Формулата за министрите от РБ: Всеки да си препотвърди реформата

https://www.24chasa.bg/novini/article/5167667 www.24chasa.bg
Депутатите от Реформаторския блок Атанас Атанасов, Петър Славов и Иван Иванов (от ляво на дясно) влизат в пленарната зала за заседание. Цял ден в четвъртък реформаторите отбиваха въпроси на колеги от други групи дали ще минат в опозиция или не. СНИМКА: Йордан Симеонов

“Предвид промяната на политическата ситуация в парламента и правителството всеки от министрите от квотата на Реформаторския блок трябва да препотвърди, че може да изпълнява реформите, с които се е ангажирал.” За това призова зам.-шефът на Народното събрание от блока Иван Иванов. От тази гледна точка всяко решение е въпрос на личен избор, допълни той.

Така Иванов, който е от гражданската квота на РБ, зададе елегнтна формула за оставане на другите министри на блока в управлението на фона на призиви от техни избиратели да хвърлят оставки.

Преосмисляме участието си от гледна точка на това действително възможни ли са реформаторските приоритети, които трябва да бъдат реализирани с твърда подкрепа от цялото мнозинство, обясни Иванов. Очаквал общо решение на РБ за поведението на групата в началото на следващата седмица.

Вицепремиерът Ивайло Калфин обяви, че не очаква сътресения в управляващата коалиция и правителството.

Но коалицията зависи от поведението на РБ, добави той. “Министър Христо Иванов така е преценил, подал си е оставката, не е ставало дума за промяна в кабинета”, каза още той.

Той идва от служебното правителство и формално не е предлаган от Реформаторския блок, но те активно го подкрепяха, допълни Калфин.

“Съдебната реформа не е само промените в конституцията”, допълни Калфин и благодари на останалите партии, че са подкрепили предложенията на АБВ за прокурорските квоти, заради което колегата му министър си тръгна от властта.

Оставката на Христо Иванов е предпоставка за оздравяване на кабинета, убеден е пък Георги Първанов.

Лозан Панов: Оставката

е предизвестена смърт

Христо Иванов беше

самотен, никой от кабинета

не го подкрепи

КИРИЛ БОРИСОВ

Оставката на Христо Иванов беше предизвестена смърт от гледна точка на “историческия компромис”, за който казах, че е най-окастреният вариант на идеите в стратегията за съдебна реформа. Това коментира председателят на ВКС Лозан Панов преди заседанието на Висшия съдебен съвет в четвъртък.

Според него по време на гласуването министърът на правосъдието е изглеждал много самотен, защото не бил подкрепен от други членове на кабинета. Панов каза още, че промените в конституцията, които уреждат квотите във ВСС, няма да доведат до независимост на съда.

“Не видях политическа воля по някои важни текстове като разделянето на ВСС. Приетото квотно съотношение между политическата и професионалната квота в двете колегии на съдебния съвет води до дисбаланс. Защо трябваше да се пита Венецианската комисия за становище, след като никой не се съобрази с него? В колегията на прокурорите ще има 5-има души, излъчени от парламента, и 5-има прокурори. Към тях трябва да се прибави и главният прокурор. В тази колегия балансът е много по-различен от този в съдийската, която има 14 членове. Така лесно може да се стигне до блокиране на решения с резултат 7 на 7”, анализира промените Панов. Венецианската комисия препоръча председателите на ВАС и ВКС да се номинират от съдиите, но остана вариантът, при който те се избират от ВСС.

Главният прокурор Сотир Цацаров не присъства на заседанието на ВСС заради ангажименти в провинцията.

“Сега Владимира Янева и Румяна Ченалова могат да бъдат избрани за генерални адвокати, за да може всички вие да се успокоите”, каза още върховният съдия. На заседание на Министерския съвет миналата седмица премиерът иронично предложи да издигне двете съдийки от записа при обсъждането на кандидатурите за генерални адвокати към Съда на ЕС.

Министър Тодор Танев:

Няма да давам оставка, само

премиерът може да ми я иска

ЯРОСЛАВА ПРОХАЗКОВА

На този етап не стои въпросът за оставката ми. Това каза образователният министър проф. Тодор Танев. Единственият, който може да му я поиска, е премиерът, който го е назначил, допълни той.

“Ако някой ми поиска оставката, трябва да има съответните мотиви кое е онова, което не съм свършил. Всичко друго би било политическо, както се казва. Нямам нищо против политиката, но когато става дума за една критична маса от политици, които го искат. От отделен политик или отделна партия е несериозно”, обясни проф. Танев.

Като наблюдател не смятал, че ще има разцепление сред Реформаторския блок. Но е възможно е прегрупиране.

На въпрос дали някой от РБ го е търсил от сряда, когато Христо Иванов подаде оставка, а съпредседателят на парламентарната група на блока Радан Кънев обяви, че минава в опозиция, министърът отговори, че не знае кой точно е ръководителят на блока.

“Бях сред тези, които през септември миналата година държаха да има формат на РБ като политическа коалиция, което означава субект, единство в някаква степен, т.е. печат, устав, ръководител и т.н.”, уточни проф. Танев. РБ действал като предизборна коалиция, а не като единен субект.

Кабан: Новият министър

да продължи реформата

Очакваме новият министър на правосъдието да продължи реформата - в посока независима и контролирана съдебна система. Това заяви посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан пред Нова тв.

По думите му до сряда, когато парламентът гласува промените в конституцията, след които се стигна до оставката на правосъдния министър Христо Иванов, правителството е имало явна политическа воля за реформа на съдебната система. И имало няколко плюса в текстовете, които били приети.

Трябва да се разследва това, което казва съдийката Румяна Ченалова. Като че ли съдиите не са независими. Би трябвало да знаем дали съдебната система работи така, както казва Ченалова, или думите ѝ са пълна лъжа. Трябва да сме сигурни, че се спазват европейските правила, каза Кабан.

Президентът: Гордея се, че назначих

Христо Иванов в служебния кабинет

“Като държавен глава се гордея, че назначих Христо Иванов като вицепремиер и министър във второто служебно правителство.” Това заяви президентът Росен Плевнелиев по повод приетите промени в конституцията и оставката на правосъдния министър Христо Иванов.

Плевнелиев отговори на въпроси на журналисти, след като се срещна със словашкия си колега Андрей Киска.

“Гордея се, че дадох път на достоен човек, професионалист с истинска воля за реформи”, каза още президентът. Според него бившият правосъден министър е постигнал много и успял да наложи темата за съдебната реформа като централна и незаобиколима тема за българското общество.

“Въпреки че оставката му беше изненадваща и за мен, съм сигурен, че той ще продължи и ще бъде посветен на тази реформа, която като вицепремиер и министър в служебното правителство изготви”, коментира още президентът, като изрази надежда реформата да бъде доведена докрай.

Плевнелиев изтъкна, че българският народ очаква именно цялостна реформа, а не само промени в конституцията. По думите му това, което най-много вълнува българските граждани, е справедливостта и тя преминава през ефективна съдебна система.

“Свидетели сме само на една първа стъпка и се надявам, че няма да спрем дотук. Ще работя реформите в съдебната система да продължат”, коментира още президентът. Той изрази надежда “това, което беше прието, макар не в пълния му и очакван от гражданите вид, да послужи като една основа за следващи законодателни промени”. Някои детайли изисквали много по-задълбочен дебат и регламентация на законодателно ниво.