Георги Първанов: Оставката на Иванов е предпоставка за оздравяване на кабинета

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5167403 www.24chasa.bg

Още акценти:

Ако при всеки неуспех се хвърлят оставки, тогава стои въпросът за фундамента на тази коалиция - защо сме се събрали и какво искаме да постигнем

Случаят с Радан Кънев е уникален в българската история - партията да е на власт, в това число и с министри, а нейният лидер да бъде в опозиция

Познавайки премиера, не мисля, че на него може някой да му диктува 

С лидера на АБВ Георги Първанов разговаря Лиляна Клисурова

- Г-н Първанов, като успех за АБВ ли отчитате оставката на правосъдния министър Христо Иванов, за която неведнъж сте настоявали?

- Отчитам като успех приемането с внушително мнозинство на промените в конституцията, особено на текста, предложен от името на ПГ на АБВ. Оставката е вторичен въпрос, тя произтича от неуспеха на министъра да наложи своите тези.

- Как АБВ успя да обърне мнението на ГЕРБ по този ключов въпрос, с какви аргументи ги убедихте, че вашият вариант е правилният, а не този на министъра?

- Нека да припомня, че АБВ стартира дискусията преди всички, в това число и с конкретен законопроект за съдебната власт. Ние имахме своята среща с премиера, на която нашите тези бяха приети, и след нея имахме публични изявления. На другия ден се случи историческият компромис, за който твърдя, че е истинското задкулисие. А сега просто имаше диалог и ние имахме достатъчно силни аргументи за това, че не може политически борд над която и да е част на съдебната власт, в това число и прокуратурата.

- С това си предложение обаче бяхте обвинени, че се превръщате в маша на главния прокурор?

- Това го приемам за грубо и некоректно. Когато обявихме своя законопроект, ние събрахме всички ръководители на съдебната власт, имаше представители на всички групи, там беше и министърът. Никой не оспори по същество нашите тези, те бяха приети като цяло добре.

Кой на кого е

маша - това е

реторика,

използвана от

слабите политици

Като не можеш да постигнеш консенсус, поне нека не се замерваме с такива обидни квалификации.

- Ден след оставката си Христо Иванов обяви, че премиерът му е казал, че ще се случи само онова, което одобри главният прокурор. Как ще коментирате това?

- Много се съмнявам Борисов да е казал такова нещо и подобно внушение от страна на бившия министър е много некоректно. Защо не излезе да го каже в сряда? Това показва слабост. Показва не просто слабост, а че този човек наистина е работил не по правилата. Познавайки премиера, не мисля, че на него може някой да му диктува. А що се отнася до АБВ - когато готвихме тези свои идеи и законопроекта за съдебната власт, не сме питали никого извън дискусиите, които публично сме провели.

- Може ли оставката на Иванов да доведе до по-тежки сътресения в правителството?

- Напротив, тази оставка е предпоставка за оздравяване на кабинета в един сектор, който очевидно куцаше като управление, визия и реформа.

Очаквам

премиерът

да назначи

по-отговорен

човек, който да

има авторитет в

съдебната власт

и в политиката

И който да може да свърши тежката част от работата по реформите, а именно - подготовката на един сериозен и работещ закон за съдебната власт.

- АБВ ще има ли своя номинация за правосъден министър?

- Не, нямаме претенции за този сектор. Ние водим дискусии, битки за политики, а не за постове.

- А кой е подходящ за поста според вас - Кунева, Даниел Вълчев?

- Познавам много качествени юристи с добър управленски опит, но какво ще избере премиерът, нито смея да гадая, нито се опитвам да му подсказвам.

- Мнозинството обаче се разтресе от още една оставка - Радан Кънев мина в опозиция. Очаквате ли това да доведе до разцепване на Реформаторския блок?

- Това е уникален случай в българската история - партията да е на власт, в това число и с министри, а нейният лидер да бъде в опозиция. Това ще трябва да го изучаваме в учебниците след време. Не мога да гадая какво ще бъде поведението на парламентарната група на РБ. Не искам да се меся, нито да звуча злонамерено и ехидно, нито дори да подсказвам идеи. Това са вътрешнопартийни въпроси, те да ги решават, както намерят за добре.

- Очаквате ли, ако ДСБ излезе в опозиция и реформаторите се разцепят, да има още министерски оставки? На Петър Москов например?

- Това също е въпрос, по който не искам да се изказвам, защото не е моя работа. Как ще изглежда кабинетът след това, което се случи, е въпрос на договаряне между партията мандатоносител и техния съюзник РБ.

Във всеки случай ние също имаме периоди и отделни случаи, в които наши значими предложения не са били приемани.

Ние сме

изразявали своя

гняв в рамките

на демократичния процес

Ако при всеки неуспех се хвърлят оставки, тогава наистина стои въпросът за фундамента на тази коалиция - защо сме се събрали и какво искаме да постигнем.

- Възможно ли е да има парламентарна и правителствена криза, предсрочни избори?

- Не мисля, че Христо Иванов или Радан Кънев биха могли да предизвикат парламентарна криза.

- Това, което се случва с РБ, ще вдигне ли тежестта на АБВ в коалицията? Ще ви търсят ли по-често за мнението ви?

- Ние разчитаме нашите предложения да бъдат чути и приемани заради това, че те са силни и работещи, полезни на управлението и страната, а не защото се обезценява или намалява тежестта на друга група. Така че не смятам, че ние бихме могли да експлоатираме тази ситуация по подобен начин. Напротив, ние бихме работили за укрепване на управлението, бидейки критични така, както бяхме за бюджета и за недостатъчния ресурс за социалните политики.

- Ще стане ли коалицията още по-зависима от подкрепата на ДПС при гласуванията в парламента по важни теми?

- Това, което мога да кажа след гласуването на промените в конституцията, е, че когато има добър диалог, се получава подкрепа, която е много по-висока от броя на депутатите от тези 4 партии на коалицията. В сряда текстовете минаха с подкрепата на 214-217 депутати от почти всички парламентарни групи. Това е стилът, който трябва да следваме, и тогава нито една партия, било от управляващите или от опозицията, няма да има прекомерна тежест, която да води до дефекти в управлението.

- Но това невинаги е постижимо, а от друга страна, АБВ неведнъж е била упреквана, че гласува и играе с ДПС.

- Например кой случай ще ми посочите?

- Дори спорният текст за прокуратурата...

- Пак ще повторя - тази идея АБВ я лансира преди всички. В сряда получихме подкрепата на всички групи. Какво е лошо, че ДПС са подкрепили, дори БСП, които имаха критични бележки в дискусията, го подкрепиха. Това е пътят. Всичко друго са спекулации. Когато Радан Кънев постига “исторически” компромис, това е знаменателен успех. Когато ние постигаме взаимодействие с ДПС и други партии - това е задкулисие. Е, хайде стига с тези идеологически стандарти от времето на Иван Костов.

CV

 Роден на 28 юни 1957 г. в с. Сирищник, Пернишка област

 Завършил е история в СУ “Св. Кл. Охридски”, има докторска дисертация

 Депутат 3 мандата - в 37-ото, 38-ото и 39-ото НС

 От 1996 до 2001 г. е председател на БСП

 От 2001 до 2012 г. е президент

 В началото на 2014 г. бе изключен от БСП

 Създаде лявата партия АБВ, която влезе в парламента и участва в управляващата коалиция с ГЕРБ

 Женен, с двама синове

  • Докато планът с парите от Брюксел стане шедьовър, ще изпуснем влака

    Докато планът с парите от Брюксел стане шедьовър, ще изпуснем влака

    Планът за възстановяване, с който България може да получи над 12 милиарда лева, пак ще се ремонтира, пренаписва и обсъжда. При това предпоследният вариант, написан от нарочния за това вицепремиер в служебното правителство Пеканов вече е предложен за обществено обсъждане. Значи отново се задават шев и кройки - ремонт на ремонта
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо