Маргините срещу държавата - 1:0

https://www.24chasa.bg/Article/513210 www.24chasa.bg
Големия Маргин излиза от съда с белезници и бастун. Вчера магистратите го пуснаха под домашен арест заради херния и хемороиди. Часове по-късно братята Маргини бяха обявени за невинни за подготовката на 3 убийства. СНИМКА: ГЕРГАНА ВУТОВА

След 4 години ходене по мъките в понеделник Маргините бяха обявени за невинни за подготовката на 3 убийства. Софийският градски съд призна за виновни само 4-ма от аверите им. Трима от тях приели поръчка - да ликвидират ген Любен Гоцев, бизнесмена Никола Дамянов и Иван Тодоров-Доктора срещу 40 000 евро за всяка от жертвите. Според съда обаче не е доказано, че Красимир и Николай Маринови са поръчители на убийствата. Така именитите братя спечелиха първия рунд от съдебната битка срещу държавата.

В препълнената зала 6 на Съдебната палата съдия Лада Паунова отмени европейската заповед за арест на Николай Маринов-Малкия Маргин, който изчезна след разстрела на Боби Цанков. От гаранция мярката за неотклонение на братята бе изменена в подписка.

Смолянските бизнесмени бяха оправдани и по обвинението за организиране на въоръжена банда и незаконно притежание на оръжие.

КРАСИМИР МАРИНОВ: НЕВИНЕН
КРАСИМИР МАРИНОВ: НЕВИНЕН

Останалите подсъдими Иво Карагеоргиев, Бисер Илиев, Стефан Рангелов и Веселин Тошев получиха минимални присъди. Посрещнаха ги с мълчание.

ВЕСЕЛИН ТОШЕВ: 3 Г. И 6 М. ЗАТВОР
ВЕСЕЛИН ТОШЕВ: 3 Г. И 6 М. ЗАТВОР

Големия Маргин напусна залата с емблематичния си бастун, както винаги бърчейки чело от болка. Прокурорите Николай Кокинов и Роман Василев, които миналия петък поискаха за всеки от шестимата подсъдими от 15 до 22 г., се изнизаха тихомълком. По-късно Кокинов обяви, че ще протестира присъдите.

Николай Кокинов (вдясно) и Роман Василев поддържаха обвинението срещу Маргините 4 години.
Николай Кокинов (вдясно) и Роман Василев поддържаха обвинението срещу Маргините 4 години.

Соченият за посредник Карагеоргиев получи 4 г. решетки за участие във въоръжена банда.

ЛЮБЕН ГОЦЕВ
ЛЮБЕН ГОЦЕВ

Останалите трима бяха признати за виновни в подготовката на 3 убийства и за всяко получиха по 1000 лв. глоба.

БИСЕР ИЛИЕВ: 3 Г. ЗАТВОР
БИСЕР ИЛИЕВ: 3 Г. ЗАТВОР

За участие във въоръжената група Бисер Илиев-Били Лъжеца отнесе 2 г. и 10 месеца затвор. Той обаче ще лежи 3 години за притежание на незаконно оръжие. Илиев вече е прекарал над 2 г. в ареста и те ще бъдат приспаднати от присъдата му.

ЛЮДМИЛ РАНГЕЛОВ
ЛЮДМИЛ РАНГЕЛОВ

За Стефан Рангелов съдът определи 5 г. решетки. Той обаче вече е осъден на 12 г. затвор за убийството на Валентин Алексиев-Лисицата и затова ще си излежи по-голямата присъда. Ще му се приспаднат около 7 г., през които е търкал нара в ареста или затвора с мярка "задържане под стража".

Иван Тодоров-Доктора бе застрелян през февруари 2006 г. Убийците му не са разкрити и до днес. 
СНИМКИ: ГЕРГАНА ВУТОВА И АРХИВ
Иван Тодоров-Доктора бе застрелян през февруари 2006 г. Убийците му не са разкрити и до днес. СНИМКИ: ГЕРГАНА ВУТОВА И АРХИВ

Веселин Тошев бе осъден на 3 г. и 6 месеца за участие във въоръжена група. От тях ще се извадят излежани около 1 г. и половина. Четиримата осъдени трябва да платят и разноски по делото в размер на над 14 000 лв.

НИКОЛАЙ МАРИНОВ: НЕВИНЕН
НИКОЛАЙ МАРИНОВ: НЕВИНЕН

Засега зад решетките остава само Стефан Рангелов, тъй като той има влязла в сила присъда по друго дело.

ИВО КАРАГЕОРГИЕВ: 4 Г. ЗАТВОР
ИВО КАРАГЕОРГИЕВ: 4 Г. ЗАТВОР

Бисер Илиев и Веселин Тошев остават на свобода срещу гаранции от 2000 и 5000 лв. Потвърдена бе и гаранцията на Иво Карагеоргиев от 2000 лв.

СТЕФАН РАНГЕЛОВ: 5 Г. ЗАТВОР
СТЕФАН РАНГЕЛОВ: 5 Г. ЗАТВОР

Обвиненията срещу шестимата се базираха основно върху показанията на защитения свидетел Велин Добрев.

Според адвоката на Карагеоргиев Любомир Владимиров той трябва да излежава 10-годишната си присъда за убийството на Лисицата. Стефан Рангелов обаче заяви в обясненията си пред съда, че Велин не е в нито един затвор в страната.

"Никога не съм организирал престъпна група, не съм снабдявал подсъдимите с пари, коли и оръжие", каза Красимир Маринов на финала на делото.

"Знам Велин като кварталния наркоман. Аз никога не съм вземал дрога, не пия дори кафе. Участвах в археологическа експедиция вКазанлък по времето, за което съм обвинен", заяви Карагеоргиев. Брат му Светлин също бе подсъдим по делото, но не доживя краяму - почина от инфаркт.

"Велин се опитваше да ме накара да поддържам неговата теза, за да го пуснат от затвора. Исках да му помогна, беше абстинентен", твърди още Рангелов.

"Жена ми беше бременна в 3-ия месец. В ареста бях подложен на психически тормоз. Бях готов на всичко, за да си тръгна." Така пък Били Лъжеца обясни защо първоначално е потвърдил показанията на Добрев, от които после се отметна. В дома на Илиев бяха намерени пистолет и заглушител, увит във в. "24 часа", скрити в кош за пране.

ИВА ГРИГОРОВА

Защитата: Анализът на доказателствата бе прецизен!

Присъдата е справедлива, коментира след заседанието адвокат Людмил Рангелов, защитник на Николай Маринов-Малкия Маргин.

"Съдът се справи изключително прецизно с анализа на доказателствата, за да разбере, че ако е имало подбудители на убийства, то те не са били братя Маринови. Винаги съм твърдял това", допълни Рангелов. Той допусна, че останалите подсъдими са били използвани по някакъв начин в този процес.

"Трябва да се отчита и тогавашният политически момент. Липсата на успехи в борбата с организираната престъпност и упреците от Брюксел. Не знам защо тогава избраха точно Маринови. Ако си спомняте, по това дело освен министъра на вътрешните работи отношение взеха и главният прокурор, министърът на правосъдието, министърът на външните работи и дори тогавашният премиер в едно интервю пред вестник "Билд"", припомни защитникът.

Той допълни, че съдът е бил независим и свободен.

СТЕФАН БОРИСОВ

Херния и хемороиди освободиха Големия

Състав на Софийския градски съд начело със съдия Петя Колева пусна под домашен арест Красимир Маринов-Големия Маргин два часа и половина преди да му четат присъда в същия съд по другото дело за подготовка на три убийства.

Маргина е в ареста от 21 януари т.г. по обвинение за ръководство на организирана престъпна група за разпространение на наркотици.

Съгласно представената пред съда медицинска експертиза Маринов се нуждае от неотложна операция, тъй като страда от дискова херния. Такава операция обаче не може да бъде извършена в специализираните болници към арестите, както и в МВР болница.

Реално от март насам Маргина не е в ареста, а в различни лечебни заведения заради влошеното си здравословно състояние.

Освен това той страдал от вътрешни и външни хемороиди четвърта степен. Защитата му твърдеше, че след ареста през януари с него не са провеждани никакви процесуално-следствени действия.

Друга причина според съда, която налага промяна в мярката за неотклонение, е балансът между правото на живот, обществения интерес и интереса на правосъдието.

"Не може правото на живот да се пренебрегва заради интереса на правосъдието", аргументира се съдия Петя Колева.

Въпреки решението си съдебният състав не пропусна да спомене, че обоснованото предположение за авторство на престъплението не е разколебано. Обвиняеми са още Стефан Бонев-Сако, Тихомир Георгиев-Боксьора и още няколко души, които се издирват.

Маргина няма да напусне ареста веднага. Прокуратурата по всяка вероятност ще обжалва това решение. Предстои следващата седмица Софийският апелативен съд да произнесе окончателното решение по случая.

СТЕФАН ТАШЕВ

Градският прокурор Николай Кокинов: Битката е загубена, но войната - не

- Г-н Кокинов, как ще коментирате присъдите?

- Съдът имаше да реши два въпроса - дали има въоръжена престъпна група, създадена с цел да върши убийства, и кои са организаторите и участниците в нея. На първия съдът отговори, като призна за виновни 4-ма от членовете на престъпната група. Каза, че има 3 приготовления за убийство и наложи наказания. На 2-ия въпрос - кои са организаторите, отговори отрицателно - не прие, че това са братя Маринови.

Ще протестираме присъдата, но нека първо да се запознаем с мотивите. Очевидно събраните от нас доказателства послужиха за осъждането на четирима. Въпросът е защо не послужиха за осъдителни присъди и на останалите двама.

- С оглед на развитието на делото за 4 г. бяхте ли готов за подобен развой, или сте изненадан?

- Естествено, че съм изненадан. Недоволни сме, толкова години труд... Пледирахме за осъдителни присъди за всички.

- Присъдите са твърде ниски в сравнение с наказанията, които поискахте. Настояхте за по 22 г. затвор за всеки, а съдът даде между 3 и 5 г.

- Ще протестираме присъдата и в тази й част. Битката е загубена, но войната не е.

- Притеснява ли ви фактът, че бе изменена мярката за неотклонение на Големия Маргин? Ще излезе от килията, ако апелативният съд идната седмица потвърди домашния арест по другото дело.

- Нормално е при оправдателна присъда да се измени мярката, това не го отричам и не го осъждам.

- Има ли опасност извън затвора братята да извършат ново престъпление?

- Очевидно има, след като са обвиняеми и по други дела. Малкия и Големия Маргин са обвиняеми за убийството на Боби Цанков, а Големия и по дело за група, разпространявала наркотици...Второто дело приключва. Предявяват се доказателствата на обвиняемите. По делото за Боби Цанков се работи.

- Ако оправдателните присъди бъдат потвърдени, Маргините могат да осъдят държавата.

- Нека делото да стигне до втората инстанция, да чуем присъда. Какво сега да коментираме Нероден Петко. Всичко е възможно.

- Фактът, че един от тайните свидетели на обвинението се отказа от показанията си в последния момент, решаващ ли се оказа за Маргините?

- Мога да отговоря, след като видя мотивите на съда. Факт е, че имаше такъв човек. Преди да влезе в съдебната зала, той бе при мен и ми каза, че ще потвърди показанията. Затова го доведохме и в залата...

- Смятате ли, че забавянето на делото е оказало демотивиращ ефект върху свидетелите?

- Забавянето влияе негативно на всяко дело. Да се надяваме, че на втора инстанция ще има друг развой, да останем оптимисти. Човек се учи от грешките си. Колегите се учат от практиката един на друг.

- НПК вече допуска да има резервни адвокати...

- Да, но това дело не бе отлагано заради адвокати, а заради заболявания на подсъдимите.

- Стана ясно, че нова експертиза потвърждава заболяванията на Големия Маргин).

- Това е друго дело вече и не бих го коментирал.

СВЕТЛАНА ЙОРДАНОВА

Цветан Цветанов: Това е нереформираният съд

Оправдателната присъда на братя Маргини и пускането под домашен арест на единия - Красимир Маринов - това е нереформираната съдебна система.

Така вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов коментира вчера в Плевен присъдите по делото срещу Маргините.

" Самият факт, че има такава присъда, ние трябва да се съобразим все пак с нея. Дали ни харесва, или не – това е волята на съда. При положение, че сега излиза това решение, сами разбирате, че не е коректно да бъда човекът, който да коментира", допълни той.

Цветанов не пожела да каже дали оправдателната присъда е резултат от недостатъчно събрани доказателства по делото, което се точи от 2005 г. Вицепремиерът обаче изрази надежда, че по предстоящите дела, които ще се гледат, ще има осъдителни присъди.

МВР шефът бе в Плевен, за да се запознае лично с работата срещу нарастващата престъпност в близкото село Опанец.

БУРЯНА БОЖИНОВА

Любен Гоцев: Само братята знаят истината

- Г-н Гоцев, как ще коментирате решението на съда да оправдае братята Маргини?

- Щом съдът е решил така, какво да коментирам. Това е положението. Съдът така е преценил, така е изтълкувал приложените доказателства.

- Маргините поръчали вашето убийство, защото сте били консултант на техния враг Младен Михалев-Маджо. Това сочат обвинителите. Бил ли сте бизнес консултант на Маджо?

- Тази версия бе лансирана преди 5 г. от следствените органи и до ден днешен медиите я лансират като истина. Но това е лъжа, аз никога не съм бил консултант на Михалев.

- По едно време съзирахте и политически мотив в опита за убийство?

- Така е. Тогава някои хора ми подсказваха, че е възможна и политическа връзка. Но и тя не се доказа.

- Покрай скандала с обществения съвет при вътрешния министър Румен Петков имаше декларации, че бивши офицери от ДС готвят заговор?

- Това е измишльотина.

- Братята може да са изпълнявали чуждо поръчение.

- Да, някой ми бе подсказал, че може да има такова поръчение.

- Кой е той?

- Този някой е жив и здрав, но никога няма да кажа името му. Всъщност истината за опита за убийство, ако е имало такъв, я знаят само братята Маргини.

- В крайна сметка как оценявате намесването на вашето име в това дело?

- Това, както и преднамереното изтичане на информация от следствието, целеше да ме свържат със СИК, да ми изградят образ едва ли не на бащата на мафията - една теза, упорито лансирана от Иван Костов и ген. Атанас Атанасов.

- Съдът се произнесе, че е имало подготовка за убийството на Доктора, Дамянов и Гоцев, имало е участие във въоръжена престъпна група и поръчители за убийствата, но това не са Маргините.

- Като не са Маргините, значи са някои други.

-Кои са те според вас?

- Нямам представа. Затова има МВР, ДАНС, да ги търсят.

ЛЮБОМИР ДЕНОВ