35 дни печатат личните карти на Разград в Шумен

https://www.24chasa.bg/Article/523957 www.24chasa.bg
МАРИЯ КОСТАДИНОВА

В четири града принтерите на "Сименс", от които излизат новите лични карти и шофьорски книжки, са повредени и документите се отпечатват на други места.

В момента не работят поточните линии в Разград, Хасково, Русе и Кърджали. От 30 центъра за отпечатване в страната 19 вече са блокирали няколко пъти заради различни повреди, обясни шефът на дирекция "Български документи за самоличност" комисар Мария Костадинова. Тя уточни, че гражданите си подавали навсякъде заявления както досега, но в градовете с блокирали принтери експресните поръчки вместо за 8 ч ставали за 2 дни.

Най-сериозен бил проблемът в Разград, където вече от 35 дни не работи поточната линия и между 200 и 300 заявления за карти и книжки се пращат към Шумен. Около 500 заявления на кърджалийци се отпечатват от седмици в Смолян, а документите на хасковлии се правят в Пазарджик.

Според договора между МВР и "Сименс"всяка развалена машина за отпечатване на биометрични документи трябвало да се поправи или замени до 4 ч от повредата, разясни комисар Костадинова.

От германската фирма, която спечели обществената поръчка за 116 млн. лева, обаче обяснили само, че чакат в най-скоро време доставка на още 5 принтера. Заради поредния срив поточните линии в други градове се натоварват с допълнителни над 1000 бройки. Само няколко паспорта и лични карти с объркани снимки са били открити до момента заради друг възникнал проблем в системата, уточни още шефът на БДС. За да няма подобни гафове, служителите правели двойни проверки.