Нов враг на здравето - социалната часова разлика

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5191404 www.24chasa.bg

Тя се оказала по-опасна от прелитането на няколко часови зони. Феноменът навлиза у нас с названието уикенд джет лаг. Увеличава риска за сърдечни болести и диабет

Социалната часова разлика може да бъде по-болезнена от смяната на часовите пояси при пътуване, което ни кара да се чувстваме в махмурлук, без да сме се докосвали до алкохол. Тя е по-драматична от прелитането на океани, твърди ново американско проучване

Терминът социална часова разлика се използва за изместването на часовете за сън в почивните дни. Понеже понятието идва от научните лаборатории в САЩ, но пък у нас все още не е много популярно, навлиза и като ашладисаното словосъчетание coциaлeн джeт лaг.

Защо обаче рискът от него измества от първото място истинските изпитания на междуконтиненталните полети? Ключовата отлика между часовата разлика и социалния джет лаг е в ролята на светлината. Когато кацнем на някое далечно летище, слънцето изгрява и залязва по различно време, но за 1-2 дни тялото сверява своя ритъм според светлината, а при социалната часова разлика това не става. И без да сме напускали дома си, живеем като в друг часови пояс, но без възможност да сверим биологичния си часовник с него.

Говорим си за онова състояние, което напомня на болест при пълно здраве в понеделник сутрин и разваля радостта от отменената аларма за събуждане в почивните дни. То се оказва не просто емоционално огорчение от пропуснатите ползи на ставането по желание, а физиологичен стрес.

Цената му се оказва пълен метаболитен хаос. Който интуитивно сме чувствали, но сме си обяснявали с всевъзможни илюзорни причини.
Заключение на американските учени за вредата от социалния джет лаг идва много ненавреме. В месеца с много празници, които очакваме и заради възможността да се излежаваме до късно и да се размотаваме до обед по пижама!

Според екип на университета в Питсбърг вътрешният ни часовник тиктака равномерно и не обича промените, дори да са много желани от душата. Веднъж синхронизиран с принудата на делничния ритъм и ранно ставане, организмът приема като агресия среднощното лягане и излежаването в почивните дни. Но още по-болезнено е чувството в обичайния час за събуждане в понеделник.

Реакцията на тялото е колкото неочаквана, толкова и драматична - може да увеличи риска от диабет и сърдечни заболявания, показва проучването. То надгражда познанието за неблагоприятните ефекти от промяната на ритъма на сън и бодърстване при бързото прелитане на няколко часови зони. И ако за повечето хора кръстосването на земното кълбо не е практика, то почти всички живеем в схемата на 5-дневната работна седмица с 2 дни почивка.

С други думи, твърде често - на всеки 7 дни, имаме възможност да пренавиваме биологичния си часовник и да го вкарваме в хронично противоречие с циркадния ритъм, който нормално се определя от светлината. Тя задава часовете за заспиване и събуждане според това дали е ден, или нощ. Подобно на умен компютър биологичният часовник задвижва в уречен час хормонални промени, благодарение на които ни се приспива или се ободряваме.

Социалният джет лег е форма на циркадно отклонение, което е резултат на заспиване и събуждане в нелогично за организма време. При отсъствието на обществени задължения много хора променят грубо ритъма си на живот, което нарушава синхрона с физиологичния им часовник, обяснява пред Ройтерс инициаторката на изследването д-р Патриция Вонг.

Екипът е изследвал връзката между социалната часова разлика и рискови фактори за диабет и сърдечносъдови заболявания при близо 500 работещи мъже и жени на възраст от 30 до 54 г. Учените са установили максимален здравен риск при най-драстичните промени на ритъма лягане - събуждане в неработните дни в сравнение с делничните. Организмът на всички реагирал на "волната програма" с почти идентични метаболитни проблеми.

При повечето хора на средна възраст излизането от циркадния ритъм се съпътствало от повишени нива на захар и лош холестерол в кръвта, намаляване на добрия холестерол и натрупване на мазнини в средната част на тялото. Тези паласки, подобни на пояс за плуване, са свидетелство за висцералното (коремно) затлъстяване. При него освен талията и вътрешните органи са заобиколени от тлъстини.

Медицината вече е наясно, че не е нужно да са налице всички фактори, за да се разболеем. Понякога и един от тях може да допринесе за риска от диабет, високо кръвно налягане, плаки в съдовете (атеросклероза), аритмии, инфаркт, инсулт.

Резултатите не доказват, че социалната часова разлика непременно и при всички хора причинява захарна болест или сърдечносъдови заболявания. Но дават основание да приемем, че между двете има връзка, каза д-р Вонг. Увереност й дава и методиката на научния проект - на "входа" на изследването учените са изключили хора с цял набор от медицински състояния, които могат да допринесат за развиването на диабет от втори тип и сърдечносъдови проблеми. Като например хора, които са били лекувани за бъбречна недостатъчност, за тежки белодробни заболявания, страдащите от хипертония. Не са допуснати и доброволци с установени психични заболявания, инсулинова резистентност, затлъстяване или висок общ и лош холестерол.

Отказано било участие на доброволци, работещите на смени, защото отдавна се знае, че този вид заетост саботира метаболитните процеси.

По време на наблюдението участниците са носели устройства за проследяване на бодърстването и нощната им почивка в продължение на седем дни непрекъснато. Апаратчетата регистрирали продължителността на съня и точните часове на лягане и събуждане през работната седмица и уикенда. Интервалът от време, естествено, бил подбран така, че да включва и началото на трудовата седмица, за да се регистрира пълният ефект.

ФАКТИТЕ: 85 от всеки 100 работещи се отдават на уикенд джет лаг

Bпочивните дни 85 на сто от участниците в изследването си лягали по-късно, отколкото по време на работната седмица. Като правило в събота и неделя почти същият процент изкарвали в сън по-продължително време от обичайното. Само един от шестима доброволци показал противоположния модел на поведение.

Изследователите смятат, че и проучване с повече работещи мъже и жени в активна възраст ще установи сходни резултати. Неслучайно в повечето езици има специални словосъчетания за петък вечер с подтекста време за забавление до малките часове.

Косвен знак за масовото отдаване на социален джет лаг е и етикетът. За социално неприемливо се смята да се обадиш на някого по телефона преди 10 часа през уикенда. Но макар и с известно колебание хората си звънят до по-късно вечер.

В първия роботен ден след седмичната почивка повечето хора до обед се чувстват в лоша форма. Някои даже задрямват при първа възможност.

Богатите рядко спят до обед през уикенда

Най-склонни към рязка промяна на ритъма на живот в празнични дни били хората с вечерен хронотип. Това са совите, наричани разговорно така по аналогия заради по-голямата им активност в края на денонощието. 

Като цяло с увеличаване на възрастта на доброволците социалният джет лаг намалявал, но не само заради ограничени ангажименти. Почти нямало отклонения в ритъма и продължителността на съня в работни и почивни дни и на една друга ясно диференцирана категория участници - хората с добри доходи, показало изследването на Питсбъргския университет. Учените правят уговорка, че въпреки евентуални резерви за универсалността на изводите, те са красноречиво предупреждение за подценяването на метаболитните и сърдечни рискове от стреса в първите работни дни след празници.

Данните може да се прецизират и по отношение на проследяването на начина на хранене и часовете за закуска, обяд и вечеря през различните периоди, защото тези фактори също могат да повлияят много сърдечносъдовите рискове, отбелязват авторите. Това обаче не бива да отклонява вниманието от факта, че “превъртането” на стрелките на вътрешния часовник напред-назад в зависимост от социалните часови разлики има по-лош ефект дори от влиянието на обикновената часова смяна при пътуването. Защо?

Организмът се адаптира към различния ритъм на мръкването и съмването на новото място, но не успява да овладее хаоса от принудителното вкарване в “други” часови зони, без те да са наистина свързани със слънчевата светлина.

Не можете да си легнете в собственото си легло по “стрелките” на един часови пояс, а да се събудите по друг и да очаквате, че номерът ще мине безнаказано. Просто защото делникът ще ви върне в реалността с цената на грешка в метаболитната верига.