Московски неврохирург - морж на поморийския бряг

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5183515 www.24chasa.bg

Игор Ринков разпъва руска баня на плажа,  къпе се в морето цяла зима

Студен декемврийски ден. Красивият плаж на Пясъчната коса в Поморие е пуст, тук-там по ивицата може да се мерне силуетът на рибар, загърнат с шуба. Обичайна гледка за късна есен на морето.

Нещо необичайно обаче веднага привлича погледа - мъж по бански седи на столче и отпива чай пред палатка, която... пуши. Оказва се, че това е мобилна руска баня, а мъжът по бански е московският неврохирург Игор Ринков.

От 2 години медикът и семейството му живеят в България. Купили са си жилище в курортното селище Ахелой между Поморие и Несебър.

Игор пристигнал тук със съпругата си, също лекар, и 8-годишната им дъщеря Юлия.

Цяла зима Игор се къпе в морето, като редува студените морски бани със спа в мобилната руска баня. Тя е обзаведена с всичко необходимо - има преддверие, основно помещение с печка и комин и кушетка, на която Игор полягва по време на процедурата.

“Температурата стига до 100 градуса, ето вижте”, показва той термометъра и бързо се шмугва вътре.

Вече 40 години руснакът

редува къпането в

морето през зимата

с парна баня

Той е родом от Сибир, където от дете започнал да моржува.

“Бях на десет, когато пробивахме дупка в леда и влизахме във водата”, разказва неврохирургът.

Често компания в мобилната руска баня му правят съпругата Олга, която е кардиолог, и дъщеря им Юлия. Макар и малко, момиченцето също върви по стъпките на баща си. Лекарят твърди, че така детето расте здраво, а той самият никога не е боледувал.

Обяснява, че парната баня е много по-полезна за организма от сауната, която е противопоказна при доста заболявания.

Понякога нетрадиционното спа на плажа споделят и приятели на Игор от Русия, които имат имоти в България.

“Това са двойка пенсионери от Санкт Петербург. От няколко години живеят в собствено жилище в Поморие”, казва Игор, докато представя мъж и жена, които тъкмо излизат от морето.

В мразовития ден те специално са дошли на спа при Игор на поморийския бряг.

“Студено ли? Няма

такова нещо

Напротив, приятно е”, казва с усмивка жената.

Преди да дойде в България, Игор работи в голяма московска болница на гражданската авиация. Решил да замени забързания ритъм с по-спокойния живот в България, защото проумял, че не всичко е пари.

А на въпроса защо точно България Игор отговаря, без да се замисли: “Ето заради това”, и показва плажа и морето.

Той неслучайно е избрал Пясъчната коса край Поморие за релаксиращите процедури. Мястото е уникално съчетание на море и езеро, известно с лечебната си кал и луга.

Игор също не пропуска да се намаже с кал през лятото заедно с още десетки сънародници - привърженици на природните СПАпроцедури, които предлага Поморийското езеро.

То е истински рай за орнитолозите - в него гнездят над 300 вида птици. Неврохирургът е убеден, че щастието е в малките неща и в близостта на човека до природата.

Преди да се установи в България, обикаля доста места по света, но твърди, че тук е открил истинската красота. Руският медик не спира да хвали природата ни, като

пуска в социалните

мрежи свои фотоси

от красиви места в

България,

чрез които кани сънародниците си у нас.

Признава обаче, че като специалист трудно се адаптира тук заради езика. Българският се оказал почти непреодолимо предизвикателство за неврохирурга. Затова категорично е решил дъщеря му да учи в българско училище, макар че от няколко месеца в Бургас вече работи и руско.

Неврохирургът продължава да практикува професията си. Засега обаче предимно дава консултации по интернет. Амбицията му е да открие здравен център в Ахелой, в който да работи със съпругата си.

Едно от любимите неща на руското семейство е да пътешества из страната ни. Игор е фен и на колоезденето, и на фотографията. Където и да са обаче, с тях винаги е мобилната руска баня. Освен по морето неврохирургът морж я разпъва и в снега по планините.