Тръгна протест срещу вувузелата

https://www.24chasa.bg/Article/512113 www.24chasa.bg

Направено от пластмаса, дълго около метър, оцветено в ярък цвят - жълто, червено, зелено или оранжево, реве като ядосан слон. Що е то?

На четвъртия ден от началото на световното на този въпрос могат да отговорят и хлапетата от детската градина. Това е вувузела - традиционен инструмент на южноафриканските запалянковци, който къса нервите не само на гостуващите фенове, но даже и на играчите и техните треньори. Когато много хора едновременно надуват вувузелите си, звукът прилича на жуженето на огромен кошер, който всеки момент се очаква да насъска милиарди пчели срещу 22-мата на терена. Руският треньор Виктор Бондаренко, работил извество време в Кейптаун, пък сравнява воя на тръбата с писъка на разярен бабуин. Дразнещият вой на свирката доведе до протест на фенове. На специалния сайт vuvuzela.org вече 200 000 души поискаха да бъде забранена. Акцията тръгна от германската телевизия ARD, а е възможно и в зоните за фенове, където мачовете се гледат на големи екрани, вувузела да не се носи.

Вувузелата е инструмент, но никой не би го нарекъл музикален. Той преди всичко вдига шум. Според една от версиите именно оттам идва името му. На езика на племето зулу означавало "правя шум". Други обаче го оспорват и твърдят, че името означава душ на местния жаргон. Свирката е известна още като лепатата на езика сецвана, говорен от около 4 млн. души в Южна Африка. Някои смятат, че предшественикът на вувузелата е музикален инструмент, направен от рог на антилопата куду.

Южна Африка е известна и с оригиналните шапки макарапа, каквито носят много фенове на световното. 
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Южна Африка е известна и с оригиналните шапки макарапа, каквито носят много фенове на световното. СНИМКИ: РОЙТЕРС

В страната домакин на 19-ото световно вувузелите се появяват през 90-те години на миналия век. Първоначално са направени от метал - олово или калай. Счита се, че техен първообраз са така наречените тромпета - традиционен музикален атрибут на южноамериканските фенове, най-вече в Мексико около световното през 1970 г., и на бразилската торсида. През 60-те един от най-колоритните фенове на "Кайзер Чийфс" Фреди Мааке, по прякор Саддам, прави алуминиева версия, като използва тромбата на своя велосипед.

Катодоказателство той прилага снимки между 1965 и 1980 г., като твърди, че властите са забранили неговия инструмент, защото се притеснявали да не бъде използван като оръжие при евентуални сбивания.

През 2001 г. южноафриканската компания Masincedane Sport започва да прави вувузели от пластмаса. Те са много по-евтини и именно това способства тяхната популярност. Тръбите стават незаменимо оръжие на феновете, особено по време на дербитата между кръвните врагове "Орландо Пайрътс" и "Кайзер Чийфс". За популярността на традиционния инструмент говори фактът, че на 15 май 2004 г., когато Южна Африка бе обявена за домакин на световното, уличните търговци са продала 20 000 тромпета.

Вувузелите приковаха вниманието в международен мащаб миналата година по време на турнира за купата на конфедерациите. Тогава футболисти, треньори и главно телевизионите зрители бяха буквално полудели от натрапчивия звук. Журналистите, особено коментаторите, също скочиха, защото твърдяха, че досадното жужене им пречи да работят. Заваляха оплаквания до ФИФА и световната футболна централа обяви, че на световното първенство шарените тромпети ще бъдат забранени. Причините бяха традиционни- може ли да бъдат използвани за напердашване на съперниковите фенове и върху тях можело да бъде поставена реклама на различни фирми. Честно казано, това много повече притеснява ФИФА.

Появиха се информации, че звукът на вувузела достига критичните за човешкото ухо 131 децибела, тоест повече от шума на излитащ реактивен самолет, ако инструментът е току до ухото, както и доста вредните 119 децибела при отстояние от 2 метра. Според български отоневролози тези показатели са доста преувеличени и със сигурност няма никаква опасност за слуха поне на телевизионните зрители.

Друго притеснение от медицински характер е разпространението на различни болести и инфекции. Едва ли южноафриканците дезинфекцират всяка вувузела след използването й, да не говорим, че инструментите със сигурност не са за еднократна употреба. В страната с най-високо равнище на СПИН в света обаче това едва ли е повод за притеснение.

От ФИФА обаче не само не забраниха пластмасовите тръби, но и допуснаха използването на нововъведената специално за световното нова свирка - кудузела, която е малко по-шумна и с около $ 2 по-скъпа. Според футболните босове не било необходимо да се лишават запалянковците от любимия им инструмент, който освен това е и национален символ.

От централата само призоваха зрителите да не надуват тръбите по време на изпълненията на химните на отборите. Добрата новина за хората по трибуните е, че за световното все пак е направено разделение на секторите и въоръжените с вувузела фенове са тези с най-евтини билети. Така слухът на запалянковците от 1-а и 2-а класа ще бъде пощаден. За купата на конфедерациите нямаше подобно разделение. Цените на южноафриканските “оръжия” на футболните фенове варират от $ 7,90 за оригиналните до около $ 10 за модифицираните кудузели. Все пак производителите са помислили и за хората, които искат да гледат мачовете на живо, без да се притесняват, че ще оглушеят. За тези кротки зрители се продават протектори за вувузела на цени от $ 1,50. За да почетат националната си гордост, преди няколко дни пък организаторите монтираха на незавършения мост в Кейптаун гигантска 35-метрова пластмасова тръба, която е безспорно най-голямата вувузела в света.

"Чужденците могат да спят спокойно - вувузелата не е военен инструмент, който призовава към насилие или дава началото на бойни действия. Това е празничен музикален инструмент. Европейците са недоволни, но това си е наш звук, неотделима част от самите нас. Хората се радват, весело им е, затова и надуват вувузелите. Навярно това може да бъде разбрано само от южноафриканците", заяви вътрешният министър на Южна Африка Нати Мтетва.

Съпротивата срещу вувузелите се увеличава и в българския фейсбук. Съществува и друга тенденция - мнозина в България смятат вувузелите за спасение от досадното бърборене на родните коментатори. Групите им във фейсбук са поне две - "Да кажем не на излъчването на футболни мачове по БНТ" и "Докога ще търпим спортните коментатори на БНТ", и набират скорост и членове. (24часа)

Другият символ - макарапа

Южноафриканските фенове са дали на света и друг футболен атрибут, не само вувузелата. Става въпрос за макарапа.

Това е ръчно изработена и ръчно оцветена шапка, приличаща на миньорска, върху която има различни фигурки. Обикновено те са свързани със символиката на отбора, който феновете подкрепят. Слагат се различни скулптурки, пишат се девизи, слогани или емблеми и гербове.

Макарапа навлиза в спортните среди, когато на мачовете започват организирано да ходят миньори и строителни работници веднага след работа. Постепенно каската става нещо като униформа за различните фенски фракции и започва да се носи независимо от професионалната принадлежност. Специално приготвена лекарапа, както е единственото число на макарапа, беше връчена на президента на ФИФА Сеп Блатер през септември 2009 г., когато той беше на инспекция в Южна Африка.