Руският шпионин №1 умрял в Ливан

https://www.24chasa.bg/novini/article/5221173 www.24chasa.bg

Смъртта му е загадъчна, Кремъл отрича

Шефът на руското Главно разузнавателно управление Игор Сергун е умрял не в родината си, а в Ливан и това прави смъртта му твърде мистериозна, твърди щатската агенция “Стратфор”.

Според официалната версия Сергун е починал внезапно в Москва на 4 януари, без да се уточнява от какво. Вестта за смъртта му медиите научили от съболезнователната телеграма на президента Владимир Путин до семейството на шефа на военното разузнаване.

По-късно бе съобщено, че смъртта на Сергун е

настъпила от

сърдечна

недостатъчност

в почивен дом край Москва. Медиите цитираха също и преумора като възможна причина за кончината му.

От частната американска разузнавателно-аналитична агенция “Стратфор” обаче твърдят, че това не е истина и че разузнавач №1 на Русия е умрял на 1 януари в Ливан. Ако това се потвърдяло, то веднага щяло да извади на преден план въпросите какво е правил Сергун в близкоизточната държава, където активно действат много световни разузнавателни служби, и защо Кремъл крие факта, че е умрял в чужбина.

Според американското издание кончината на Сергун вероятно има отношение към борбата за власт между отделните разузнавателни служби в Русия. 58-годишният Игор Сергун бе назначен за шеф на разузнавателното управление през декември 2011 г., като автоматично стана и зам.-началник на Генералния щаб на въоръжените сили. През 2015 г. той става “генерал-полковник”. През 2014 г. ЕС наложи санкции на Сергун заради ролята му в анексирането на Крим. Той бе смятан за

един от основните

стратези на

хибридната война

в Украйна

Киев многократно го е обвинявал, че стои зад размириците на сепаратистите в Донбас.

В петък Кремъл отрече информацията на “Стратфор”, че Сергун е умрял в Ливан. “Това изобщо не е вярно”, казал говорителят на Путин Дмитрий Песков.

“Много хора се опитват да извлекат политически дивиденти от смъртта му, ще има много спекулации”, заявил пред в. “Комерсант” и високопоставен представител на Генщаба.