Шефът на БОП в Пазарджик мачкал конкуренти на приятел

https://www.24chasa.bg/Article/515599 Шефът на БОП в Пазарджик мачкал конкуренти на приятел Шефът на БОП в Пазарджик мачкал конкуренти на приятел www.24chasa.bg
Операция на БОП в Пазарджик под ръководството на Георги Грозданов, при която е задържан поредният сутеньор. СНИМКИ: АВТОРЪТ

“Известен бизнесмен от Пазарджик е в основата на операцията срещу моите фирми и бензиностанции и ареста на шефа на звеното за борба с организираната престъпност в региона Георги Грозданов и колегата му Виктор Кожухаров.”

Това заяви вчера предприемачът Марин Рачев, чиито офиси, жилище и бензиностанции бяха претърсени от антимафиоти, агенти от “Вътрешна сигурност”, митничари и данъчни във вторник.

Според Рачев въпросният бизнесмен се изживявал като бос на босовете в Пазарджик, парадирал с контактите си с полицаи и мутри и открито заявявал, че всеки трябва да се съобразява с него.

“Този човек е сред основателите на Сдружението на предприемачите в града и смята, че бизнес могат да развиват само хора, които той определи”, каза още Марин Рачев. Той обаче категорично отказа да назове името на въпросния бизнесмен.

При операцията в Пазарджик бяха арестувани шефът на местните антимафиоти Георги Грозданов и заместникът му Виктор Кожухаров.

“Срещу тях са повдигнати за поискан подкуп в големи размери”, съобщи говорителят на Софийската градска прокуратура Маргарита Немска.

По случая е било образувано досъдебно производство преди около месец след сигнали на осъдени. Започнало е разследване, което по заповед на главния прокурор Борис Велчев е било наблюдавано от Софийската градска прокуратура.

“Подкупът е бил поискан, но не е даден”, уточни Немска.

В хода на разследването са били открити данни за укриване на данъци от фирми, занимаващи се с продажбата на горива. “Има данни, че двамата антимафиоти са оказвали натиск върху конкуренти на петролни фирми, близки до тях”, заяви Немска.

Преди около 1 г. журналист от “24 часа” бе поканен в офиса на бизнесмена, чието име Рачев вчера отказа официално да съобщи. Поводът бе прозаичен, но по време на разговора предприемачът извади от касата си няколко листа, изписани с ръкописен текст, но с различни почерци. В тях собственици на фирми декларираха писмено, че били рекетирани от Грозданов, а единият бил арестуван и заплашван.

Въпросните лица твърдяха, че се сблъскали с полицейския шеф, след като си поискали парите от Марин Рачев, които той им дължал за извършени доставки. Бизнесменът отказа тогава да предостави на репортера копия от тези показания, но бе категоричен, че Грозданов използва служебното си положение за лични цели.

Вчера този човек отново отказа да се афишира по какъвто и да е начин и заяви, че няма нищо общо с ареста на антимафиот №1 в Пазарджик.

Според източници на “24 часа” обаче някои от тези показания са били оформени като жалби и сега са на разположение на Софийската градска прокуратура като част от доказателствата срещу антимафиотите.

Това допусна и Марин Рачев, който сподели, че негови познати бизнесмени му се обадили, че са притискани да дадат показания срещу Георги Грозданов, но декларирали, че няма да го направят, защото не било истина. В тази връзка Рачев сподели, че е бил изненадан от акцията на ГДБОП, защото смята, че всичко е скалъпено.

Той разказа, че около 10 ч във вторник в жилището му в Септември, където били майка му, племенниците и едното му дете, нахлули около 20 човека, които се представили за полицаи.

Пред децата претърсили къщата и след като не открили нищо, иззели лаптопа на племенницата му, който получила като подарък преди ден.

Веднага след това разследващите отишли на бензиностанцията му край Септември, където иззели цистерна с 3 т гориво и документи. Били обискирани и другите 2 бензиностанции на предприемача в Пазарджик и с. Калугерово. Основно били проверени всички цистерни за превоз на гориво. Рачев обясни, че полицаите разполагали само със заповед за обиск и изземване от къщата му, но не и от бензиностанциите.

Междувременно друга група антимафиоти обискирала офиса на фирмата му “Райан газ” в Пазарджик, където била съпругата му Васка Рачева, заяви адвокат Ели Петкова, която обслужва фирмата на бизнесмена и присъствала на претърсването. Оттам са иззети 4 компютъра и счетоводни документи.

Пред адвокат Петкова разследващите обяснили, че имат заповед за обиск, но била сбъркана и тепърва ще подготвят нова.

Срещу Марин Рачев няма повдигнато обвинение. Той категорично опроверга, че счетоводната къща на съпругата на Георги Грозданов - Олга, обслужва фирмите му.

“С Георги и Олга сме семейни приятели. Фирмата на Олга единствено обслужва строителната компания на сестра ми “Строй комерс”, където жена ми е пълномощник, и това може да се провери”, декларира Рачев.

Предприемачът е категоричен, че всичко във фирмата му е изрядно и съобщи, че наскоро в “Райан газ” е приключила 6-месечна ревизия, която е проверявала делата му с 5-годишна давност. Нарушения не са открити.

В същото време различни източници съобщиха, че срещу Грозданов показания са дали криминално проявени, които той е задържал и пратил в затвора.

Това потвърди пред “24 часа” и бившият директор на полицията в Пазарджик Любомир Любомиров (виж карето по-долу), издигнал преди 10 г. Грозданов за шеф на БОП.

Той смята, че не може да се арестува топполицай по показанията на 4-5 доказани престъпници.

Любомиров визира конкретно двама от босовете на престъпни групи за износ на проститутки и пране на пари Васил Телбизов и Кирил Маринков-Лозенеца.

Първият в момента излежава присъда за пране на пари. Телбизов бе осъден и на 8 г. затвор във Франция за сутеньорство. Срещу него се води и друго досъдебно производство за организиране убийството именно на антимафиота Георги Грозданов, прокурор Недялка Попова и бившия му адвокат Лука Бельов.

Кирил Маринков излежа присъдата си за сутеньорство, но миналата година бе арестуван в Сливен за отвличане на ТИР и рекет. През пролетта бе пуснат под гаранция от сливенския арест. Според една от версиите Лозенеца е свидетелят, който е заявил, че Георги Грозданов му е поискал голяма сума пари, за да го отърве от обвиненията за отвлечения камион. Официално потвърждение обаче няма.

Адвокат Любомир Любомиров,бивш шеф на полицията, сега съветник от ГЕРБ: Той вкара в затвора над 100 бандити

- Г-н Любомиров, как ще коментирате ареста на Георги Грозданов? Вие го направихте шеф на сектор БОП през 2000 г.

- Гласувах му доверие, защото видях в него потенциал и безкомпромисност в работата. Той го доказа през годините с десетките си успешни операции и неутрализирани престъпни групи. Не вярвам на обвиненията. Абсолютна глупост. Не може да се арестува топполицай по показания и обвинения на 4-5 доказани престъпници. Грозданов бе златната кокошка на полицията в Пазарджик. Съмнявам се, че има антимафиот у нас с толкова много успешни операции и разбити престъпни групи. Неслучайно е награждаван от ръководството на МВР през годините.

- Кого имате предвид?

- Васил Телбизов, Киро Лозенеца и други като тях. Имате ли представа, че Грозданов е вкарал в затвора сигурно над 100 човека отявлени бандити в целия спектър на организираната престъпност. Поради това аз ще му помогна с каквото мога, дори и като адвокат, ако е нужно. Истината е, че той и екипът му пречат на някого.

p>- На кого?

- Бъдете спокоен, всички ще стане ясно. Скандалът тепърва ще се разгаря. (24часа)

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Счетоводителката, източила 620 000 лв., вкарала в схемата и касиерка

Счетоводителката Мария Денева, която е арестувана с още трима пловдивчани за източването на 612 097 лв. ДДС от завод "Мони МГ", е вкарала в престъпната схема и касиерката на фирмата Събка Добревска.

Министерски съвет разреши на фирма да добива пясък в защитена зона

Правителството даде на частна фирма 160 дка в защитена зона за изграждане на пясъчна кариера. С концесия, гласувана от Министерския съвет на 23 май т.г. в полза на “Рок трейдинг” ООД...

Доган разтривал клитора на девствена туркиня, за да разбере дали ще бяга в Турция

Лидерът на ДПС Ахмед Доган е носил ценна информация на Държавна сигурност за съселяни, войници, с които е служил, и свои състуденти. Общото между обектите на доносите му е, че са турци и мюсюлмани, к

Банкер и съсед на Филчев осъдиха посмъртно прокуратурата, опозорила ги

Банкери, пенсионери, полицаи, офицери и дори роднина на висш магистрат са сред незаконно обвинените българи у нас, които от началото на 2012 г. са осъдили държавата за стотици хиляди левове...

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Манекенки на Мистър България изкарвали по 600 лв. на час от платен секс

600 лева на час у нас и 50 евро за 20 минути в чужбина - това е била тарифата на проституиращите манекенки от агенцията на Мистър България 2003 Мирослав Йончев "MY Agency", твърдят разследващите...

Свидетел: Алексей Петров ми заповяда да записвам тайно прокурорка

Действащи агенти на ДАНС принудили защитен свидетел да прави незаконни записи на разговори с прокурор, за да провалят дело срещу най-голямата банда сводници, арестувана край морето...

"Дунарит" монополист в обезвреждането на боеприпаси

Шумотевицата около взривените складове край Петолъчката заглуши някои доста разумни идеи за оптимизиране на и без това сложния процес на утилизация. Като идеята държавата отново да се заеме с нея.

Пак удариха кокаинови крале, има и българи (обновена)

Служители от отдел "Наркотици" в ГДБОП участват в съвместен екип за разследване на трансгранична организирана престъпна група за трафик и разпространение на големи количества кокаин от Южна Америка

Д-р Александър Сивиков: Прокурор Георгиев изпълни поръчка

- Д-р Сивиков, отшумя ли обидата от ареста преди година и половина? - Категорично не! Този стрес ще си остане за цял живот. Обидата никога няма да отшуми.