Смъртни заплахи към Цацаров

https://www.24chasa.bg/novini/article/5172718 www.24chasa.bg
СОТИР ЦАЦАРОВ

Плашат  главния прокурор с разстрел, той отказал на НСО повече охрана и бронирана кола

Сотир Цацаров е обект на смъртни заплахи от това лято, научи “24 часа” от разследващи.

Те обаче са станали особено интензивни през последните седмици, в които се гледаха промените в конституцията.

Заплахите са по телефон, мейл и чрез пощата. Писмата са налепени с букви от вестници, за да се идентифицират по-трудно изпращачите. Общото им послание е, че публичните прояви на главния прокурор се следят и той ще бъде разстрелян.

“Главният прокурор не е с увеличена охрана, нито се движи с брониран автомобил”, каза лаконично шефката на пресцентъра на Сотир Цацаров Малина Александрова.

При посещението на Цацаров във Варна в петък за работна среща с прокурори в Съдебната палата бе получен сигнал за бомба. Въпреки това разговорът с шефа на обвинителите бе проведен, защото никой не напусна сградата.

Цацаров е заплашван лично, както и семейството му, научи още “24 часа”. Източници от МВР и НСО потвърдиха неофициално и допълниха, че проверките са установили, че степента на опасност е висока.

Държавната служба за охрана е предложила на главния прокурор да му бъде увеличена охраната, както и да се движи с брониран автомобил. Цацаров обаче отказал.

Сред обвиняемите, чиито разследвания се наблюдават лично от главния прокурор, са Цветан Василев, Гриша Ганчев, Волен Сидеров, Веселин Марешки, Станимир Флоров, групата на Килърите, имамите от Пазарджик, както и съдии и прокурори от София и страната. Делото срещу Филип Златанов, който бе осъден условно въпреки искането на прокуратурата за ефективна присъда, също бе сред наблюдаваните от главния прокурор.

От НСО заявиха пред “24 часа”, че са “взети всички необходими мерки за сигурността на охраняваното лице”. Според закона мерките за сигурност се определят от комисия, но решенията ѝ са класифицирана информация. Съставът на комисията се определя от президента.

От МВР отказаха всякакъв коментар.

Сотир Цацаров: Авторите на идеите за прокуратурата имаха изгода да не минат - трябват им за политически лозунг

“Авторите на предложенията за промени в конституцията, отнасящи се до прокуратурата и внесени между първо и второ четене, взривиха историческия компромис. Те обаче имаха пълната изгода от това предложенията им да не минат, защото така въпросът за съдебната реформа остава нерешен. Той им е необходим не толкова заради самата реформа, а като политически лозунг.”

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров в неделя в интервю за БНР. Той посочи политиците, взривили историческия компромис – лидера на ДСБ Радан Кънев и съпартийците му Атанас Атанасов и Гроздан Караджов.

Според главния обвинител прокуратурата е “прекалено неудобна на част от политическия спектър, който се опитва да я преформатира според собствените си разбирания”. “Те обаче не съвпадат със закона и конституцията и с моите разбирания. Но това не бива да бъде възприемано като тотална атака срещу главния прокурор и това ще мине”, каза Цацаров.

Попитан защо прокуратурата да е неудобна на политиците, след като няма нито един осъден политик в затвора, той отговори: “А имаме ли политици и големи фигури, които са предадени на съд? Въпроса има ли осъден трябва да го зададете някъде другаде. Прокуратурата предава на съд и поддържа обвинението, а дали да има осъден - решението е на съда.”

Цацаров заяви, че не отрича грешките на прокурорите по формулирането на обвиненията. Но подчерта: “Тезата, че прокуратурата внася дефектни обвинителни актове и затова няма осъден, е смешна.”

Според главния обвинител в момента има схема за конфронтация между съда и прокуратурата. “Прокуратурата и главният прокурор трябва добре да знаят мястото си - то не е близо до съда. Тя е страна в процеса. Независимо от това не бива да се допуска такова изкуствено създадено и вражеско разделение между прокуратурата и съда. Тези части на съдебната система не са врагове, не са и партньори. Прокуратурата трябва да се отнася с уважение към съда и да знае своето място, но в същото време отговорността не е само на прокуратурата, тя е обща”, каза той.

Главният обвинител коментира и призива на съдия №1 Лозан Панов към колегите си да кажат “Не на страха”. “Ако предположим, че в думите на колегата Панов няма политически елемент и заявка, значи логиката изисква след буквата “а” да има и буква “б”. Не чух следващата буква. От какво се страхува той? Преди 10 месеца в концепцията му нямаше и сянка на страх”, подчерта Цацаров.

“Ако източникът на този страх е всевластната прокуратура, която е елемент от олигархията, дори всемогъщият главен прокурор, дайте да сведем нещата до съдебната зала. В наказателния процес прокуратурата е само страна, а в гражданските и търговските дела я няма. Питам кой създава страха на съда или на съдиите в непосредствената им правораздавателна работа”, риторично попита Цацаров, който, преди да стане главен прокурор, бе съдия 20 г. “Тази професия не е за страхливи”, изтъкна той.

Главният прокурор отговори и на призив на президента Росен Плевнелиев за реформа в държавното обвинение, каквато Цацаров обеща в началото на мандата си. “Още с встъпването си започнах да го правя. Два доклада на Брюксел отчетоха тези реформи. Прокуратурата предложи промени в НПК. Мисля, че с външнополитическата си заетост президентът е пропуснал това, но то е оправдано”, каза Цацаров. 

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Боян Магесник е уникална личност в българската история. Четвърти син на Симеон Велики, той всъщност се казва Вениамин, но не приема християнството и е сочен за основоположник на богомилската ерес. За него е писано съвсем малко, и то, че владее магии и може да се превръща във вълк и всякакво друго животно.

Две ефективни и три условни присъди наложи спецсъдът на прословутата банда оръжейници, спипани с картечниците "Узи". Те бяха арестувани по време на акция през ноември миналата година. След обиск в домовете им бяха открити 50 бройки от автоматите. Година и 10 месеца ще лежи соченият за тартор на бандата Йордан.

Второ ЦСКА се подигра с юношата на "червените" Димитър Маймунков. Аматьорският 1948 освободи нападателя веднага след първия мач от Трета лига с "Беласица" (1:1). Преди две години талантът си тръгна огорчен от автентичния ЦСКА, който му дължеше 20 000 лева. "Направиха ни на маймуни", изригна тогава нападателят пред "България Днес".