Враца въстана след поредно убийство на ученик

https://www.24chasa.bg/novini/article/5231293 www.24chasa.bg
Съученици на Тодор и Грета прегръщат момичето и го успокояват.

Обвиниха двамата братя, пребили до смърт 18-годишния Тодор Йорданов, за непредумишлено убийство заради лека телесна повреда. Предвиденото от закона наказание е до 5 г. затвор

Поредното убийство на ученик разтърси Враца, а хората вече се питат дали градът им не се е превърнал в място на ужасите.

“Така повече не може да продължава и това безумие трябва да спре!” - бе най-често срещаната реплика сред врачани, научили за пребитото до смърт момче във вторник.

“С гняв алармираме обществеността за спешната необходимост от масови протести - призоваха от районната колегия на лекарския съюз. -

Не може и не

трябва да се

примиряваме с

арогантността,

примитивизма,

бруталната агресия и ширещата се безнаказана престъпност! Бездушието ни днес е присъда срещу бъдещето на децата ни!”

Хората призоваваха обществото да се обедини в искането за максимални присъди за убиващите беззащитни и деца!

Ученици и близки на загиналия ученик настояха чрез фейсбук за масови протестни действия и пуснаха петиция с искане за най-строго наказание за биячите, която бе подписана от стотици врачани.

В късния следобед в сряда срещу задържаните за убийството на 18-годишния ученик Тодор Йорданов бе повдигнато обвинение за непредумишлено убийство заради лека телесна повреда. Това възмути събралите се на площада в града срещу насилието млади хора. Затова законът предвижда до 5 г. затвор.

Според версията на повечето случайни свидетели на нелепия инцидент 18-годишният ученик от гимназия “Васил Кънчов” Тодор и неговата приятелка и съученичка Грета се движели с кола по тясната, но натоварена ул. “Иванка Ботева”.

Неочаквано пред колата извън пешеходната зона се появили мъже, които, без да се оглеждат, се отправили към близкия паркинг. Изненаданият млад водач натиснал клаксона, което разгневило преминаващите и те веднага се отправили към спрялата кола.

След кратка разправия двамата братя Иван и Десислав Дамянови измъкнали ученика от шофьорското място и започнали да го налагат.

Според прокуратурата металния бокс, с който според очевидците е бил пребит Тодор, е бил изваден от самия него. Според версиите известният сред съучениците си като Тони ударил с бокс в лицето по-възрастния Десислав и това предизвикало последвалия побой.

От полицията съобщиха, че са иззети всички записи от близките камери и любителско видео, но тепърва щели да се проучват и анализират.

Поне двама свидетели твърдят, че когато полицаите дошли на мястото на инцидента, 36-годишният Десислав имал синина под едното око, получена вероятно от удар.

От записите и свидетелските показания обаче става ясно, че

единият от яките

братя замъкнал

Тодор на тротоара

и го държал,

докато другият

го налагал

с особена жестокост с бокс в ръката.

Според официалното съобщение на прокуратурата обаче братята са удряли младежа с ръце. Когато Тодор паднал на земята, мъжете продължили да го ритат безмилостно въпреки плахите опити на случайни минувачи да прекратят неравния бой.

“Поне на мен не ми е известно Тони да е имал метален бокс - твърди по-големият брат на пребития Ивайло Йорданов. - Той беше добър спортист, тренираше таекуондо и беше много дисциплиниран. Никога не е проявявал агресия и не вярвам при вида на двамата яки мъже изобщо да се е опитвал да им посегне.”

Според приятелката на загиналото момче мъжете започнали да налагат и псуват Тодор още щом отворил вратата на колата. Изплашеното момиче направило опит да прекрати разправията, но като видяло какво се случва, изтичало да извика работещата наблизо майка на момчето Цецка Йорданова.

Докато жената дойде, синът ѝ вече лежал в несвяст на земята, а минаващи хора се опитвали да му помогнат по някакъв начин, виждайки тежкото му състояние.

Случайни минувачи забелязали, че

при падането си

пребитото момче

си е глътнало

езика,

но никой не се осмелил да му помогне, оправдавайки се с незнание как се прави това.

Повиканата линейка се забавила, а приятелката и майката на момчето спирали минаващи коли с молба да откарат пострадалия до спешния център. Никой обаче не спрял.

Докато полицаите пристигнали само минути след началото на инцидента,

линейката се

забавила с

половин час

и това вероятно се оказало фатално за живота на момчето. Приет вече в спешния център, Тодор починал, без да дойде в съзнание.

За жестокия побой полицията задържа на място 32-годишния Иван Дамянов. Неговият брат - 36-годишният Десислав, избягал преди идването на униформените. По-късно след заградителни мероприятия бил задържан, докато се обаждал на адвоката си.

Братята, които са

познати с прякора

си Поничките,

имат автокъща

във Враца по пътя за Монтана. Те са известни с необузданата си агресивност и често предизвиквали скандали, твърдят запознати.

Избягалият от мястото на побоя Десислав има криминално досие за поредица кражби и шофиране в пияно състояние. Автокъщата на Дамянови пък се ползва с недобра слава.

Прокуратурата удължи мярката за задържане под стража с още 72 часа на двамата братя, съобщи окръжният прокурор Десислав Начков.

От окръжната прокуратура са иззели видеозаписи от лица, станали очевидци на инцидента и направили записи на трагедията. Именно фактът, че

свидетели на

нелепата и

безсмислена

смърт са

снимали, вместо

да разтърват

тримата,

разгневи най-много обществото. В интернет е пълно със снимки както от момента на побоя над Тодор, така и от последвалото му падане на земята, когато си гълта езика и губи съзнание.

Все още няма окончателно заключение на патаанатомите за причините за смъртта. Според неофициална информация първоначалното заключение допуска момчето да е починало вследствие на получен инфаркт по време на побоя и задушаване след като си глътнало езика.

В сряда местната гимназия “Васил Кънчов” обяви ден на траур и свали националния флаг наполовина заради трагичната смърт на абитуриента.
Той е учил в хуманитарната паралелка, бил е много добър ученик, спортист и треньор на малки деца по таекуондо, твърдят преподавателите му.
Убийството на Тодор шокирало всички в училището. Съучениците му излезли от класните стаи в коридорите с плач и не пожелали да си тръгнат след края на втората смята. Наложило се възпитателите да извикат родителите, за да приберат разстроените си деца.
Още във вторник в училището са пристигнали психолози, които се опитват да успокоят учениците, разказа директорът Димитър Марков. Той
определи като
неадекватна
реакцията на
гражданите,
станали
безучастни свидетели на убийството, както и липсата на професионална първа помощ за Тодор.
“Във Враца винаги е било така, откакто се помня - сподели братът на пребитото момче Ивайло, който дойде в училището, което и той е завършил, за да сподели скръбта си със съучениците на Тодор и с неговия отбор по таекуондо. -
По дискотеките
всяка вечер
стават побоища и
пострадалите,
които дори не
подават жалби,
са десетки Необяснима е обаче агресията на двама мъже и жестокостта им срещу един беззащитен ученик.”
Врачани още не са забравили участта на 16-годишния ученик Николай Димитров, който преди 2 г. бе пребит до смърт от гардове на заведение пак в центъра на града.
Социалните мрежи са залети от постове на млади хора, които се гневят на полицията и безразличието на хората.
“Как пък един не се намери поне да се опита да спре озверелите побойници - написа във фейсбук Виктория Цветкова. - Хора, опомнете се! Утре пребито до смърт може да се окаже и вашето дете.”
В четвъртък вечерта във Враца е обявено протестно шествие по централната пешеходтна зона на града.
Очакват се хиляди да се включат в протеста срещу насилието и ширещата се агресия.

Кметът на Враца Калин Каменов: Да се засрамим! Във Враца проблемите се решават с изнудване и насилие. Мен ме рекетира собственик на сайт

Изказвам искрените си съболезнования на близките и приятелите на нелепо убитото момче.
Вторник бе от поредицата тъжни и срамни дни за нашия град. Това е случай, който за съжаление, е почти ежедневие във Враца.
Тук често пъти се решават проблемите по този начин - с насилие и изнудване. Агресията се разраства и вече съм имал няколко срещи с полицията за вземане на спешни мерки и овладяване на ситуацията.
Всички трябва да се засрамим
от такова поведение,
защото така не се решават проблемите. Интелигентният човек не реагира така, не остава пасивен в ситуация, когато става бой, например.
Утре сигурно ще има друг такъв случай. И ако продължаваме да сме пасивни и да смятаме, че това не е наш проблем, може да пострада някое от нашите деца.
Трябва да променим начина си на мислене и реакция.
Аз също станах жертва на рекет, и то
от страна на собственика на местния
новинарски сайт Даниел Бузов
Той се опита да ме изнудва и да ме заплашва, че ако не плащам на него за публикуваните от общината информации, ще пострадам заедно с моите колеги. Това заяви кметът на Враца Калин Каменов. Той обвини Бузов, че насилието също е негово оръжие и припомни случай от края на миналата година. Тогава счетоводителката на общината Малина Тошева отишла да прави инвентаризация на картинг пистата в града, наета по договор с общинската управа от сина на медийния бос Пламен Бузов.
Проверяващата възразила на двамата, като видяла, че вратите на гаражните клетки се режат без разрешение.
Тогава
Бузов-старши се нахвърлил върху
нея и я пребил, а жената се
възстановявала 2 седмици в болница
Врачанският кмет съобщи, че вече е подал сигнал за рекета и действията на Даниел Бузов в прокуратурата. От държавното обвинение потвърдиха, че такъв сигнал вече се проверява.
Бузов от своя страна е подал жалба в полицията, в която твърди, че кметът Каменов го е ругал по телефона и му отправял заплахи след публикуването в сайта му на нелицеприятни материали за градоначалника.