Първанов: Спрат ли "Белене", искам референдум

https://www.24chasa.bg/Article/517058 www.24chasa.bg
Георги Първанов Снимка: Парсех Шубаралян

Президентът Георги Първанов ще подпише указа за актуализация на бюджета. Това каза държавният глава в предаването "Тази сутрин" по Би Ти Ви. Той обаче изтъкна, че има сериозни различия с изпълнителната власт по концепцията на бюджета. И това той е подчертал още през септември миналата година.

За бюджета и кризата

„Още тогава аз настоявах да се предвиди един структурен бюджетен дефицит от порядъка до 3%. Тогава финансовият министър беше за това да има нулев бюджетен дефицит", припомни той.

Според него, ако тогава са били заложени тези 3%, е можело да бъдат решени въпросите с реформата в здравеопазването и образованието и да бъдат разплатени задълженията към бизнеса.

Според президента мерките на правителството са прокризисни. Големият проблем на актуализацията на бюджета е, че тя се налага поради несъбраните приходи.
Първанов съобщи, че президентството също свива разходите си. Той самият е възложил на главния секретар на институцията да потърси допълнителен ресурс, който да бъде съкратен. Това съкращение е около 1 млн. лв.

Първанов изрази несъгласие с начина, по който се свиват бюджетите на общините. Според него има общини, които ще загинат, ако няма диференциран подход при свиването на разходите.

„Трудно е да се обясни, че има общини, при това става дума за огромна част от общините, при които проверките се правят ежедневно, често пъти без резултат, докато има други общини, които не са засегнати от тези проверки, този двоен стандарт може да доведе до конфронтация. Според мен има стремеж да се спечели служебна победа, това имам чувството, че се прави повече от всякога", заяви президентът Първанов. „Няма значение с каква бюлетина е избран кметът - засега извън този обект на контрол, остават само кметовете от ГЕРБ".

„Стигнали сме санитарния минимум на резерва. Оттук нататък нямам никакво право да ползваме резерва при каквато и да е ситуация", заяви президентът. По думите му наесен, когато се формира новият бюджет, трябва да е ясно с какви ресурси се разполага, за да не се получи още по-голям дефицит.

„Най-вероятно по тази логика ние може да опрем до Международния валутен фонд, а това вече ще бъде при много тежки условия, при една загуба на суверенитет", прогнозира президентът.

Сред алтернативите, предлагани от неговия екип, е да се мобилизират максимално възможностите по линия на НАП и митниците, за да се реализират приходите в бюджета.

За здравеопазването

„След като правителството не го прави, ние се опитваме да водим този дебат", заяви президентът относно стратегията „Европа 20-20". Започнахме със здравеопазването. Основният въпрос за мен тук е как да се направи оптимизацията на мрежата, как да се постигне по-високо качество на здравната политика. Трябва да се извлече поука от това, което предишния министър на здравеопазването започна и не свърши, заяви Първанов. Очевидно ще трябва да се отиде към свиване на здравната мрежа, но това трябва да стане на базата на анализ. Много трудно е да се осигури анестезиолог, но си представете какво става за една община през зимата при положение, че там отсъства каквото и да е здравно звено. Трябва да се създадат необходимите спешни медицински центрове точно в такива общини. Предложих схема да се създадат в страната 6 висококвалифицирани университетски болници, които да съвпадат с районите на планирането в развитието на страната. Да се анализира възможността за всяка по-малка община как да изглежда здравното заведение, каза още Първанов.

За АЕЦ „Белене"

Президентът каза още, че ако проектът за АЕЦ „Белене" бъде спрян, ще инициира референдум за бъдещето на централата. Според него има опасност България да остане без ядрена енергетика.

„АЕЦ "Белене" би могъл да създаде 5000-6000 работни места. Това е стратегически проект. Спекулацията, че ще струва 26 млрд., трябва да бъде отклонена на момента, базовата цена на "Белене" е 3,9 млрд. евро. Допускаме, че може да стигне малко под 8 млрд., оттам нагоре всичко е импровизация", каза Първанов. „Ако построим „Белене" можем да спечелим 10 пъти повече пари, отколкото вложените в строителството на този проект. Ние имахме стратегически инвеститор и правителството го прогони с тези свои колебливи, да не кажа негативни внушения", посочи президентът. Според него, ако спрем "Белене", Румъния ще има своята ядрена енергетика, Турция ще направи своята ядрена централа с Русия, те ще бъдат много преди нас. „След 10 години, когато ние ще бъдем принудени да спрем последните блокове на АЕЦ "Козлодуй", ако "Белене" го няма, това означава, че ние трябва да закрием ядрената енергетика в България. Аз не съм съгласен", каза Първанов.

"Бургас-Александруполис"

Относно проекта „Бургас-Александруполис", Първанов коментира: „Ако искаме да вдигнем цената можехме да направим нещо реално, да поискаме смесена фирма, която да транспортира петрол през Черно море. Аз също съм за това да се търсят максимални гаранции за околната среда, но нека да изчакаме оценката, защо предварително се отчете екологична оценка".

„Южен поток"

За „Южен поток" Първанов заяви, че на енергийния пазар нещата се развиват много динамично и всяка загуба на ден може да се окаже фатална. „Да не забравяме, че има нещо друго, става дума за постигнатите договорености с Азербайджан, Туркменистан и Египет, за доставка на газ. Можем да внасяме газ ако развием този проект, можем да се говори за пренос на газ през Черно море, бихме могли и да изнасяме газ по този начин", каза още Първанов.

Относно това, че се говори за ядрено лоби в България, Първанов коментира, че има няколко енергийни лобита. "Дали има специфично ядрено лоби ми е трудно да кажа", уточни Първанов. "Стенограмите, свързани с обсъжданията на големите енергийни проекти, ще бъдат публикувани", каза той.

За планове след края на мандата

За своите планове след края на мандата си Първанов заяви, че трябва да се посвети на себе си и на семейството си. „Със сигурност ще инвестирам в подготовката на млади лидери. Твърде вероятно е да бъда съпричастен в политика, поне в началото", каза той. Бил съм партиен лидер и това не е голямата ми амбиция, каза още президентът. "Бих бил съпричастен към един граждански проект, който да формира алтернативна политика. Обикновено партиите са дърпали към своите структури. Сега партиите трябва да бъдат заставени да работят на гражданска територия", заяви Георги Първанов.

"Бих приел, който и да е наследник да бъде избран за "Дондуков" 2. Допускам, че може да има повече от един независим кандидат", каза Първанов относно избори за президент догодина.

За Тройната коалиция

На въпрос на Би Ти Ви каква е оценката му за Тройната коалиция, Първанов отговори: "Никога не съм си позволявал да давам оценки. Учителският период в моето развитие отдавна е останал в миналото". Тройната коалиция беше необходима, за да може България да влезе в ЕС. Относно провала на предишното правителство, Първанов каза: "Като се започне от самата формула на разпределение на властта, като се стигне и до момента, че политиката започна да се прави в затворени нелегитимни кръгове, това са неща, които застрашават вътрешното доверие". При Тройната коалиция ключовата роля си е носил министър-председателят. Станишев израстна много, но с времето се отбеляза една тенденция, че той просто изтърва нещата. „Отговорността си е негова", каза още президентът Първанов.

За Алексей Петров

Службите трябва да бъдат активни, но да бъдат по-малко показни, каза държавният глава. „Престъпността трябва да бъде респектирана. Относно операция "Октопод", Първанов заяви, че най-лесното е да се провери кой има близки контакти с Алексей Петров в по-далечното и по-близкото минало, кой има бизнес - министър-председателят има фирма с този човек", каза Първанов. „Но това, че си бил заедно с някого на спортния терен, не означава, че трябва да имаш бизнес с него". „Петров може да бъде част от тази огромна схема - октопод, а къде са останалите елементи от тази схема. От тези 300 имена колко от тях вече са по пътя на затвора", попита Първанов.

Президентът формално няма никакво отношение към оперативните разработки. По мое време никой не е докладвал, не е в конституционните ми правомощия да ме занимават с разработки. Относно това дали са докладвани на президента разработки, Първанов заяви: „Ако премиерът има някакви факти, да излезе и да каже".

За жълтата преса

"Ще издам книга с писаното за мен в жълтата преса", каза в края на разговора президентът Георги Първанов.