Наградиха най-успешните български фирми

https://www.24chasa.bg/novini/article/5136068 www.24chasa.bg
Отличените в конкурса "Най-добра българска фирма", организиран от Първа инвестиционна банка СНИМКА: Йордан Симеонов

За четвърта година добрите български бизнес практики бяха отличени в конкурса “Най-добра българска фирма”, организиран от Първа инвестиционна банка. Наградите за 2015 г. бяха връчени в сряда на церемония в националната галерия “Квадрат 500”.

Участниците се състезаваха в пет категории: “Средни и големи фирми”, “Микро- и малки фирми”, “Стартираща фирма”, “Фирма на публиката” и новата категория “Проектно финансиране на бизнес таланти”.

Всички кандидатури бяха оценени от жури, в което участваха Васил Христов - изпълнителен директор на ПИБ, финансистът Емил Хърсев, Венелина Гочева - управител на “Медийна група България холдинг”, Лъчезар Богданов - управляващ партньор в “Индъстри уоч”, социологът Кънчо Стойчев и Йордан Матеев - главен редактор на сп. “Форбс”, България.

Емил Хърсев връчи наградите в категория “Стартираща фирма”. Победител бе порталът за наемане на домашни помощници “Доместина”, а подгласниците са “Скейл Фокус” - компания за разработка и интеграция на софтуерни решения, и “Призмос” - създател на мобилно приложение за настройка на електрониката в автомобила.

Производителят на метални изделия “Балкан” зае първото място в групата “Средна и голяма фирма”. Наградата бе връчена от Чавдар Златев, член на УС на ПИБ и директор “Корпоративно банкиране”. На второ и трето място бяха “Купро емайл”, която създава емайлирани домакински съдове, и “Милкана” - производител на дограма.

Производителят на системи за сигурност, климатици и електроинсталации “Велдим-1” получи приза при най-добрите микро- и малки фирми. Наградата бе връчена от Кънчо Стойчев. Второ място зае “Глас дизайн”, която обработва и търгува със стъкло, а трети се класира строителната компания “Ди Ай Ди – Билдинг”.

Предложенията в категорията “Проектно финансиране на бизнес таланти” бяха разгледани от отделно жури: Пламен Ташков - собственик на производителя на бронежилетки “МАРС Армор”, Цветан Цеков - земеделски производител и собственик на “Яблена натура”, и Венцислав Пенков - собственик на “Национал 7”, която се занимава с производство на екопелети.

Отличени бяха трима победители с иновативни идеи, които получиха съответно 15 000, 10 000 и 5000 лева, с които да стартират своя бизнес. Проектът на Георги Халачев за софтуерна система за управление на бизнес и жилищни имоти е отличникът в категорията. Втори е Живко Стоянов с идея за производство на автомати за рециклиране на найлонови бутилки, а трети – Мария Подобедова, която се занимава с търговия с ръчно рисувани по идея на клиента испански еспадрили.

“Индустриални батерии”, която произвежда и търгува с акумулаторни батерии, спечели доверието на публиката. Наградата в единствената категория, която не се влияе от финансови показатели, годишни приходи и инвестиции, беше връчена от Венелина Гочева.

В тази зала има много позитивна енергия, защото само хората, които са оптимисти, могат да се занимават с бизнес в такива тежки условия, заяви Гочева. Тя поздрави участниците в надпреварата и ги покани да се включат през следващата година в конкурса “Големите Малки” на “24 часа”.

“Решихме да поканим много малки и средни фирми да ни напишат защо смятат, че са големи. Така се роди един конкурс - “Големите Малки”. Участвайте догодина, струва си, защото вашият труд е много по-голям”, каза Гочева.