Работодателят ще плаща първите 3 дни от болничните

До края на годината първите три дни от болничните ще се плащат в размер на 70 на сто от работодателя. Това решиха депутатите, които приеха окончателно промените в Кодекса за социално осигуряване.

От четвъртия ден до края на временната нетрудоспособност обезщетението ще се плаща от бюджета на НОИ и ще бъде в размер на 80% от заплатата. Мярката е временна и ще се прилага до края на 2010 г.

Новата схема за плащане на болничните дойде след дълги и трудни преговори между кабинета, синдикатите и работодателите, като обсъждани бяха най-малко три варианта.

В тях фигурираше като идея и предложението един от първите три дни на болничния да бъде неплатен - за сметка на работника.

До момента работодателят поемаше първия ден от боледуването на служителя си, а след това плащането на болничния се поемаше от НОИ.

Основният аргумент за промяната беше злоупотребата с болничните.

Бившият социален министър Емилия Масларова се обяви срещу промените, които влизат в сила от 1 юли, и изрази съмнение, че мярката може да стане постоянна.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Лихвите по кредитите и депозитите ще падат през първите три месеца на 2016-а година

Лихвите по кредитите и депозитите ще падат по-ускорено през първите три месеца на годината. Прогнозата е на компаниите от финансовия сектор, обобщена от Министерство на финансите.

НСИ отчете подобрение в производството, строителството и търговията на дребно през 2015 г

Проучване на Националния статистически институт (НСИ) отчита добро повишение на промишленото производство и слабо подобрение в строителството и при търговията на дребно в България през последния

Общо финансово министерство на еврозоната искат централните банки във Франция и Германия

Необходимо е да се създаде общо финансово министерство на валутния съюз, защото Европейската централна банка не може сама да гарантира дългосрочен растеж за еврозоната.

Акциите на водещи европейски банки поевтинeли до нивото от 2008 г.

През януари 2016 година акциите на най-големите и водещи европейски банки са поевтинели с 18% на годишна база, пише „T”. Причините са много- няколко години на лоши финансови резултати,

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Московски за блокадата по границата: Oтношение трябва да вземе и ЕК

Проблемът не е само двустранен между България и Гърция, в крайна сметка там е блокиран европейски коридор, за което отношение трябва да вземе и Генерална дирекция „Транспорт” към ЕК.

НСИ: Храните са поскъпнали 50 пъти за 20 г., заплатата е нараснала 4 пъти

Храните у нас са поскъпнали 50 пъти за последните двадесет години, а цените на тока, парното и здравните услуги са скочили 120-130 пъти. Това показват данните на националната статистика към декември

Неволите на Златин или останете си със здраве

Златин не обича да ходи на лекар. Е, никой от нас не обича, но го правим, когато се налага. Не и Златин. За него „лечение” означава „допълнителни разходи”, а той мрази разходите.

Хампарцумян: Българите са събрали 500 млн. лв. за един месец и са ги дали на банките

Българите са събрали 500 млн. лв. за един месец и са ги дали на банките. Това е темп, който през последните месеци е доста устойчив".Това обясни пред bTV банкерът Левон Хампарцумян допълни: "Това са

Търсят 350 жени за бране на ягоди в Испания

350 са свободните работни места за бране на ягоди в Испания. Срокът за кандидатсване е 26 февруари, съобщи Дарик. Работодателите предлагат брутна заплата 39.87 €/ден; нето 38.