Съдия Лада Паунова: Спя спокойно след присъдата

https://www.24chasa.bg/Article/514364 www.24chasa.bg

Със съдия Лада Паунова разговаря Светлата Йорданова

- Как се чувствате, съдия Паунова, след делото “Маргини”. Като човек, от чийто гръб е паднал тежък товар, или на когото делото ще тежи като воденичен камък дълги години?

- Падна ми огромен товар, олекна ми.

Адвокатите често затрупваха съда с искания за медицински експертизи на подсъдимите по делото
Адвокатите често затрупваха съда с искания за медицински експертизи на подсъдимите по делото "Маргините".

- Какви бяха първите отзиви за присъдите?

- В залата нямаше реакции.

- А колегите ви не коментираха ли решението, това бе едно най-следените дела?

- Колегите ми честитиха "освобождаването". Не са коментирали решението, това не би било професионално. Още по-непрофесионално ще бъде и заради факта, че това дело ще дойде в Софийския апелативен съд, където работя.

- Следихте ли какво пишат вестниците за процеса?

- Днешните не съм чела, признавам си.

- Най-често задаваният въпрос сега е как така след 4-годишен съдебен процес и арести на подсъдимите, продължили повече от година, се стигна до оправдателни присъди за Маргините. Те бяха оневинени, а други 4-има осъдени. В медиите ги определиха като "дребните риби".

- Става въпрос за обвинение за организирана престъпна група и тя може да се докаже, теоретично говоря, само по отношение на нейните участници и съществуването и функционирането на групата.

Може да не се достигне до по-високите нива, до тези, които поръчват, организират и дават командите. Тъй като не мога да коментирам конкретното дело за Маргините, ще ви дам пример по принцип с това как са организирани групите за наркотици.

Най-ниското ниво са уличните дилъри, следващото са зареждачите, на по-горните нива са тези, които по-централно снабдяват и отговарят, ако някой трябва да се стресне, и т. н. На практика може да се стигне само до доказване дейността на уличните дилъри, без да се достигне до по-високите нива. Въпрос на доказателства, преценяват се по всяко конкретно дело.

- Подобно решение като това по делото “Маргини” прецедент ли е?

- Има много малко решения по дела за организирани престъпни групи, за да се разсъждава в тази посока. Конкретно по "Маргините" ще кажа защо съдебният състав е осъдил едните, а другите - не, с мотивите по делото, които сега е недопустимо да обсъждам.

- Кога да ги очакваме?

- До месец.

- В началото на процеса стана ясно, че имате охрана. Това може би е едно от първите неща, които се разбраха за вас тогава. Притеснявахте ли се по време на делото, имаше ли конкретни заплахи?

- Не са ми известни конкретни заплахи и не съм получавала лично заплахи.

- Но в МВР са имали съмнения за сигурността ви?

- Имало е някакво основание за охраната, но какво е било... Не знам и до колко това е класифицирана информация.

- Колко време имахте охрана?

- По-малко от година. Гардовете бях плътно с мен - от вкъщи до Съдебната палата и обратно.

- Как се отрази това на семейството ви?

- Негативно. Времето, което иначе би било посветено на тях, до голяма степен посветих на работата си.

- Случвало ли се е да ви казват - защо трябваше да се захващаш с това дело, защо не се откажеш?

- Не, вкъщи винаги съм имала разбиране. Не са ми въздействали в тази насока?

- Предлагали ли са ви пари, за да решите делото в едната или другата посока.

- Не.

- По други дела не са ли опитвали да ви корумпират?

- Не.

- През годините, в които заседавахте по делото, от вас се искаше да сте не просто съдия, а и експерт с широки медицински познания. Доста заболявания повалиха подсъдимите. Както каза прокурорът Роман Василев, делото се превърна в "Спешно отделение". Имахте ли усещането, че подсъдимите се опитват да ви въвлекат в някакъв театър или свой сценарий?

- Несмея да давам подобна оценка на поведението на подсъдимите. Става дума за здравето на хората, не мога да предполагам чак такава недобросъвестност от тяхна страна. Не бих се ангажирала с оценка дали става дума за театралничене или не. Въпрос на техен избор е. По това дело имаше поне 10 медицински експертизи.

- Стигна се дотам експерти да отказват да работят по делото и да търсите с месеци вещи лица, които да проявят смелост. Нуждае ли се от промяна наредбата за назначаване на вещи лица, за да може в критични случаи да се търсят експерти от чужбина.

- Да търсим вещи лица от чужбина, е доста атрактивна идея, но ми се струва прекалено. В България има достатъчно специалисти във всички области на познанието и науката. Може би има смисъл от промяна дотолкова, доколкото вещите лица да се обвържат по някакъв начин с необходимостта от изготвяне на заключения, и то в срок. Проблемно е, защото не може в един списък на вещите лица да се включат хора с много тесни специалности. А понякога това се налага. Това означава да направим списък на над 1000 вещи лица за Софийския апелативен район например. Чух, че съдия Георги Колев (шеф на Софийския градски съд - бел. ред.)е имал идея да се създаде специализирана лекарска комисия, която да удостоверява могат ли или не подсъдимите да участват в процеса, но не знам докъде е стигнала тази идея.

- След това дело отношението към вас като съдия промени ли се? Преди началото на процеса в Съдебната палата вървеше клюка, че съдията по делото се знае много преди то да бъде разпределено за разглеждане и че е подминат случайният принцип.

- Ако някой е знаел, аз не знаех. Узнах, че поемам делото, когато съдия Светлин Михайлов (бившият шеф на Софийския градски съд - бел.ред) изтегли листчето с името ми.

- Имало е жребий с листчета ли?

- Да, бяха колкото са съдиите в наказателната колегия.

- Това листче лош късмет ли беше за вас?

- Не се оплаквам от късмета си.

- Но се говореше и друго - че това дело е било цената на вашето издигане от градски в апелативен съдия...

- Какво да кажа на това, несериозно е и не смятам да го коментирам. Е, може да ме питат - корумпирана ли сте, за да оправдаете Маргините. Как да се защитя срещу нещо такова, срещу нещо, в което няма конкретика.

- Не ви ли притеснява, че въпреки всичко, въпреки аргументите, които предстои да изложите за присъдата, някой ще каже: "Е, ама не може да няма някакъв друг интерес тук."

- Във всичко може да има подозрение, но трябва да има нещо конкретно зад това подозрение.

- Променихте мерките за неотклонение на подсъдимите. Четирима ще бъдат освободени, а Големия Маргин - ако идния вторник апелативният съд потвърди решението за освобождаването му под домашен арест по друго дело. След присъдата прокурорът Николай Кокинов изрази опасение, че тъй като срещу Маргините има и други висящи дела, има опасност на свобода да извършат ново престъпление.

- Нямам никакъв избор при произнасянето по мерките за неотклонение. Законът е такъв - ако има оправдателна присъда, подсъдимият е без мярка за неотклонение или с най-леката - подписка. По отношение на Иво Карагеоргиев се съобразих и със здравословното му състояние и продължителното време, в което е задържан.

- Разкажете малко повече за себе си.

- Била съм младши съдия в София, районен съдия. После напуснах съда. Адвокатствах известно време и пак станах съдия.

- От коя страна е по-лесно - като адвокат, прокурор или съдия?

- Няма лесно от никоя страна. Може би отговорността на съдията е по-голяма, доколкото той трябва да вземе решението. Смятам, че опитът ми като адвокат е допринесъл доста в сегашната ми работа.

- Ще спите ли спокойно след решението?

- Да, вече спах спокойно в нощта след делото.

  • Щадящи тестове - решение за малките ученици

    Щадящи тестове - решение за малките ученици

    Родителите с основание искат децата им да ходят присъствено на училище. Най-малкото защото преподаването в клас е най-доброто, особено когато говорим за най-малките. А и защото форматът с онлайн уроците, продължаващ вече почти 2 години, не им дава гаранция, че уроците са добре разбрани и усвоени. От друга страна обаче
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо