенчетата от София изнесоха голям концерт за откриването на учебната година на „Гергана“ и показаха още няколко незабравими представления – в кулоарите на ООН, в Постоянното преставителство на България при световната организация, в Генералното ни консулство в града и импровизирани „флашмобс“ в култови места като Метрополитън музей, мемориала на Джон Ленън в Сентрал парк и в сърцето на театралната Мека – Таймс скуеър. ТВ екип с режисьор Христина Симеонова и оператор Ангел Спасов засне видеоматериал за гостенчетата от „Пим Пам“ и домакините им от „Гергана“. Документалният филм „Да покориш Ню Йорк с песен“ се очаква на българския тв екран до края на годината.

Българчета от училище “Гергана” в Ню Йорк изпълниха бродуейски мюзикъл