Роднини на 3-ма разкъсани от взривовете в “Миджур” искат 1 350 000 лв. обезщетение от държавата

https://www.24chasa.bg/novini/article/5158452 www.24chasa.bg

- Обвинения за смъртта на

15-те ще има съвсем скоро,

каза главният прокурор

Сотир Цацаров

- Чака се експертиза на

военните, за да приключи

разследването

Държавата носи отговорност за смъртта на 15-те загинали при взрива в завод “Миджур” във видинското с. Горни Лом на 1 октомври 2014 г.

В това са убедени семействата на трима от загиналите - Петър Попов, Цветан Михайлов и Христо Каменов. В три различни дела те искат общо 1 350 000 лв. обезщетение от държавата.

Всички отговорни институции са бездействали и не са изпълнили задълженията си за контрол върху утилизацията на гръцки противопехотни мини. Старите боеприпаси са обезвреждани и разглобявани в завода на фирма “Видекс” от 2007 г., като според договора

за всяка една от

1 568 159 мини

се заплащат

по 32 евроцента

Въпреки предупрежденията условията на безопасност не са били спазвани. Така логично се е стигнало да фаталния инцидент, изравнил със земята фабриката. Дали обвиненията имат основания, ще решат административните съдилища във Видин и Монтана.

Обезщетение от 500 000 лв. от МВР и Министерството на отбраната е поискала майката на 39-годишния Цветан Михайлов. Иск за 350 хил. лв. срещу МВР, Министерството на икономиката и от правителството са подали и наследниците на 57-годишния Петър Петров. Исковете са предявени възоснова на закона за отговорността на държавата.

Майката на Михайлов - Борка Благоева, твърди, че МВР и МО носят отговорност за смъртта на сина ѝ, защото те следят за изпълнението на закона за контрол върху взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите.

Близките на Симеонов - Георги Попов, Петър Попов и Жанет Попова, претендират за обезщетението заради неимуществени вреди, причинени от неправомерно бездействие на Министерския съвет, министерството на икономиката и на МВР.

В жалбата си те конкретизират, че

ведомствата са

бездействали

6 години

- от 6 юли 2008 г. до настъпването на инцидента през 2014 г. Те смятат, че правителството и двете министерства са пренебрегнали писмен сигнал на национално движение “Екогласност”, с който са били уведомени, че утилизирането на противопехотни мини в завода за взривни вещества “Миджур” в с. Горни Лом е опасно, но не било направено нищо за осигуряване на безопасността на работещите в предприятието.

Искането за намесата на държавата и спиране на вноса от Гърция на противопехотни мини за утилизация в “Миджур” било подадено

няколко дни след

взривовете във

военните

складове край

Челопечене

през 2008 г. Получен е мълчалив отказ за действие, който бил обжалван във Върховния административен съд, но делото е прекратено на 8 януари 2009 г.

“Съпругът ми изгоря на 57 години и остави децата ми сираци. Единият ми син е професор в БАН и смята, че това е престъпно нехайство. Можеше да им бъде опора, загубата ни е много тежка и не можем да се примирим с бездействието на държавата”, казва Жанет Попова.

Делото на близките на Попов срещу държавата трябваше да започне на 3 декември, но бе отложено по тяхно искане, защото са обжалвали отказ на Видинския административен съд да конституира като помагаща страна “Екогласност” и се чака решение на Върховния административен съд.

Министерският съвет е изпратил цял кашон с документи, а МВР и министерството на икономиката - по няколко тома, с които ще доказват, че не са бездействали. Очаква се в съдебна зала да се разгори сериозна правна битка, когато започне разглеждането на казуса по същество.

Делото по искането на Борка Благоева е насрочено за понеделник, 7 декември.

Обвинения

срещу виновни

за взрива ще има

и се очаква съвсем скоро прокуратурата да ги повдигне и внесе във Видинския окръжен съд, каза главният прокурор Сотир Цацаров, който на 4 декември бе във Видин.

“Мисля, че съвсем скоро това ще се случи. Разследването е от екип на следователи от Националната следствена служба. Наблюдаващият прокурор е от Окръжна прокуратура - Видин, и бих казал, че работи максимално професионално”, каза Цацаров.

Това, което се чака, преди да бъдат окончателно прецизирани обвиненията, е заключението на комплексната експертиза. Тя е възложена на екип от военни специалисти и учени от БАН.

“Очакваме веднага след експертизата, която провежда и експериментални взривове на територията на военен полигон, да се повдигнат обвиненията, след което делото да влезе във Видинския окръжен съд”, поясни главният прокурор.

След като приключи разследването, административният съд в Монтана ще даде ход и на делото срещу Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи, заведено от бащата на загиналия Христо Каменов - Камен Борисов, което бе спряно. Искът е за 500 000 лв. В съдебната зала се яви представител само на Министерството на отбраната. Искането му беше за прекратяване на производството по исковата молба поради това, че

Министерството

на отбраната не

било страна,

не е длъжно да осигурява контрол на утилизацията на гръцките мини и не е имало договор с починалия.

Христо работел в пицария в Монтана, но решил да постъпи в барутната фабрика за повече пари. Тъкмо имал намерение да се сгодява, когато го застигнал фаталният удар. Той е племенник на другия загинал - Цветан Михайлов.

“Цветан е с 2 висши образования, магистърска степен. Пътека направихме до властите да му намерят работа”, ридае Борка Благоева.

Първо бил учител в гимназията по селско стопанство в с. Георги Дамяново, после работил в завода за фитинги. Искал да започне като психолог в центъра за деца с умствени увреждания, но все не се отваряло свободно място. Копаел в ягодовите насаждения на италианска фирма, накрая се решил да постъпи в завода за взривни материали “Миджур”, за да се избави от безпаричието. Цветан

оставя две деца

сирачета

- на 7 и 9 години. Ако спечелят делото, средствата са за тях - да ги отгледат, да изучат.

Повечето от близките на загиналите са получили обезщетенияи застраховки, но това не ги утешава. Димитър Димитров, който загуби 26-годишния си син Михаил, също чака да излезе експертизата, за да съди държавата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тервел Пулев отиде на футболен мач, видя зоркото око на "България Днес". Като част от публиката, боксьорът нямаше как да остане незабелязан и голяма част от времето прекара в раздаване на автографи и снимки на екзалтирани фенове. След края на мача, който не успя да проследи качествено, той си тръгна от скамейките заедно със съпругата си Диана

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега