Турски депутат: Анкара е снабдявала „Ислямска държава” със зарин

https://www.24chasa.bg/novini/article/5170539 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Депутатът от турската републиканска партия СНР Ерен Ерден представи доказателства, че Турция е снабдявала терористите от „Ислямска държава” със зарин. На заседанието на парламента Ердем показа копие от наказателно производство под номер 2013/120, открито от прокуратурата на град Адана.

По време на разследването е установено, че няколко турски граждани са влезли в контакт с джихадистите и са успели да се договорят с тях за доставката на отровния газ. В хода на наказателното производство са подслушвани телефоните на заподозрените. Разговорите са потвърдили съпричастността на турските граждани към доставката на зарин за ИД, съобщава expert.ru. Пред колегите си Ердем е показал и разпечатки от въпросните разговори, които не оставят никакви съмнения в съпричастността на турската страна.

На основание на всички доказателства прокуратурата на Адана е провела специализирана операция, задържани са 13 заподозрени. Седмица по-късно обаче, по необясними причини делото е закрито и всички заподозрени незабавно са пресекли турско-сирийската граница и в момента се крият на територията на Сирия.

На 21 август 2013 година при химическа атака в източна Гута бе използван зарин. От отровния газ загинаха хиляди мирни граждани, сред които жени и деца. Според налиочните данни ракетите, използвани при атаката, били пълни с отровния газ.

На свой ред президентът на Турция Ердоган обвини сирийския си колега Башар Асад, че използва химическо оръжие срещу своите граждани.