Слави пише кой е корумпираният

https://www.24chasa.bg/Article/516819 www.24chasa.bg

277 000 лева данъци е платила за 2008 г. компанията "Седем-осми", в която Слави Трифонов има дял.

Това показа справка, която "24 часа" направи за данните, обявени в Търговския регистър, след като "Атака" поиска да се провери дали шоуменът не крие налози.

За 2009 г. финансовите резултати на фирмата, през която минава основният бизнес на Трифонов, все още не са излезли. Самата "Седем-осми” стартира през 2001 г. с капитал от 50 000 лева, активи за 640 000 лв. и печалба от 30 000 лв. Съдружници тогава са Слави Трифонов, Любен Дилов – син и Росен Петров.

Най-популярният тв водещ изпрати отговор чрез “24 часа” на депутатите от “Атака”, които поискаха проверка дали крие данъци
Най-популярният тв водещ изпрати отговор чрез “24 часа” на депутатите от “Атака”, които поискаха проверка дали крие данъци

За 9 години фирмата успешно се развива. И това показват данните за 2008 г. - "Седем-осми" е имала чиста печалба от 1,991 млн. лв., приходи за 8,743 млн. лева, а разходите са били 6,475 млн. Близо половината от тях са отишли за външни услуги, а 1,446 млн. са дадени за заплати. Активите на компанията пък надхвърлят 18 млн. лв., като над 7 млн. от тях са пари в брой.

Борислав Стоянов (най-вдясно) е сред новоизбраните депутати от “Атака”. Преди това той е бил журналист. 
СНИМКА: ВЛАДИМИР СТОЯНОВ
Борислав Стоянов (най-вдясно) е сред новоизбраните депутати от “Атака”. Преди това той е бил журналист. СНИМКА: ВЛАДИМИР СТОЯНОВ

През това време в компанията влиза и нов съдружник - офшорната "Фулмър ентертейнмънт". Според неофициалния раздел на "Държавен вестник" тя се появява през 2004 г. и взема 99,5% от "Седем-осми". Тогава е увеличен и капиталът на фирмата на 11,785 млн. лева. След промените в момента Слави Трифонов има дял от 0,424%, а е притежавал 50% при учредяването на компанията.

Влизането на „Фулмър ентъртейнмънт” е въз основа на договор между "Седем-осми" и друга офшорка - „Фулмър трейд линкс”, на която българската компания трябвало да плати 6 млн. евро за изработен продукт.

Интересна подробност е, че през последните 2-3 години мажоритарният собственик на "Седем-осми" е в Невада или в Панама, където също има регистрирана компания "Фулмър ентъртейнмънт". В момента акциите в българската фирма се държат от американската офшорка, а като неин собственик е посочена Белинза Ланьон.

Съвсем наскоро - в края на май, бордът на "Седем-осми" пък е решил да учреди ново дружество "Килт" АД чрез отделянето му от първата фирма. В него със същите дялове собственици отново ще са Слави Трифонов и "Фулмър ентъртеймънт". Дружеството се създава с капитал от 10 млн. лв., които представляват 20 000 акции от фирма "Микронекс", която се занимава с изработването на рекламни материали.

С появата на новото дружество капиталът на "Седем -осми" се намалява на 1,785 млн. лв.

"Към "Килт" няма да се прехвърлят никакви задължения на "Седем-осми", пише в одобрения от борда план за преобразуване на дружеството. Действията, извършени по сделката, се отчитат за сметка на "Килт".

Новото дружество е създадено, за да се раздели продуцентската дейност от другия вид бизнес.

Освен "Седем-осми" Трифонов притежава и още няколко компании - "Призма интерактив", за която се твърди, че се занимава с игрите с SMS-и, "Сет 666" за мениджиране на радио и тв предавания, продуцентската компания "Арт плеър". (24часа)

Шоуменът: Корупцията е привилегия на държавния служител, не на частника

С удивление научих, че партия "Атака" е решила да занимава парламентарната комисия за борба с корупцията с моята скромна личност и дейността на продуцентската ми компания "Седем осми".

Данъчните проверки са нещо нормално за всяка фирма, случват ми се често и аз не се притеснявам от тях.

Разбира се, логично е с подобни проверки да се занимава данъчната администрация, а не парламентът, но в нашата държава се смята за обичайно всеки да се занимава с всичко.

Особено ако е народен представител. И особено ако е от една партия, която всячески се опитва да върти подопашните си бузи към остатъците от изчезващия й електорат. Но това не ме изненадва. За никого не е тайна, че обществените амбиции на депутатите от "Атака" винаги са надвишавали умствените им способности.

А моралът на народните представители от "Атака" винаги е бил вън от съмнение. Нима те заплашваха с оръжие граждани на магистрала "Тракия"? Нима те подтикваха бившия депутат Павел Чернев към лъжесвидетелство? Нима те правиха скандали в самолет на "Луфтханза" и бяха задържани от летищните власти? Не!

Така че именно депутатите от "Атака" имат най-голямо морално основание да сезират всички комисии за борба с всякакви нередности.

Чудесно е, че в Народното събрание има комисия за борба с корупцията. Но корупцията е привилегия на държавните служители, частникът няма как да се корумпира.

Надявам се, че тази парламентарна комисия наистина се бори за изчистването на имиджа на държавното управление, което често е подозирано в корупция. И че всички държавни служители са честни и неподкупни - нещо, в което съм дълбоко убеден!

Това е всичко, което имам да кажа по този случай. Точка.

СЛАВИ ТРИФОНОВ

“Атака” надушила случайно

Информацията за фирмите на Слави Трифонов е добита по напълно легален начин чрез Търговския регистър, увери вчера вносителят на сигнала в парламентарната комисия за борба с корупцията Борислав Стоянов.

Депутатът от “Атака” разказа, че случайно се натъкнал на следите към Слави Трифонов. Причината била друга проверка, свързана с оплакване на негови избиратели за далавери в свищовската стопанска академия. Стоянов ангажирал юристи и икономисти, които проверявали нейния ректор доц. Величко Адамов.

“Факт е, че Слави Трифонов, братята Маргини и ректорът са тясно свързани чрез 2 офшорни фирми със седалище в Америка”, заяви Стоянов. Той обясни, че основното подозрение на “Атака” е за ощетяване на държавата чрез т. нар. симулативни сделки и прехвърляне на капитали, за да се заобиколи дължимото плащане на данъци у нас.

Борислав Стоянов отхвърли съмненията, че с внасянето на този сигнал “Атака” обслужва Бойко Борисов, който е в конфликт с Трифонов.

Депутатът се съгласи с Иво Сиромахов, че не е работа на партията му да казва кой крие данъци. “Точно така, има си компетентни органи и аз се надявам те да кажат”, заяви Стоянов. Той избрал парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси заради битността си на народен представител. “Нямам никакъв проблем да дам сигнала в МВР или прокуратурата”, каза депутатът. (24часа)