Борисов: Радан опозиция? В неделя бяхме приятели (ОБЗОР)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5175096 www.24chasa.bg
Меглена Кунева и заместникът в ДБГ Найден Зеленогорски декларираха твърда подкрепа на управлението на Бойко Борисов. Но поискаха да се разпишат и приоритетите, по които да работи мнозинството.

В ДСБ са събрани едни от най-интелигентните хора, каза премиерът и смекчи тона към бившите си партньори

Вотът на БСП няма да мине, категоричен е той

Партията на Кунева остава във властта, иска нов подпис под приоритетите

“Как да възприемам ДСБ като опозиция, след като с Радан в неделя бяхме първи приятели? Довчера сме били първа дружба с цялото си доверие и разбиране. Аз не тая нищо лошо към партията. Как да приема, че е като тези, които ме мразят и искат да ме унищожат?”

С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира решението на ДСБ да излезе в опозиция. Ден по-рано той публично обясни поведението на Радан Кънев с думите: “Ясно е, че започва предизборна кампания за президентския вот.”

Премиерът застана в понеделник рамо до рамо със здравния министър Петър Москов за откриването на обновеното отделение по реанимация към Клиниката по неврохирургия в “Пирогов”.

“Не искам да

се пресира ДСБ

заради тяхното

решение”,

призова Борисов. И смекчи тона си от последните дни към партията на Кънев с обяснението, че “може да са имали основание, може така да са преценили за момента”. Убеден съм в техния разум, защото в тази партия са събрани едни от най-интелигентните хора, допълни премиерът.

“По-емоционални са може би. Всеки иска да му се случи всичко и веднага”, обясни премиерът. “То и аз искам, но ето - предварителните отчуждения на земите на магистрала “Хемус” не вървят, защото Конституционният съд взе решение, за което мога да кажа, че не е правилно, но е факт. И това страшно пречи на нашето желание бързо да направим “Хемус”. Е, аз трябва ли да се обидя сега, че в конституцията не предвидихме и този член? Мога веднага да събера ГЕРБ в Приморско и да направят обратното”, коментира още Борисов.

Той си обяснявал решението на ДСБ да излезе в опозиция с това, че от партията са искали да покажат, че на всяка цена трябва да се случат определени надграждания на съдебната реформа. И допълни, че им се е получило, защото е последвала голяма обществена реакция.

Борисов коментира и недоволството на съдиите от хода на съдебната реформа. “В демокрацията всеки може да прави каквото иска, не подкрепям само политически лица, облечени в тоги, после да казват, че са съдии. Лица, които са били кандидати за президент, говорят, че са независими съдии. Не си независим, очаквал си подкрепа на определена политическа сила”, каза отново премиерът по адрес на съдия Нели Куцкова.

Вотът на БСП

няма да мине,

защото в здравеопазването се направиха много неща, още ще се правят, реформата върви, категоричен бе премиерът. В неделя БСП обяви, че след Нова година ще внесе вот на недоверие към кабинета за здравеопазването.

Премиерът обяви готвения вот за “абсолютно неоснователен” и даде пример с отделението в “Пирогов” - 2 г. проектът бил замразен и хората се лекували в ужасни условия. И отново похвали министър Москов, който “направи така, че самите професори, доктори споделиха, че са мечтали да имат такива условия на работа”. Ден по-рано премиерът също похвали Москов, че работи по 14 часа на ден за здравната реформа.

Като втора основателна причина срещу вота на недоверие вчера премиерът посочи, че дефицитът на здравната каса миналата година е 400 млн. лв., а тази ще е под 10 млн. “Това са 390 млн. лв., които по някакъв начин са харчени през предишните години. Не искам да казвам как”, каза Борисов.

Самият Петър Москов също коментира решението си да остане здравен министър, заради което се раздели с партийния пост. “Смисъл за съществуването на всяка политическа партия е да реализира идеите си във властта. От тази гледна точка е важно за мен и ДСБ, и Реформаторският блок да реализират идеите си във властта -

трудно, тежко,

с битка”,

обясни той. “Не мога да приема връщане на ДСБ в капсулация независимо от трудностите по пътя. Можеш да загубиш битка, не можеш да губиш войната”, допълни Москов.

Категорична подкрепа за управлението на Бойко Борисов декларира Изпълнителният съвет на ДБГ след заседание в понеделник. Участието на РБ във властта е гаранция за неизбежност на реформите, аргументира решението си партията на Кунева.

Декларация за подкрепа на правителството да подпишат всички партии от РБ, призова ДБГ.

Както “24 часа” вече писа, от партията на Кунева искат с документа да се препотвърдят и форсират някои управленски ангажименти за постигане на видими резултати по управленски приоритети. Законът за съдебната власт, Наказателният кодекс, процесуалните закони и антикорупционното законодателство са първата група, по която хората на Кунева искат ново подписване. Реформите в образованието, в здравеопазването, оптимизиране на разходите в енергетиката и ускоряване на работата по електронното управление са останалите 4 теми, по които ДБГ предлага скрепяване на управленските ангажименти на ГЕРБ и РБ.

Преподписването е заложено на ниво централи - от страна на Бойко Борисов и лидерите на 5-те формации в блока. На лидерска среща днес ще стане ясно колко от петте остават заедно. Очаква се

ДСБ да напусне

управляващото

мнозинство,

след като в сряда Радан Кънев се обяви за опозиционен депутат, а през уикенда цялата партия без Петър Москов подкрепи решение за излизане от управлението.

До края на деня в понеделник Радан Кънев не беше подал в деловодството на парламента заявление за напускане на парламентарната група. Такова нямаше и от Гроздан Караджов, който в същия ден се обяви за опозиционен депутат и заяви, че ще освободи председателското място в транспортната комисия.

Очаква се 4-ма народни представители, в това число Кънев, да минат в опозиция. Интересното е, че останалите депутати от РБ, които до момента минаваха за хора на лидера на ДСБ, засега не са предприели никакви действия да станат опозиционни. Ето защо от управляващото мнозинство броят, че могат да разчитат на 19 гласа от 23-членната парламентарна група на РБ.

Много е вероятно на срещата на лидерите във вторник

РБ да се разпадне

заради излизането на ДСБ от коалицията, заявиха неофициално от блока. Очаква се, че до последно Божидар Лукарски и Меглена Кунева ще се опитват да предотвратят разпада. Ако това се случи, марката “Реформаторски блок” ще остане в по-голямото парче - това на партиите, които ще продължат да подкрепят управлението. Причината - марката е патентована от единия заместник на Кунева в ДБГ - депутата Настимир Ананиев.

Освен СДС и ДБГ кабинетът на Борисов ще може да разчита и на партиите НПСД и БЗНС, твърдят източниците ни. Лидерът на първата - Корман Исмаилов, се дистанцирал от Радан Кънев, след като последният нападна министъра на образованието проф. Тодор Танев. Председателят на БЗНС Николай Ненчев пък остава в линията на управлението по очевидни причини - той е част от кабинета “Борисов”.

Меглена Кунева не иска

да е правосъден министър,

ГЕРБ решава кой да бъде

Партията ще предложи депутата Димитър Лазаров

КРИСТИНА КРЪСТЕВА

“Движение България на гражданите” няма да издига кандидат за министър на правосъдието.

Това реши Изпълнителният съвет на партията на Меглена Кунева в понеделник. Със сигурност нямало да е кандидат и самата тя.

По-рано същия ден зам.-лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви пред Нова тв, че всеки може да е кандидат за министър, включително и Кунева.

В съответствие с коалиционното споразумение правосъдният министър винаги е бил от квотата на ГЕРБ, подчертаха обаче тя и съпартийците ѝ. От ДБГ са в готовност да обсъдят номинацията на ГЕРБ.

“Министрите в това правителство се назначават, след като с колегите от Реформаторския блок поставим кандидатурите и намерим най-добрия за дадения пост. Ще изчакам вторник, когато РБ трябва да заяви позицията си, и веднага след това ще седнем да подготвим кандидатура за министър”, заяви пък премиерът Бойко Борисов. Той бил убеден, че “ще намерим консенсусна личност, която да продължи това, което е започнато”.

Междувременно в Народното събрание се говори, че парламентарната група на ГЕРБ ще предложи на премиера депутата Димитър Лазаров. Като председател на временната парламентарна комикия за промяна на конституцията той направил много добро впечатление с твърдост и добра организация. Лазаров е и председател на постоянната комисия за контрол над службите за сигурност и прилагането и използването на СРС.

Както “24 часа” писа още в петък, Димитър Лазаров и шефът на правната комисия на Народното събрание Данаил Кирилов са двете номинации, които парламентарната група на ГЕРБ ще лансира пред премиера. Трети вариант бил зам. вътрешният министър Красимир Ципов.

Зам.-министри, областни

и шефът на КЕВР - все

от ДСБ, не дават оставка

Зам.-министри, шефът на енергийния регулатор Иван Иванов и областни управители продължават да са част от управлението на Бойко Борисов от името на ДСБ 5 дни след като лидерът Радан Кънев излезе в опозиция. Иванов е бивш депутат от ДСБ, а през последната година е работил в Лабораторията за управление на риска на Иван Костов.

Зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, който напусна СДС с Надежда Михайлова, влезе в кабинета “Борисов” от квотата на ДСБ. Той е дясната ръка на министър Петър Москов. И другият му заместник Бойко Пенков минава за човек на същата партия. При управлението на Костов той бе шеф на здравната каса.

Зам. вътрешният министър Цвятко Георгиев е на поста благодарение на ген. Атанас Атанасов. Съветникът на строителния министър Лиляна Павлова е предшественикът ѝ на поста по времето на Костов Евгени Чачев. От квотата на ДСБ са Стоян Тодоров, главен секретар на външното министерство, и Василий Такев, постоянният секретар на същото ведомство.

Областните управители на Сливен Димитър Сяров и на Видин Момчил Станков са също от квотата на ДСБ. От тази партия са и посланикът ни в ООН Стефан Тафров и шефът на борда на директорите на военния завод ТЕРЕМ Стоил Янков.