Държавата планира 71 000 бебета да се родят 2016 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/5184906 www.24chasa.bg
ИВАЙЛО КАЛФИН

1,6 млн. лв. отиват за ваучери за домашни помощници

71 000 бебета да се родят в България през 2016 г., планира правителството. Това е записано в плана за краткосрочни и средносрочни мерки по демографската стратегия, представен от вицепремиера Ивайло Калфин.

Толкова бебета не са се раждали в България от 2010 г., а през 2015 г. ражданията са малко под 58 хил., или с 10 хил. бебета по-малко от година по-рано.

Правителството е подготвило 27 млн. лв. за плащане на помощи за раждане на дете, става ясно от плана на Калфин. На тях има право всяка родила жена. При първо дете държавата плаща на майката 250 лв., при второ 600 лв., при трето 300 лв. и по 200 лв. за всяко следващо.

2500 от бебетата, които ще се родят догодина, трябва да са близнаци, става ясно още от мерките в плана за демографската стратегия. За близнаци помощта е 1200 лв., а държавата се е приготвила да плати 3 млн. лв.

Общо 568 млн. лв. ще даде през 2016 г. правителството за подпомагане на семействата с деца.

Една от основните цели на плана е да осигури повишаване на раждаемостта чрез икономически стимули за майките, обяснил Калфин на съвета за демографско развитие, пред който представил плана.

Малко над 23 лв. обаче ще е дневното обезщетение през първата година на майчинството догодина, става ясно от разчети на осигурителния институт, които са включени в плана към демографската стратегия.

1,6 млн. лв. пък ще бъдат дадени за финансиране на системата от ваучери, с която да се плащат услуги на домашни помощници и майстори, става ясно от плана на Калфин. С тях за домашни помощници ще бъдат наети 200 безработни. Идеята на тази мярка е майките да имат възможност да наемат по-евтини детегледачки и да се върнат на работа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца