Жоро Пурата реди схеми с колата на Джеймс Бонд

https://www.24chasa.bg/Article/521285 www.24chasa.bg
Пурата излази от офиса на автокъщата си F1, за да покаже на журналистите, че се е върнал от плен. СНИМКИ: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ, ИНТЕРНЕТ И АРХИВ

Полицаи, прокурори и много измамени трескаво търсят под дърво и камък легендарния ексмитничар Георги Георгиев-Жоро Пурата. Причината е, че той завлякъл десетки хора с няколко милиона за уж взети на лизинг луксозни автомобили.

Схемата на действие на Георгиев е проста. Кара приятели и познати да купуват на лизинг суперскъпи мерцедеси, бентлита и редките за България автомобили "Астън Мартин", каквито кара във филмите си Джеймс Бонд. Обещава на всеки, че ще плаща лизинга, взема колите и ги пласира чрез автокъщата си F1. След година тези, които са му повярвали, разбират, че са излъгани. Оказва се, че дължат милиони за лимузини, които дори не са виждали.

"С Жоро сме приятели и съседи от 20 г. През 2007 г. ме помоли да му свърша една услуга и да купя под формата на лизинг от "Хипо Алпе Адрия Аутолизинг" кола "Астън Мартин DB9 Cabrio", за която пое ангажимент да плати първоначалната вноска и последващите месечни вноски", разказа пред "24 часа" една от първите жертви на ексмитничаря Илиян Методиев.

Бишият му приятел и съсед Илиян Методиев вече е осъден заради него.
Бишият му приятел и съсед Илиян Методиев вече е осъден заради него.

Той дори регистрира фирма, чрез която да вземе на лизинг суперавтомобила.

Жоро Пурата реди схеми с колата на Джеймс Бонд

Когато Илиян отива в лизинговата къща, го чака готов договор, като там му обясняват, че всичко е окей. Той го подписва като частно лице. Колата "Астън Мартин", която Илиян Методиев "взема" на лизинг, струва 550 000 лв. според договора.

Автокъщата на Пурата F1 в Горубляне. Вдясно - с такова бентли е бил измамен разградският бизнесмен.
Автокъщата на Пурата F1 в Горубляне. Вдясно - с такова бентли е бил измамен разградският бизнесмен.

Купувачът въобще не вижда колата, но разбира, че с нея из София се перчи любовницата на Пурата Мария Николова.

Георгиев предлага на Илиян след 1,5 г. да вземе на лизинг още една кола "Астън Мартин", този път чрез фирмата си "Дракон-69". Това става пак чрез същатализингова компания "Хипо". За тази кола Илиян трябва да плати 370 000 лв.

"Георги ми обеща, че след време и двете коли ще бъдат прехвърлени на фирми или хора, които той посочи. Това обаче не стана", твърди Илиян. Той обаче не знае, че по същото време Пурата е успял да измами вече достахора по същата схема.

"През 2008 г. Георги Георгиев, с когото имах любовни взаимоотношения, ми предложи да направя фирма за отдаване на коли под наем "Транскарс" и да купя на нейно име под формата на лизинг от "Хипо Алпе Адрия Аутолизинг" следните автомобили - 4 броя "Мерцедес GLK320" и един "Мерцедес-CL 500-4 matic", пише в жалба до Софийската районна прокуратура Десислава Стефанова, бивша любовница на Георгиев.

През октомври 2008 г. Пурата е отвлечен от Наглите. По същото време Илиян и Десислава получават "честитки" от лизинговата къща. Оттам ги питат защо не внасят вноските за автомобилите.

След като Пурата е освободен от плен срещу 100 000 евро откуп, Методиев и Стефанова трескаво го търсят, за да видят какво става с колите. "Спокойно, всичко ще бъде уредено", казва им Георгиев, след което спира да им вдига телефона. Все пак по негова препоръка Илиян продава фирмата си, която няма никаква дейност, на негово доверено лице.

Методиев обаче е извикан в НАП. Питат го откъде има пари да погасява вноските за "Астън Мартин".

В началото на годината Методиев научава от лизинговата компания, че дължи почти 1 млн. лв. за колите, които дори не е виждал. Почти същата сума дължи и Десислава. Двамата са осъдени от компанията и има изпълнителен лист за отнемане на имуществото им. Странно защо обаче колите им не са обявени за издиране от лизинговата къща. За тях не е платен нито акциз, нито ДДС.

От Пурата обаче няма и следа. Нещо повече - той подава жалба в ГДБОП, че двамата го притесняват. Същия метод Пурата прилага и спрямо разградския бизнесмен Мартин Петров, когото завлича с бентли и мерцедес.

Илиян получава информация, че повечето от автомобилите са изнесени през Свиленград за Ливан и Сирия, като Пурата ги продавал на символичните цени от по 10 хил. евро.

По настояване на ексмитничаря Десислава си продава фирмата "Транскарс" на Павел Луков. Въпросният човек е доверено лице на Пурата. Той е собственик на 24 фирми, които са затънали в огромни дългове. Една от тях се нарича "Български аромати"ЕООД. Чрез нея е измамен бизнесменът Мартин Петров от Разград. В момента Луков е собственик на автокъщата F1, сочи справка в системата ДАКСИ.

Чрез това дружество е измамен и Веселин Данов, бивш общински съветник във Варна, който в момента излежава присъда.

Пурата не бе открит за коментар.

Взел бентли на бизнесмен, уж да го покара

Пурата ми го представи във Варна мой приятел. Той ми каза, че Георгиев е много печен, известен и богат човек, разказа пред "24 часа" бизнесменът от Разград Марин Петров.

"Първо му дадох по договор мерцедес, последен модел, който бе взет на лизинг. Бяхме се разбрали, че той ще доизплати колата. След това през юли м.г. се срещнахме в ресторант във Варна. Трябваше да му прехвърля и автомобил "Бентли", също взет на лизинг. В ресторанта той ми каза: "Дай ключовете на колата, за да я тествам. Ти изчакай тук. Оттогава нито от колата, нито от него има следа", допълва Петров.

Бизнесменът подава жалба в районната прокуратура. Там е образувано дело за измама срещу Георги Георгиев.

"В момента дължа половин милион лева за лизинговите атомобили, които той ми взе", жалва се Петров.

Пред него Пурата обяснявал колко е богат, хвалел се, че е приятел с главния прокурор и с други влиятелни хора.

"Разбрах, че моите автомобили са изнесени за Ливан. Бентлито е минало на 17 септември през ГКПП Свиленград. Колата е прекарана от митничар, човек на Пурата. Въпреки че документите са у мен. Бентлито е изнесено с малкия талон. Мерцедесът пък е изкаран няколко дни по-късно", споделя завлеченият бизнесмен. Заради делото за измама Георгиев е викан няколко пъти във Варна, но не се явява в прокуратурата и полицията. "Пурата е подал жалба в ГДБОП, че аз съм заплашвал него и семейството му с убийство. А аз не му знам телефона. Викаха ме в София да ме предупреждават. Подписах декларация в ГДБОП, че няма да го доближавам и да разговарям с него", разказва за абсурдната ситуация бизнесменът.

На всичкото отгоре човек на Пурата му се обажда два пъти да му иска откуп за изчезналите коли. Първо му поискал 12 хил. лв. за мерцедеса. А след няколко дни и 30 хил. лв. за бентлито. Пред полицията Георгиев показал договор, че бентлито е продадено на друг човек. Направената справка показала, че "купувачът" е загинал в катастрофа преди няколко години. (24часа)