Силвио се хвали: Има опашка от жени пред вратата ми

https://www.24chasa.bg/Article/513056 www.24chasa.bg
Силвио Берлускони се здрависва с Муамар Кадафи в Триполи. Веднага след визитата си в София италианският премиер отлетя за Либия. Часове по-рано джамахирията пусна у дома швейцарския бизнесмен Макс Гьолди, който прекара известно време в затвора по обвинение в нелегално пребиваване на територията на страната. СНИМКА: РОЙТЕРС

„Прекръстването" на българския премиер на Борис от Силвио Берлускони е акцентът на всички репортажи от София на италианските медии. Най-многотиражният седмичник „Кориере дела сера" дори постави на челно място в онлайн изданието си видео с думите на Берлускони към българския премиер, в което се чува как поздравява за рождения му ден „моя приятел Борис, който има само един дефект - много по-голям е от мен и често ме поставя в подчинено положение".

За да подчертае фамилиарното си отношение към българския си колега, Берлускони го нарича на малко име, но го обърква отново и когато иска да подчертае „общата работа, свършена от „мен и Борис".

Българската страна обаче също не остава длъжна - след като в Рим при откриването на паметника на Вазов българският посланик нарече Берлускони „президент на републиката", в София Берлускони е бил отново повишен в същия ранг, този път от кмета на София.

За читателите си „Кориере дела сера" обяснява и кой точно е „Борис": „По-рано беше кмет на София, а преди това шеф на сигурността на цар Симеон след завръщането му в родината. В началото на кариерата си пък е бил агент от спецслужбите. Tози огромен човек със загоряло лице напомня на Биг Джим (популярна екшън играчка - б. ред.) и заради нарочно демонстрираната си мъжественост."

„Той обаче е много обичан, въпреки че е произнесъл фрази от рода: „В България няма лесбийки, а ако има, то е, защото още не са срещнали Бойко Борисов", пише вестникът. Той преразказва с ирония и неформалния обяд на двамата премиери в рестораната на езерото “Ариана”, където пред присъстващите десетина души Берлускони се похвалил, че „откакто е в развод, има опашка от жени пред вратата".

„Всички ме искат, защото не съм глупак, симпатичен съм, богат съм и мога да доживея до 120 години."

В свободната и релаксирана атмосфера Берлускони посъветвал кмета на София Йорданка Фандъкова да махне намиращия се наблизо рекламен плакат, който стоял грозно до парка и езерото. Берлускони изразил и завистта си към Бойко Борисов за това, че може лесно да налага решенията си в страната.

„Аз пък имам много малко власт като шеф на правителство, ограничавано от една конституция, рожба на притеснения, произлизащи от опита на фашистката диктатура", обяснил Берлускони. Италианският премиер се оплакал пред домакина си и за станалото неотдавна в Газа и признал, че „може би Израел е надвишил мярката със защитата си".

Вестник „Република" също иронизира Берлускони, който обърква няколко пъти името на колегата си : „Разбираш ли, Борис, принуден съм да остана на власт, защото не виждам други лидери в Италия. А, разбира се, че би ми се харесало да се оттегля, като се има предвид, че имам прекрасна вила в Антигуа и яхта на Бахамите, на които от 8 г. не мога да се порадвам".

„Република" допълва, че с „Бойко-Борис" човек обаче не трябва да се шегува, тъй като е шампион по карате и бивш бодигард. Левонастроеният вестник описва и вниманието, оказано от Берлускони на дръзка танцьорка, развличаща гостите в ресторанта: „Госпожице, не се притеснявайте, отново съм ерген", казал премиерът. Българските хубавици са от онзи тип, който поразява, пише изданието и разказва как на площада до Берлускони се приближила красавица, искаща да се снима с него, на която той казал: „Ти си като фея...жалко, че само една снимка."