Карнобат иска база за сепариране на боклука

https://www.24chasa.bg/region/article/5244818 www.24chasa.bg
Местната администрация ще инвестира собствени средства в обновяване на зони от града. Снимка: община Карнобат

Надграждане на проекта на модерно управление на отпадъци, в рамките на който се изгради депо до бургаското село Братово и две претоварни станции в областта, е сред приоритетите на община Карнобат през 2016 г.

Една от претоварните станции е на наша територия, но това не е достатъчно, прекалено скъпо е да се извозва боклука в този вид до Братово, затова е необходима база за сепариране, а на следващ етап и за компостиране на отпадъците, каза кметът Георги Димитров. Общината има проект, за който ще търси финансиране.

Бюджетната рамка за 2016 г. е с 400 хил. лв. по-голяма от първоначално приетия за 2015 г. бюджет от 17,3 млн. лв. В тази сума не влизат евросредствата. 

Ремонт на уличната мрежа в Карнобат ще бъде извършен със собствени средства като принципът ни е да вървим след ВиК, т.е. да обновяваме улиците, на които са сменени подземните комуникации, уточни кметът.

Общината подготвя и серия проекти, свързани с новия програмен период и в частност с енергийната ефективност.

Една от сградите, за която е възложено проучване, е Професионалната гимназия по обекло и селско стопанство, която предстои да бъде прехвърлена от земеделското министерство на местната администрация.

По Програмата за развитие на селските райони ще се кандидатства за рехабилитация на четвъртокласната пътна мрежа. От общината обаче не посочват конкретни отсечки преди да бъдат спечелени проектите.

Карнобат очаква и финансиране по програмата "Красива България" за монтиране на асансьор в СОУ "Христо Ботев".