Путин: Свалянето на самолета е удар в гърба от подкрепящите тероризма (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5132736 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Катастрофата на руския Су-24 в Сирия е удар в гърба, нанесен от подкрепящите тероризма, заяви руският президент Владимир Путин по време на срещата си с краля на Йордания Абдула II, провеждаща се в Сочи, съобщава "Интерфакс".

„Това събитие излиза извън рамките на обичайната борба с тероризма. Разбира се, нашите военни водят героична борба с терора, не жалейки себе си, не жалейки своя живот. Но днешната загуба е свързана с удар, който ни нанесоха в гърба, помагащите на тероризма“, заяви Путин.

Трагедията с руския самолет Су-24 ще има сериозни последствия за отношенията между Москва и Анкара. Това заяви днес руският президент Владимир Путин, цитиран от РИА Новости.

„Това трагично събитие ще има сериозни последствия за руско-турските отношения. Винаги сме се отнасяли с Турция не просто като с близък съсед, а като с приятелска страна.

Не знам на кого бе нужно това, което се случи днес, във всеки случай – не на нас“, посочва руският държавен глава след срещата си с краля на Йордания.

„Вместо да установи незабавно необходимия контакт с нас, турската страна се обърна към своите партньори в НАТО, за да обсъдят ситуацията, сякаш ние сме свалили техен самолет, а не те наш“, казва още Путин.

Турция е нанесла удар по руския самолет, въпреки че Русия е сключила със САЩ споразумение за предупреждаване при подобни инциденти, отбелязва руският президент.

„Сега и удари в гърба получаваме, удари по нашите самолети, които се борят с тероризма. И при това ние сме подписали споразумение с американските партньори относно предупреждаване за инциденти във въздуха. Турция, както е известно, е в редицата на тези, които са обявили, че воюват с тероризма в състава на американската коалиция“, заяви Путин.

„Нашият самолет е свален над територията на Сирия с ракета „въздух-въздух“ от турски самолет F-16. Паднал е на територията на Сирия на 4 километра от границата с Турция. Намирал се е във въздуха на височина 6 хиляди метра, на отдалеченост един километър от турската територия. При всички случаи нашите пилоти и нашият самолет никак не са застрашавали Турция“, отбеляза още руският президент.

Провеждана е операция в Северна Латакия - това е планинска част, където са съсредоточени екстремисти, предимно с произход от Русия. В този смисъл е изпълнявана директна задача за превантивни удари по терористите, които във всяка секунда, по всяко време могат да се върнат в Русия. Това, разбира се са хора, които трябва да се възприемат като международни терористи“, заяви още Владимир Путин.

„Аз разбирам, че всяка държава има свои регионални интереси, ние винаги се отнасяме с уважение към тях. Но ние никога няма да търпим да се извършват такива престъпления, както днес. И разбира се, ние разчитаме на това, че международната общност все пак ще намери в себе си сили, за да се сплоти в борбата с общото зло. В тази връзка, разчитаме на активното участие в региона в тази борба“, добави руският президент.

На територията на Турция има много петрол от находищата, намиращи се под контрола на „Ислямска държава“, заяви още Путин.

„Ние отдавна сме забелязали факта, че на територията на Турция има голямо количество петрол и петролни продукти от завладените територии. От тук и голямата парична подкрепа за групировките“, отбеляза още той.

Турция свали боен руски самолет край сирийската граница, след като машината  нарушила турското въздушно пространство.

Според изявление и на турската армия самолетът е бил предупреден за нарушението – в интервал от 5 минути са били отправени 10 предупреждения, които не са били взети под внимание.

Два турски изтребителя Ф-16, които патрулирали по границата, са участвали в свалянето на машината в съответствие с правилата за реакция на турските въоръжени сили.