Само към министрите на МВР и отбраната нямам забележки

https://www.24chasa.bg/Article/526916 www.24chasa.bg
СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

С Красимир Велчев, съпредседател на ПГ на ГЕРБ, разговаря ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА

- Г-н Велчев, какво ще бъде развитието по скандала с лобистката поправка за наркотиците? Оказа се, че Светлин Танчев е в дъното на историята.

- Нека комисията да излезе с решение. Ръководството на групата умишлено стои настрана - комисията да си свърши работата добре и докрай, без да ни упрекват във влияние. Искрено се надявам, че грешка е довела до това.

- Фактът, че ваш депутат ходи с листче из парламента и променя закони зад гърба на всичките си началници и в противоречие с нормативните уредби, не е ли достатъчно скандален? Няма ли да има санкции за Танчев?

- Сигурно ще има. Нека да видим колко е вината.

- Ще бъде ли свален от шефския пост в комисията по евроинтеграция?

- Ако е виновен - да.

- А отзоваване от парламента?

- При доказана умишлена вина е възможно. Но такова решение трябва да вземе Изпълнителната комисия.

- Имате ли механизми в ГЕРБ да го извадите от парламента, след като това не е регламентирано в конституцията?

- По конституция няма как да извадим човек. Но отговорността се носи от ГЕРБ и затова всеки е подписал декларация, че ако му се поиска оставката, е длъжен и ще напусне парламента. Ако не спази обещанието, няма само ГЕРБ да е потърпевш, защото всичко остава и за негова сметка. Защото този човек става политически мъртвец и няма да има бъдеще.

Ето, говорим за млад човек като Светлин Танчев. Ако се докаже, че има неоспорима вина и ние поискаме неговата оставка, но той не напусне - за в бъдеще нека направим така, ако се появи в някаква листа, хората да не гласуват за нея.

Но ако депутатът напусне - това ще е един вид изкупване на вина, и, естествено, при следващ мандат може отново да бъде включен в листата на ГЕРБ, защото се вижда, че човекът има достойнство и качества. Винаги можеш да бъдеш подведен и да сгрешиш.

- Ако поискате оставка на Танчев и той откаже, ще го изключите ли от групата?

- Да, ще е независим.

- Друг скандал около ГЕРБ в последно време са роднинските назначения. Пламен Тачев уреди дъщеря си на работа в парламента. Това нормално ли е?

- Значи ли, че ако ти влезеш и станеш депутат, трябва да страдат за това всички твои роднини. Тогава да гласуваме до кое коляно...

- Защо младо момиче с две висши и 3 езика не си намери работа на друго място?

- Сигурен съм, че тя може да си намери работа на много места. Но какво неморално има, че евродепутатите са пожелали тя да работи при тях? Тогава да изкараме нареждане - всеки депутат да напусне парламента, ако има роднина в държавни структури - отляво няма да остане един депутат.

- А от ГЕРБ?

- Не знам дали толкова са се настанили вече близки и роднини.

- Говори се, че синът ви работи в РВД.

- Лъжа е - работи в регистрираната на негово име фирма “Технотерм сервиз”.

- Бихте ли го назначил на работа в държавна структура?

- Ако моят син има желание, учи и се е стремил към някаква работа, значи ли, че аз, като стана депутат, трябва да му кажа - с мечтата дотук. Работил съм в частния бизнес и синът ми продължава да работи там, защото убеждението ми е, че хората там са най-свободни.

Дано си остане в частния бизнес. Но ако реши да работи и аз нямам нищо общо... Не оправдавам никого, но има по-негативни неща, с които трябва да се борим.

- Справя ли се ГЕРБ с кризата? Антикризисните ви мерки бяха доста критикувани, някои от тях ще си останат неизпълнени...

- Като политик не искам да отговарям с “Времето ще покаже”, защото винаги съм се дразнел от такива обяснения.

- Отговорете тогава като човек, който влезе в политиката от бизнеса.

- Искрено се надявам, че вървим в правилната посока. Ако не е така, първи ще подам оставка.

- Но хората като че ли започнаха да се объркват от хаотичното вземане на решения от кабинета.

- Границата да търсиш правилното решение е много тънка. Не 100, 1000% съм сигурен, че Борисов прави всичко възможно да се справи с кризата. И когато сменя или променя някои решения, той го прави, защото е убеден, че това е по-добро.

- Но се получават смешни ситуации. Помните ли решението на Борисов за Бургас-Александруполис и изумлението на министър Трайков, като чу, че се отказваме? Какво куца в комуникацията на ГЕРБ, че се стига до такива абсурди?

- Не че куца, но винаги има хора, които умишлено подвеждат ръководителите си. Защото в една държава преврат се прави от полковниците в армията, не от генералите, не от войниците. И тук проблемът е именно в полковниците в администрацията. Тези хора, които събират цялата информация, те могат да манипулират тези под тях и да подведат тези над тях. Тази част в администрацията на държавата не са хора на ГЕРБ.

- Не може за всичко да се оправдавате с другите.

- Не прехвърлям вината. Но точно те са причината за тази промяна на решения, защото те подвеждат.

- Промяната на решенията не е ли следствие от желанието на Борисов да бъде харесван от всички? Той отстъпва пред всеки, който изреве от намерение на кабинета - синдикати, браншови организации...

- Защо извъртате нещата? Аз съм сигурен, че Борисов иска да е полезен за всички, а вие казвате - да е харесван. Той много пъти ми е казвал: Това, което най-много ми тежи и ме смачква, е отговорността, която поех.

Защото цялата отговорност носи той. И не може утре като Станишев да каже, че му е виновна тройната коалиция. Сам си е определил и назначил хората и си носи отговорността. Даже когато ние от парламента имаме забележки към някой министър, той директно казва - това е моят екип, аз нося отговорност, вие си гледайте вашите неща.

- А вие в парламента как се чувствате от това, че не се зачитат забележките ви към дадени министри, а и вие носите негативите?

- Насила никой не е вкаран в групата. Ако някой не е доволен, да каже - напускам. Като се съгласих да вляза в парламента, беше ясно, че ще нося негативи.

- Наясно ли сте в групата във всеки един момент какво става в изпълнителната власт? Имате ли достъп до министрите винаги?

- Достъп - да, имаме. Друг въпрос е дали сме доволни от работата на министрите. И аз като Борисов ще кажа: винаги може повече. Не бих похвалил министрите.

- Кого персонално бихте порицали?

- Искате сега да ме вкарате в раздор с някой от министрите. Ще кажа откровено - като изключим МВР и МО, към всички останали имам забележки.

- Трябва ли да има промени в кабинета?

- Борисов ще каже. Това, че имам забележки към всички министри, не значи, че трябва да ги махне. Просто се надявам в бъдеще много неща да коригират. Защото са хора, на които наистина им трябваше време да се ориентират, да сглобят екипите си.

- Дянков отнася най-много критики. Влезе в конфликт и с Цветанов...

- Нормално е. В период на криза това е министърът, който ще понесе най-много негативи. Това се знаеше, сигурен съм, че и той го е знаел. Не той е довел кризата, но той трябва да измъкне страната от нея.

- Справя ли се, или е черната овца на кабинета?

- Той е черната овца на електората, не на кабинета. Надявам се, че се справя.

- Като човек от бизнеса можете да прецените.

- Бизнесът още е в много тежко състояние, но не мога да кажа, че Дянков е виновен. С актуализацията на бюджета 600 милиона отиват в бизнеса и за погасяване на дълговете на държавата. Защото вътрешната задлъжнялост между фирмите носи печалба само на банките. Надявам се това да бъде коригирано и фирмите да си поемат въздух.

- Какво става в ГЕРБ? Има конфликти по места.

- Има проблеми и това е нормално за една голяма организация. Не трябва да си заравяме главата в пясъка и да отричаме. А има много хора около Борисов, които говорят, че сме велики, и това ме дразни. Вярно е, че Изпълнителната комисия се забави в определянето на номинациите от отчетните събрания.

Трудно вземаме решение, защото на много места имаше манипулирани събрания.Трябва да се доберем до най-точната информация и да изберем най-достойните хора. Когато се получат два лагера, тактиката на Борисов е да ги отстреля и двата. Така показваш и на следващите, че това ги чака, ако възникнат нови конфликти.

- Говори се за напрежението между Фидосова и Цачева.

- Не. Това са чисто човешки отношения. То в едно семейство се скараш с жена си и известно време не си говорите...

 

Визитка

- Роден на 6 януари 1951 г.

- Завършва “Контрол над мениджмънт и качеството” в Токийския университет. Има и специализация “Управление на човешки ресурси” в УНСС

- Има завършен курс за пилот на ултралек самолет.

- Депутат първи мандат от 25-и МИР-София. Съпредседател на групата на ГЕРБ в парламента.

- Член на Изпълнителната комисия на партията.

  • Без директни помощи за най-бедните няма да се мине

    Без директни помощи за най-бедните няма да се мине

    Очевидно е, че без ново раздаване на пари не може да се излезе от кризата. Цените достигнаха 14-годишен връх. Има връх и в размера на малките потребителски кредити, което означава, че хората наистина са без пари и вземат заеми не за инвестиция или покупка на нещо голямо, а за да преживяват. В човешката история няма криза
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо