Гладни вълци влязоха в Лилково и Ситово

https://www.24chasa.bg/region/article/5263297 www.24chasa.bg
Жителите на с. Лилково се оплакват от набези на вълци. В съседното Лилково хората се въоръжават с колове.

Глутници вият на метри от къщите, старци се въоръжават с колове

Вълци изправиха на нокти жителите на родопските села Лилково и Ситово. Хората не смеят да излязат навън, за да не бъдат нападнати от глутници. Първи забелязал хищниците студент, чиито родители живеят в Лилково. Той тръгнал да се разхожда из гората недалеч от селото, но между дърветата видял два вълка. В първия момент помислил, че са кучета. Подвикнал им, но те бързо избягали. По рунтавите опашки и следите младежът разбрал, че са хищници. Въпреки че е ловец, се изплашил. Върнал се на бегом и разказал за случката.

Жителите на селото са в тревога, тъй като никога досега кръвожадните животни не са слизали толкова близо. Според тях те са изгладнели и в скоро време ще започнат да прескачат в дворовете и да разкъсват добитъка им. През зимата в Лилково остават само двайсетина души, предимно възрастни. Те няма как да защитят козите и кокошките си. "От много време не бяхме притеснявани от хищници. Преди години участник в ловната ни дружинка беше убил едър екземпляр, но оттогава не сме виждали вълци", коментира кметският наместник на Лилково Атанас Брощилов. В съседното Ситово също са в паника от вълците, тъй като са ги чули да вият на метри от домовете им.

Старците се въоръжават с дървени колове, за да се вардят, ако глутниците ги атакуват. Залостили са се в домовете си и не смеят да си ходят на гости. Стопаните на по-отдалечените къщи са се барикадирали и не излизат с дни. Запасили са се с хранителни продукти, за да не им се налага да ходят до Пловдив и да оставят без надзор добитъка си. Някои вече са сложили допълнителни заграждения на оборите си.