Борисов: “Южен поток” е история, на дневен ред е газовият хъб “Балкан” (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5231202 www.24chasa.bg

До 10 февруари ще има

резултати от проверката

на “Овергаз”, която

разпореди КЕВР

“Южен поток” е в историята, на дневен ред е газовият разпределител “Балкан”. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на блицконтрола в парламента. Според него това ще стане “Български поток”, когато тръбите станат 100% българска собственост.

Обсъждането на газовия хъб ще бъде и в дневния ред на 15-ото заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. То ще се проведе на 27 и 28 януари в София.

“По време на заседанието българската страна ще обсъди с руските си партньори концепцията за газов разпределителен център на територията на България при спазване на европейското законодателство. Руският газ се разглежда като един от източниците за захранване на газовния хъб”, се казва в правителственото прессъобщение.

Кабинетът прие темите, които ще се дебатират на заседанието. От българска страна ще го председателстват министрът на икономиката и на енергетиката Божидар Лукарски и Теменужка Петкова. От руска страна председател е зам.-министърът на правосъдието Сергей Герасимов.

“Руската федерация е важен партньор в сферата на енергетиката за България като основен доставчик на нефт, природен газ и ядрено гориво. България продължава да бъде основен маршрут за газови доставки за Турция, Гърция и Македония. В рамките на сесията от българска страна ще бъде заявена заинтересованост за развитие на двустранните отношения в газовия отрасъл при взаимно изгодни условия”, се казва още в съобщението.

Двустранното икономическо сътрудничество (в търговията, енергетиката, туризма, селското стопанство, информационните технологии) ще бъде друг акцент по време на сесията.

Ще се обсъждат възможности за увеличаване на износа за Русия предвид отрицателното за България търговско салдо. През първите девет месеца на 2015 г. двустранният стокообмен е намалял с 36,2%, като износът е свит с 35,8%, а вносът – с 36,3 на сто.

Руските граждани заемат четвърто място в класацията на чуждите туристи, посетили България през първите девет месеца на 2015 г., така че има потенциал за сътрудничество.

В сряда шефът на КЕВР Иван Иванов пък, заяви, че резултати от проверката на “Овергаз”, която той разпореди, се очакват към 10 февруари. Тя е започнала във вторник и е за финансовото състояние и за изпълнението на задълженията към потребителите на природен газ, абонати на “Овергаз”, обясни Иванов. Срокът е до края на януари. След това има 10 дневен срок за писане на доклада и за представянето му в комисията.