Красимира целуна Жаклин, преди да затворят ковчега

https://www.24chasa.bg/Article/514165 www.24chasa.bg
Красимира Димитрова се прощава с детето си. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Малък бял ковчег с положено в него телце на близначето Жаклин изпратиха четири жени вчера. Роденото на 5 май дете на 62-годишната Красимира Димитрова не успя да преживее и поради незрялост организмът му не се справи с животоспасяващите медицински процедури.

На 13 юни в 7,15 ч близначето почина, макар че до последно русенските лекари се бореха за живота му. 500-грамовото бебе бе на апаратна вентилация и при една от всекидневните манипулации за аспириране на дихателната му тръба то не издържа.

Ден след това майката уреди погребението му в гробищен парк "Чародейка" в Русе. Тя е била наясно, че канонът на православната църква не позволява да се извършва опело на некръстен, затова всичко премина с ритуал в гробищна зала.

Гробът на малката Жаклин в русенския траурен парк “Чародейка”.
Гробът на малката Жаклин в русенския траурен парк “Чародейка”.

Всички тези церемонии изглеждат твърде странни, коментираха лекари. Обикновено семействата, които изгубят бебето си, оставят на специалистите да се погрижат, но в този случай всичко е необикновено, допълниха медиците.

Доц. Емилияна Конова
Доц. Емилияна Конова

Преди да бъде затворен ковчегът, родилката отново целуна бебето, а върху гроба постави букет от бели рози и калии.

Райо Деви с дъщеричката си
СНИМКА: “КОМСОМОЛСКАЯ ПРАВДА”
Райо Деви с дъщеричката си СНИМКА: “КОМСОМОЛСКАЯ ПРАВДА”

Сега за Красимира остава още една надежда - другата близначка Мери, която е в педиатрията в София. Прогнозите за нея са оптимистични. В края на другата седмица ще й правят втори офталмологичен преглед, но лекарите не вярват да има проблем. Когато я изпишат, за нея ще се грижат в дом "Майка и дете" в Русе.

62-годишната родилка обвини русенските лекари, че не са изпратили Жаклин в друга клиника. Всъщност войната между плевенския ин витро център, където Красимира зачена, и русенската болница започна още с раждането на близначетата.

АСЯ ПЕНЧЕВА

Доц. Емилияна Конова: Казах й: Пази се за Мери, трябва да я отгледаш

- Доц. Конова, чухте ли се с Красимира след смъртта на Жаклин?

- Тя ми се обади около 11 часа, току-що беше научила. Същия ден отидох в Русе. Знам какво е да загубиш близък и колко е важно около теб да има хора, на които да се облегнеш в скръбта си.

- Сигурно е била разстроена...

- Плачеше. Защото се бори за Жаклин като за своя рожба, не за новородено.

- Какво я посъветвахте?

- Всички ни боли за Жаклин. Това й казах. Но има друго дете. За него трябва да е здрава. "Оттук нататък мисли за Мери. Тя е добре, откакто е в София. Пази се за Мери, защото трябва да я отгледаш", бе заръката ми.

- Дали ще ви послуша?

- Още в сряда тя заминава за София при детето.

- Преди две седмици предрекохте, че Жаклин е на ръба...

- Не знам какво да кажа. Доколкото разбрах, и за нея в София имало надежда. Чу се за идея да бъде прехвърлена със самолет, но това така и не се случи...

- Защо преди време се отказахте от намерението грижата за близнаците да поеме университетската неонатология в Плевен?

-Намесата на трета страна роди още един конфликт, но няма да коментирам. Все пак има нива на компетентност, квалифицираност и апаратура. И не можем да твърдим, че всички областни центрове стоят еднакво спрямо една специализирана болница по педиатрия в София, която събира патологията от цялата държава. Вероятно можеше да се направи изключение от практиката заради особения характер на тези деца, възрастта на майката и всичко, през което е минала. Колегите в Русе сигурно са се грижили добре. Но ако се вижда, че нещо не върви, би трябвало да бъде използвано най-високото ниво на компетентност в България. При нас, когато имаме сложни дву- и триплодни бременности, също ги насочваме към Майчин дом в София, защото там опитът е голям.

- Знаете ли дали русенските лекари са търсили специалистите в София?

- През цялото време русенските колеги са били в контакт с националния консултант по неонатология. По телефона обаче едва ли е най-добрият начин.

- Откъде всъщност тръгна напрежението между двата екипа - русенския и плевенския?

- Когато на майката Красимира й беше отказано да подпише информирано съгласие, че иска да премести децата. Защитихме правото на пациента да избира и конфликтът ескалира. Но нека не се връщаме повече назад.

- Как понесохте обвиненията, че плевенската клиника се рекламира със случая?

- Не ние, а русенските колеги дадоха първата пресконференция. На 7-ия ден след раждането бяха извикани всички медии. И Красимира се появи по вестниците по нощница... Някой попита ли се после какво се случи с тази жена?

- Малцина я подкрепиха... Вас пък нападнаха, че рекламирате клиниката си.

- Опитахме да се защитим, въпреки че по принцип не говорим. След случая представители на другите ин витро центрове започнаха да дават оценки. Когато понечихме да обясним, че не се рекламираме, се оказа, че влизаме в конфликти и накърняваме нечии интереси. Нашият глас не се чу.

- На чия страна застана асоциацията по стерилитет, в която членува клиниката?

- Асоциацията заговори с нас чрез медиите. Ако проблемът е толкова голям, защо нямаше спешно извънредно заседание за всички, на което професионално да обсъдим проблема? Нека бъдем порицани очи в очи от колеги, но в професионална дискусия. Все едно Плевен не е в България. Центърът ни е сред силните у нас, работим съвестно с изрядна документация. Допринасяме за успеваемостта на фонда, плащаме си членския внос. Но никой от асоциацията не ни потърси. Показахме, че не не можем да разчитаме на колегиалност от собствената си гилдия.

- Пак ще попитам: Как ще отговорите на атаките, че сте направили реклама на центъра със заченалата на 62 г.?

- Ако сме искали реклама, първи щяхме да затръбим. Запазихме докрай пълно мълчание, защото познаваме Красимира Димитрова, държим на нея. Целта ни бе да й осигурим спокойно майчинство. Сега тя е нещастна. В Русе постигнаха перфектно раждане. Хубаво, но в България има по-добро място за децата - пратете ги там. Достойно е. Сега Мери е жива, но вероятно увредена. Майката пък пое огромна горчивина.

- Ще продължавате ли да я подкрепяте?

- Винаги. С нея и детето сме, въпреки че нашият център е приключил с мисията си. Със свито сърце съм за тази жена. Тя трябва да понесе всичко, но няма да я изоставим.

- Д-р Емин също бе обвинен, че не е наблюдавал бременната и е допуснал да обикаля другаде за прегледи?

- Направили сме максималното. Но тя живее в Русе и е нормално там да я проследяват. Центърът в Плевен все пак не е болница. Но дори децата да бяха родени тук, пак щяхме да потърсим най-доброто за тях, дори ако се наложи, в чужбина. Защото важно е не само да се родят.

БУРЯНА БОЖИНОВА

Най-възрастната родилка гасне

Индийката Райо Деви (71 г.), която през 2008 г. се сдоби с първа рожба след забременяване ин витро, е на смъртен одър, съобщи в. “Комсомолская правда”. Това признала пред журналисти най-възрастната днес родилка. Навремето тя и съпругът й (73 г.) не осъзнавали, че заради възрастта си скоро може да оставят дъщеричката си сираче.

Нейната сънародничка Бхатери Деви (66 г.), която тези дни също роди за първи път, стана най-възрастната родилка на тризнаци. Процедурата ин витро била извършена в същата клиника, в която била и Райо Деви Лохан.

Бхатери и нейният съпруг Деви Сингх (64 г.) са женени от 40 години. Опитвали какво ли не, за да имат деца. Накрая се насочили към клиниката в град Харяна. Успели от третия опит. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона